Nyyti Nyheter 4/2020

Postad 2020-06-02.

Nyyti vinkkaa -logo

Virtuella kramar för all och ha en underbar sommar! Nyligen har vi på Nyyti funderat på medkänsla och jämlikhet. Medkänsla är modet att agera och möta. Mänsklig kontakt har också en stor kraft när det gäller att förmedla medkänsla.

På många år har ve delat Halicard på olika evenemang. Det står på Halicards baksida:

Kramas var tredje timme, så blir du av med frustration, ångest, töntighet och andra problem. En kompishali hjälper alltid. En Tenthali tröstar före och efter. En vappenhali hindrar från att falla omkull. En Hali kan släppas fri i naturen. Varje Hali är en ekogärning.

Under de senaste två månaderna har vi varit tvungna att undvika att krama varandra, och det kan ha varit svårt att överföra känslorna i kram till en annan på något annat sätt. En virtuell kram är ingen ersättning för en riktig kram, men det kan ge en annan en god känsla. Gör en positiv akt av dagen och dela en virtuell kram från Nyytis Facebook-sida eller Instagram-konto.

Stort grattis till alla er som fått er examen!

Må framtiden ge dig alla teman för glädje och livets stjärnor hela tiden igen!

Förändringar i Nyytis personal

Elina Marttinen, psykolog, PsD, som har arbetat som utvecklingschef på Nyyti, kommer att ta över från och med den 1 juni 2020 för att vara sakkuning  i projektet Ympäristöahdistuksen mieli.

Projektet är ett gemensamt projekt för MIELI Suomen Mielenterveys ry, Tunne ry och Nyyti ry. Syftet är att öka identifieringen och acceptansen av känslor och idéer relaterade till miljön, ekokrisen och framtiden, samt att stödja utövandet och möten av känslomässiga färdigheter tillsammans.

Från och med 1 juni 2020 blir Sofia Lindqvist, PM, Nyytis utvecklings-chef. Förutom sina uppgifter som utvecklingschef är Sofia ansvarig för Nyytis svenskspråkiga verksamhet.

Alla är annorlunda

"Jag minns hur rädd och nervös jag var under dagen för min inträdesintervju. Jag hade en föreställning om hur jag kanske inte skulle bli antagen, med funktionshindret som orsak. Att man inte skulle tro på mig, eller också anta att jag inte skulle ha möjlighet att ta mig an allt det som heltidsstudier och arbetsliv innebär. Så fel jag hade. För att sätta ord i munnen på personerna som höll i intervjun, så såg man min situation och mina erfarenheter som någonting värdefullt, en styrka. Ju mer jag klarar av att acceptera hela mig, desto mer inser jag att jag har mycket att ge tack vare mina erfarenheter. Och det såg tydligen de två intervjuarna också."

Läs Julias berättelse "Alla är annorlunda" på vår webbplats.

#Sinnesperson - Petra Berg, psykoterapeut med inriktning på KBT

”Kom ihåg att respektera varandras gränser – undvik att pressa den andre att prata om något den inte vill prata om. Din enda uppgift är att lyssna på den andre personens behov. Det handlar egentligen bara om att vara en vän.” säger psykoterapeut Petra Berg.

Vi diskuterade med Petra Berg hennes jobb som psykoterapeut med inriktning på KBT, om jämlikhet och HBTIQ-frågor. Läs hela artikeln på vår blogg "Sinnet är viktig!"

Nyytis chattar i juni

 

Tillbaka

Updaterad 2020-06-17 - Verkkotoimitus
Login