Koronavirustilanne Vaasan yliopistossa

Tälle sivulle päivitetään tietoa yliopiston koronatilanteesta ja -toimenpiteistä. Sivun sisältö on tarkistettu viimeksi 30.10. klo 11.20.

Päivitys 30.10. klo 9.00: Vaasan yliopisto jatkaa pääosin etäopetuksessa vuoden loppuun. Kevälukukausi toteutetaan hybridimallilla.

Olemme avanneet sähköpostin mahdollisia koronavirukseen liittyviä kysymyksiä varten: corona.info@univaasa.fi 
Huomioithan, että sähköposteihin vastataan ma-pe klo 8-16 välisenä aikana.

Olemme myös koonneet medialle listan asiantuntijoistamme, jotka voivat kommentoida koronan vaikutuksia.
Jos et löydä etsimääsi, ota yhteyttä viestintään, autamme mielellämme.

***

Yliopiston toiminta syyslukukaudella 2020

 

Yleinen turvallisuus – suojellaan itseämme ja toisiamme

Noudattamalla koronatorjuntaohjeita toimimme yhteisvastuullisesti huolehtien samalla omasta ja toistemme terveysturvallisuudesta. Kampukselle saa tulla vain täysin terveenä ja turvaväli- ja hygieniasääntöjä noudattaen.

Yliopiston sisätiloissa käydessä, opiskellessa tai työskennellessä edellytetään kasvomaskin käyttöä. Tiukennettu kasvomaskisuositus on voimassa 2.11.2020 lähtien. Kampusrakennusten ulko-ovet pysyvät suljettuina ulkopuolisilta tartuntariskien minimoimiseksi. Henkilökunta pääsee sisään käyttämällä kulkutunnistetta. Opiskelijoiden käynti tenttitilaan on Tervahovi-rakennuksen marmoriportin päädyn kautta.

Olethan ladannut Koronavilkun? THL:n Koronavilkun avulla nopeutamme virukselle altistuneiden tavoittamista ja tartuntaketjujen katkaisemista.

Opetus

Vaasan yliopiston opetus on pääosin etäopetusta 1.11.–31.12. Välttämätön lähiopetus kuten laboratorio- ja pienryhmäopetus on mahdollista toteuttaa rehtorin päätöksellä turvallisuusjärjestelyitä noudattaen enintään 10 hengen ryhmissä 9.11. alkaen. Vaasan ammattikorkeakoulun (VAMK) tarjoamat yhteistyökurssit toteutetaan VAMK:in päätösten mukaisesti 2.11. alkaen.

EXAM-tenttiluokat avataan 9.11. siten, että kummassakin luokassa saa olla enintään 10 opiskelijaa kerrallaan.

Yliopisto varaa lähiopetustilanteita varten kertakäyttöisiä maskeja, hanskoja sekä käsidesiä opiskelijoille ja opettajille. Yliopiston tarjoamat kasvomaskit on tarkoitettu käytettäväksi ensisijaisesti opiskelutilanteisiin.

Jo aiemmin suurin osa opiskelijoista on opiskellut etänä koronaepidemian aikana. Lähiopetusta on järjestetty syksyllä vain ensimmäisen vuoden opiskelijoille. Uusien maisteriopiskelijoiden sekä aiempien vuosikurssien ja jatko-opintojen osalta kurssit on järjestetty etäopetuksena.

Opiskelijat

Opiskelijoille on julkaistu ohjeistus viruksen vaikutuksesta opiskeluun ja opiskelijavaihtoihin. Lisäksi kehotamme opiskelijoita seuramaan yliopiston verkkosivuja, opiskelijasähköpostia, Moodlea, Lukkarikonetta ja WebOodia.

Vaihto-opiskelijat

Vaihto-opiskelijat ja kansainvälisissä maisteriohjelmissa opiskelevat ulkomailta tulevat opiskelijat voivat tulla Vaasaan, mikäli se on viranomaisrajoitusten mukaan mahdollista. Syksyn vaihto-opiskelut ja kansainväliset harjoittelut jatkuvat viranomaisrajoitusten sallimissa rajoissa.

