Nyyti Nyheter 5/2020

Postad 2020-06-17.

Nyyti vinkkaa -logo

Lue mitä tapahtuu Nyytin kesässä - luvassa on muutakin lomaa ja kärpäsiä.

Fantastisk sommaren och midsommar

Sommaren är redan här, men kan din sommar vara mer än bara sommar och flugor. Åtminstone för oss på Nyyti är sommaren full av många slags intressanta saker. I Nyytis kanaler diskuteras utmaningarna relaterade till studentens ekonomi, samt frågor relaterade till egen hantering, vardagsledning och egna känslor. Allt detta är saker som i vårt nuvarande ögonblick, eller vid andra tillfällen, kan få oss alla att tänka.

Sommaren är också förknippad med midsommarfirandet - midsommar. Med Mumintrollets visa vill vi önska alla en avslappnad och säker midsommar:

Men jag lägger mig i gräset
och vilar mina ben
och slutar att fundera
i solens gula sken,
nån klokare än jag
en sån här varm och vänlig
och sömnig sommardag
när allt är blått och luktar gott
och man är fri till trolleri
till vad man vill - men låter bli och ligger still.
Jarg är ett troll som du och tror
att världen det är där jag bor
just nu.

- Tove Jansson -

Sommar och ekonomi – Hur man klarar av det och behåller tron på framtiden

Under sommaren kommer vi på Nyyti att begrunda de utmaningar som coronasommaren medför ur många synvinklar - särskilt ur ett ekonomiskt perspektiv. Chattarna på temat fortsätter och en bloggserie kommer att publiceras, där bland annat studentorganisationerna framför sina synpunkter. Vi lyfter även fram Nyytis material om hur man ska göra för att orka, klara av vardagen och hantera sina känslor.

Vi delar också mer information om var och genom vilka kanaler man hittar och får hjälp. Ingen ska bli ensam, utan också under sommaren kan vi hålla ihop, om så bara på distans.

Följ våra kanaler i de sociala medierna och håll utkik för allt det här. Mer information finns på vår webbplats.

Det är viktigt att vara snäll mot sig själv vid förändring

"Arbetslivet är osäkert särskilt nu, och många nyutexaminerade får till en början kämpa med arbetslöshet. Många av dem ligger säkert sömnlösa om natten när de tänker på saken. Det är begränsat hur mycket man själv kan påverka om man blir anställd, och ibland känns processen hopplös och godtycklig. Mitt i all osäkerhet är det viktigast att komma ihåg att du inte är ensam."

Läs Suomen opiskelijakuntien liitto - SAMOK ry välfärdspolitisk sakkunnig Hannele Kirveskoskis blog om osäkerhet. Kom ihåg att det finns hjälp att få, och man varken behöver eller kan alltid klara sig ensam.

Arbetslivet börjar – härlig eller hemsk förändring?

”Det är både härligt och hemskt när arbetslivet börjar. Mest är det ändå härligt att få göra min grej och det jag har studerat för.”

Läs Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto - SAKKI ry vice ordförande Jutta Vihonens blog om erfarenheter i arbetslivet och om oro för ungdomar som har utexaminerats i vår.

Nyytis chattar i juni–juli–augusti

Nedan kan du se alla våra kommande chattar.

Klicka här för att komma med och chatta!

Nu chatt och telefonkalender som samlar nationella stödtjänster for unga

Har du haft svårt att hitta stöd på svenska?

I måndags 15.6. lanserades en chatt- och telefonkalender, som samlar nationella stödtjänster för unga på svenska i Finland. Kalendern gör det enklare och mera överskådligt att hitta till de svenskspråkiga stödtjänsterna och veta när de håller öppet. Utöver Nyyti är tio andra organisationer med.

Kalendern har utvecklats och upprätthålls av Luckan Unginfo.

Tillbaka

Updaterad 2020-06-17 - Verkkotoimitus
Login