Kaikessa Vaasan yliopiston tutkimustyössä noudatetaan hyvää tieteellistä käytäntöä. Yliopisto on sitoutunut noudattamaan Tutkimuseettisen neuvottelukunnan ohjetta ”Hyvä tieteellinen käytäntö ja sen loukkausepäilyjen käsitteleminen Suomessa”.
TENKin ohjeet ja suositukset
- Hyvä tieteellinen käytäntö ja sen loukkausepäilyjen käsitteleminen Suomessa. Tutkimuseettisen neuvottelukunnan ohje 2012 (pdf suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi)
- Ihmiseen kohdistuvan tutkimuksen eettiset periaatteet ja ihmistieteiden eettinen ennakkoarviointi Suomessa. Tutkimuseettisen neuvottelukunnan ohje 2019 (Tutkimuseettisen neuvottelukunnan julkaisuja 3/2019) (pdf suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi)
- Tutkimuseettisiä näkökohtia väitöskirjan ohjaus- ja tarkastusprosessiin. Tutkimuseettisen neuvottelukunnan ja Suomen yliopistot UNIFI ry:n suosituksia yliopistoille (TENK ja UNIFI 2016) (pdf)
- Tieteellisten julkaisujen tekijyydestä sopiminen. Tutkimuseettisen neuvottelukunnan suositukset 2018 (2. uudistettu painos, Tutkimuseettisen neuvottelukunnan julkaisuja 6/2019) (pdf suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi)
- Tutkijan ansioluettelomalli 2020 (pdf) / (doc)
Vaasan yliopisto on vahvistanut myös omat eettiset suositukset, joissa linjataan eettisesti kestävän opinto-, tutkimus ja hallintokulttuurin tavoitteita ja toimintaa tiedeyhteisössä.
Yliopiston tutkijat voivat suorittaa itseopiskeluna tutkimusetiikan kurssin ja myös Tutkijakoulu tarjoaa vuosittain myös tutkimusetiikkaan liittyvän kurssin jatko-opiskelijoille. Jokaisen tutkijan tulee olla tietoinen hyvästä tieteellisestä käytännöstä ennen tutkimustyönsä aloittamista.
Tietyissä tutkimusasetelmissa tarvitaan tutkimuseettinen ennakkoarviointi. Eettisellä ennakkoarvioinnilla tarkoitetaan tutkimussuunnitelman arviointia tieteenalakohtaisten eettisten käytänteiden mukaisesti painottuen tutkimuksesta tai sen tuloksista tutkittavalle mahdollisesti koituvan haitan ennakointiin. Ennakkoarviointi koskee vain tarkoin määriteltyjä tutkimusasetelmia.
- Mikäli haluat tehdä tutkimusta Vaasan yliopistosta tai sen henkilökunnasta, tulee sinun pyytää tutkimuslupa. Yhteyshenkilö tähän liittyen on päällikkö Virpi Juppo, Tutkimuksen palvelut ja tutkijakoulu.
- Tutkimusetiikan tukihenkilö Vaasan yliopistossa on päällikkö Virpi Juppo, Tutkimuksen palvelut ja tutkijakoulu.
- Tutustu myös tutkijan ansioluettelomalliin.
- Lisätietoja ja ohjeistusta yliopiston intranetissä.