Kirjastopalvelut

Kirjasto jatkaa rajoitettua lainaustoimintaa, lisätietoja www.tritonia.fi.

Ravintolapalvelut

Kampusravintolat ovat kiinni, mutta take away -palveluiden avaamista marraskuun aikana selvitetään.

Henkilöstö: matkustus, työterveys, sairauspoissaolot

Henkilökunta työskentelee edelleen lähtökohtaisesti etätöissä. Jos työ vaatii läsnäoloa kampuksella, järjestämme siihen yhdessä turvalliset olosuhteet. Julkista liikennettä suositellaan välttämään ja esimerkiksi pyöräilemään tai kävelemään työmatkat, jos se on mahdollista.

Kaiken matkustamisen (työ ja vapaa-aika) osalta noudatetaan viranomaisrajoituksia ja -suosituksia. Vahva suositus on, että työhön liittyviä ulkomaanmatkoja ei tehdä syksyn 2020 aikana. Kotimaassa vain välttämätön työmatkustaminen on mahdollista, ja edellyttää aina erillistä lupaa esimieheltä.

Kampukselle voi tulla vasta 10 päivän varoajan jälkeen ulkomailta Suomeen palatessa (työ- tai lomamatka) tai saavuttaessa Suomeen työskentelemään tai opiskelemaan. Varoaika koskee saapumista kaikista maista, ja lasketaan Suomeen tulopäivästä. Tämä 10 päivää työskennellään tai opiskellaan etänä.

Jos sinulle ilmaantuu äkillisen hengitystieinfektion oireita, ota yhteyttä työterveyteen Pihlajalinnaan (+358 1031 2010, avoinna 6-22) tai oman alueen sairaalaan/terveyskeskukseen, josta saat tarkemmat ohjeet hoitoon hakeutumiseen.

Henkilöstön yksityiskohtaisempi koronavirusohjeistus löytyy yliopiston intranetistä (vaatii erillisen tunnistautumisen).

Tapahtumat

Tapahtumien järjestäminen yliopiston sisä- ja ulkotiloissa on kielletty. Väitöstilaisuudet järjestetään etänä.

Yleiset taudin ehkäisy- ja torjuntaohjeet

Koronavirus (COVID-19) tarttuu ensijaisesti ihmisten välisenä pisaratartuntana, kun sairastunut yskii tai aivastaa. Viruksen leviämisnopeuteen ja torjuntaan vaikutetaan tehokkaimmin oikealla käsi- ja yskimishygienialla.

  • Pese käsiäsi usein ja pidä kädet puhtaana
  • Paras tapa pestä kädet on käyttää lämmintä vettä ja nestesaippuaa
  • Älä koskettele käsilläsi kasvojasi suun ja nenän alueelta
  • Vältä fyysistä kontaktia, kuten esimerkiksi kättelyä
  • Oikein käytettynä kasvomaskit ovat yksi keino estää viruksen leviäminen
  • Jos tunnet itsesi sairaaksi, jää kotiin sairastamaan, ja ilmoita poissaolostasi esimiehelle normaaliin tapaan
  • Älä tule sairaana töihin

Tietoa viranomaisten ja hallituksen suosituksista

Ajankohtaista viranomaistietoa koronaviruksesta, suosituksista koronaviruksen leviämisen estämiseksi ja vaikutuksesta opetuksen toimialaan löytyy THL:n verkkosivuilta, valtioneuvoston verkkosivuilta ja OKM:n verkkosivuilta.

Kriisinhallintaryhmä

Vaasan yliopiston koronalinjauksista ja -ohjeistuksesta vastaa kriisinhallintaryhmä, johon kuuluvat rehtori, vararehtorit, turvallisuuspäällikkö, talousjohtaja, henkilöstöjohtaja, lakiasiainjohtaja sekä markkinointi- ja viestintäjohtaja. Ryhmä seuraa koronavirustilannetta jatkuvasti ja pitää yhteyttä muihin yliopistoihin ja viranomaisiin linjaten yliopiston toimenpiteet perustuen viranomaisten tilannearvioihin.

Lisätietoa ja yhteydenotot:
rehtori Jari Kuusisto
puh. 029 449 8291