Tuomo Meretniemi on tehnyt pitkän uran matkailualalla, ja pian hän vie perheensä meriä kyntämään useiksi vuosiksi. Siinä sivussa on tarkoitus luoda ihan uudenlainen digitaalinen oppimisympäristö lapsille ja nuorille.

  Mitä muistat hyvällä opiskeluajoista?

  Aktiivinen toiminta ylioppilaskunnassa oli parasta, ja ystävyyssuhteet elävät yhä. Vietämme edelleen yhdessä itsenäisyyspäiviä, reissaamme Euroopassa ja olemme jopa kummeja toistemme lapsille. Yhdessä tekemisessä oli ja on voimaa.

  Mitä haluaisit unohtaa?

  Ehkä tuli vietettyä vähän liikaakin aikaa ylioppilaskunnan asioissa… Tai ei sentään, se oli valtavan antoisaa aikaa ja antoi kommunikointi- ja esiintymisvalmiuksia, joita jokainen tarvitsee töissään.

  Mitä olisit kaivannut lisää?

  Siihen aikaan ei vielä ollut kovin paljon yhteistyötä työelämän kanssa. Oikeiden projektien tekeminen oikeissa yrityksissä on tosi tärkeää jo opiskeluvaiheessa. Nykyään yritysyhteistyötä on onneksi yliopistossakin enemmän.

  Terveisiä nykyisille opiskelijoille?

  Opi laaja-alaiseksi, ei pelkästään yhden asian asiantuntijaksi. Opettele kommunikoimaan ja esiintymään.

  Aika harva päätyy suoraan johtotehtäviin koulun penkiltä, sillä yliopistohan antaa vasta valmiudet suoriutua vaativistakin töistä. Hommat on jokaisen opeteltava itse.

  Ja vaikka pikainen valmistuminen on virallinen tavoite, elämässä ei ole kiire. Muista myös yhteisöllisyyden ja osallistumisen merkitys: opiskeluaikana luodut kontaktit kantavat pitkälle.

  Miksi olet innoissasi digioppimisesta?

  Perheemme on lähtemässä pitkälle purjehdukselle, jossa perinteinen koulunkäynti luokassa ei ole mahdollista. Siksi perustimme Sail For Good -projektin, jossa lapsemme voivat oppia digitaalisessa venekoulussa. Tarkoituksena on tehdä hauska ja käytännönläheinen kokonaisuus. Aiomme kokeilla uudenlaisia digitaalisten välineiden mahdollistamia menetelmiä lasten opetuksessa.

  Neuvottelut ovat parhaillaan käynnissä mm. Googlen kanssa, koska meidän pitää järjestää koulua varten edullinen laajakaistayhteys, joka toimii myös keskellä-ei-mitään. Totta kai tarvitsemme välillä opettajaakin, ja se järjestynee kotikaupunkimme koululta Skypen kautta.

  Digioppiminen on tulevaisuuden ala. Onnistuessaan pilottiprojektimme avaa valtavia mahdollisuuksia vaikkapa kehitysyhteistyöhön, kun yhtäkkiä miljoonilla uusilla lapsilla on mahdollisuus edulliseen tiedon saantiin ja hyvään opetukseen.

  Matkallamme ykkösenä on turvallisuus ja lasten hyvinvointi. Jos samalla pystymme luomaan ja testaamaan oppimispalvelun kaikille lapsille, olemme iloisia saadessamme olla mukana rakentamassa parempaa maailmaa. Ehkä siitä tulee matkan jälkeen meille jopa uusi ammatti.

  Opinnot: KTM Vaasan yliopistosta 2005. Pääaine kauppaoikeus, verotuksen suuntautumisvaihtoehto
  Työ: KissConsulting, strategiajohtaja

  Julkaistu 15.01.2017.

  Takaisin