Nyyti Nyheter

Postad 2020-03-31.

Nyyti vinkkaa -logo

Nyyti tar beredskapsåtgärderna för en coronavirusepidemi på allvar. Därför vi har avbrutit alla utbildningar och evenemang som inte genomförs på distans över nätet tills vidare. Nätverksamheten, såsom gruppchattarna och webbgrupperna, fortsätter normalt.

Riktlinjerna följer regeringens och THL:s rekommendationer. Vi följer kontinuerligt med myndigheternas instruktioner och gör vid behov justeringar i våra linjedragningar samt kommunicerar dem utåt.

Det är normalt att oroa sig för spridningen av coronaviruset och för åtgärderna för att stävja det. Också sorg, förvirring, rädsla, ångest och ilska är normala reaktioner på en sådan här situation.

Mitt i beredskapsåtgärderna är det också viktigt att ta hand om sitt eget och andras psykiska välbefinnande. Till exempel tidningen Må Bra har publicerat en lista över åtgärder som kan lindra den oro som coronaviruset orsakar. För att underlätta att i allmänhet lugna sinnet, har Nyyti samlat både teori och övningar på en sida som heter Hengähdyshetki (tyvärr bara på finska).

Läs mer om:  Vid oro gällande coronaviruset.

Nyyti erbjuder fler chattar med anledning av coronaviruset

Nyyti erbjuder extra gruppchattat i mars-april där du kan dela och få kamratsstöd för den rädsla och osäkerhet som orsakas av coronaviruset. Dessutom förverkligas de tidigare planerade chattarna som vanligt. De enskilda chattarna annonseras alltid skilt. Följ alltså våra kanaler eller besök vår gruppchattsida (uppdateras kontinuerligt) för att anonymt gå med i den chatt du önskar.

Gruppchattar under mars och april:

  • Tis 7.4. kl. 15-17:  Studieteknik - hur hålla igång studierna ensam hemma?
  • Tis 14.4. kl. 15-17: Sociala relationer i isolationen – hur känna närhet på avstånd?
  • Tors 14.5. kl. 18.20:  Gemenskap och utanförskap

Komma med och chatta!

#Vaskavihittapå - Dagen for psykisk hälsa bland studerande

Dagen för psykisk hälsa bland studerande ordnades igen i vår. Dagen firades torsdagen den 23  april 2020 och kring detta datum pågick en två veckor lång kampanj den 14–24 april 2020. Syftet var att väcka debatt om psykisk hälsa bland studerande och att bjuda in alla till att verka för psykisk hälsa.

Kampanjtemat 2020: Vänskap!

Med kampanjen #vaskavihittapå vill vi lyfta fram vänskapens betydelse för de studerandes välbefinnande och psykiska hälsa.

Vänskap är viktigt för den psykiska hälsan och vi talar till dess ära under Dagen för psykisk hälsa bland studerande den 23 april! Det finns inget givet mönster för vänskap, och därför utmanar vi dig att berätta hur du funnit vänner. Du kan glädja gamla och nya vänner genom att fråga #vaskavihittapå. Genom vänskap främjar vi gemenskap!

Vänner och tillhörighet till en studiegemenskap har en enorm betydelse för välmåendet. Vänner är en av de största källorna till stöd. Studerande som ingår i en studierelaterad gemenskap upplever sina studier som mindre belastande och erfar att de orkar bättre med studierna än de som inte har något stödnätverk. Därför är det en fråga för alla studerande och alla som jobbar med dem att stödja och skapa gemenskaper.

Delta i kampanjen

Kampanjen genomförs i sin helhet på sociala medier. Håll alltså utkik och följ hashtaggen #vaskavihittapå!

Vi uppmuntrar alla att delta i kampanjen på sociala medier med hashtaggen #vaskavihittapå under Dagen för psykisk hälsa bland studerande den 23 april. Vi utmanar alla att hitta på och utföra olika gärningar som bidrar till vänskap och samhörighet. Dagen för psykisk hälsa är öppen för alla, såväl studerande som medarbetare. Enbart fantasin sätter gränser för vad man kan ordna, och Nyyti har en materialbank som kan användas som stöd för planeringen.

Läs mer: Dagen för psykisk hälsa bland studerande 2020

Ta hand on din mental hälsa - Trevliga stunder skapar glädje i vardagen

Att lyssna på musik, baka bullar, gå ut och jogga eller dricka distanskaffe med en vän. Några exempel på trevliga stunder. Du kanske tror att det trevliga måste vara något stort och unikt, som en stor fest eller en resa utomlands. De trevliga stunderna i vardagen behöver ändå inte vara något stort eller speciellt. Människor mår bra av vardagens små enkla vardagshändelser.

Läs mer om hur trevliga stunder kan spaka glädje i vardagen.

 


Tillbaka

Updaterad 2020-04-22 - Verkkotoimitus
Login