Opintojen maksaminen

Opinnoista peritään opintomaksu

Opintomaksun suuruus

1.8.2016 lähtien opintokokonaisuuteen ilmoittautuessa opintomaksu on 10€/opintopiste. Yksittäiselle opintojaksolle ilmoittautuessa, opintomaksu on 15€/opintopiste.

Mitä opintomaksu kattaa?

Opintomaksuun sisältyvät opiskelijapalvelut ja erityisjärjestelyt, jotka on lueteltu valtion maksuperusteasetuksen (211/1992) liitteenä.

Opiskelun järjestämiseen liittyvät opiskelijapalvelut:

 • Opinto-oikeuden myöntäminen
 • Opiskelija- ja opintosuoritustietojen rekisteröinti
 • Opintosuoritusotteet ja arvosanatodistukset
 • Opintojen kannalta keskeisten tietojärjestelmien käyttöoikeus
 • Opintoneuvonta ja opinto-ohjaus
 • Opintojen korvaavuuskäsittelyt
 • Tiedotus ja opinto-oppaat

Opintomaksun maksaminen

Opintokokonaisuuksien ja yksittäisten opintojaksojen opintomaksut maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä. Jos joudumme perumaan opintojakson ilmoittautuneiden vähäisen määrän tai muun vastaavan syyn vuoksi, palautamme opintomaksun.

Maksuvaihtoehdot

 • Verkkopankki: Aktia, Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, Oma Säästöpankki, Osuuspankki, POP Pankki, S-Pankki, Säästöpankki, Ålandsbanken
 • Korttimaksu: Visa, Visa Electron, MasterCard ja Eurocard (credit ja debit), prosessoijana Luottokunta
 • Lasku ja osamaksu: Joustoraha.
  Laskuvaihtoehto on mahdollinen vain jos kurssimaksu on yli 20 euroa ja osamaksu on mahdollista vain 60 euroa tai sitä suuremmille summille. Laskulla saat 14 vrk maksuaikaa (laskutusmaksu 4,90 €) ja Osamaksulla max. 24 kk maksuaikaa (laskutusmaksu 4,90 € ja kuukausikorko 2,42 %). Lisätietoja Joustorahasta osoitteessa www.joustoraha.fi.

Maksut Visa, Visa Electron tai MasterCard-korteilla

Maksunvälityspalvelun toteuttajana ja maksupalveluntarjoajana toimii Paytrail Oyj (2122839-7) yhteistyössä suomalaisten pankkien ja luottolaitosten kanssa. Paytrail Oyj näkyy maksun saajana tiliotteella tai korttilaskulla ja välittää maksun kauppiaalle. Paytrail Oyj:llä on maksulaitoksen toimilupa. Reklamaatiotapauksissa pyydämme ottamaan ensisijaisesti yhteyttä tuotteen toimittajaan.

Paytrail Oyj, y-tunnus: 2122839-7
Innova 2
Lutakonaukio 7
40100 Jyväskylä
Puhelin: 0207 181830
www.paytrail.com

Verkkopankit

Verkkopankkimaksamiseen liittyvän maksunvälityspalvelun toteuttaa Paytrail Oyj (2122839-7) yhteistyössä suomalaisten pankkien ja luottolaitosten kanssa. Käyttäjän kannalta palvelu toimii aivan kuten perinteinen verkkomaksaminenkin.

Maksaako työnantaja opintomaksusi?

Mikäli työnantaja maksaa opintomaksusi,

 • voit maksaa opintomaksun ILPAssa työnantajan luottokortilla, jos se työnantajallesi sopii
 • tai oman yrityksen ollessa kyseessä, suoraan yrityksen tililtä verkkopankkitunnuksilla.
 • Mikäli työnantajasi haluaa maksaa opintomaksun laskulla, älä maksa opintomaksua itse ILPAssa. Voit ilmoittaa meille mitkä kurssit työnantajasi maksaa, työnantajasi laskutustiedot, Y-tunnuksen, mahdollisen sähköisen laskutusosoitteen sekä mahdollisen laskutusviitteen sähköpostitse avoinyo(at)univaasa.fi. Hoidamme tällöin ilmoittautumisen puolestasi ja laskutamme työnantajaasi.

Opintomaksujen perusteet

Avoimen yliopiston maksut perustuvat yliopistolakiin (558/2009) ja Valtioneuvoston asetukseen yliopistojen toiminnassa perittävistä maksuista (1082/2009).

Avoimen yliopiston maksut korkoineen ja kuluineen ovat julkisoikeudellisina saatavina ulosottokelpoisia ilman tuomiota tai päätöstä (Laki verojen ja maksujen täytäntöönpanosta 706/2007).

Uusi maksuasetus on astunut voimaan 1.1.2015. Sen mukaan yliopiston myöntäessä opiskelijalle rajatun oikeuden suorittaa yliopistojen tutkinnoista annetun valtioneuvoston asetuksen (794/2004) mukaisiin tutkintoihinsa kuuluvia opintoja yliopistolain 7 §:ssä tarkoitettuina avoimina yliopisto-opintoina taikka muutoin erillisinä opintoina ilman tutkinnonsuorittamisoikeutta, se saa periä opiskelijalta näistä opinnoista enintään 15 euroa opinto-oikeuteen kuuluvalta opintopisteeltä.

Tämän lisäksi voidaan periä mahdollisista oppimateriaaleista maksu omakustannusarvon mukaan. Maksuasetus koskee Vaasan yliopiston avoimen yliopiston omaa opetusta Vaasassa. Yhteistyöoppilaitokset hinnoittelevat avoimen yliopiston opetuksen muilla perusteilla.

Opintomaksujen korvaaminen Vaasan yliopiston opiskelijoille

Vaasan yliopistossa tutkintoa opiskelevat voivat hakea puoltoa Avoimen yliopiston opintoihin (myös kesäyliopistot ja muut oppilaitokset, joissa Vaasan yliopiston opintoja on tarjolla avoimen yliopiston opintoina).

Puollon saaminen tarkoittaa, että yliopisto maksaa suoritetut opinnot, kun opiskelija sisällyttää ne osaksi Vaasan yliopistossa suorittamaansa tutkintoa. Puollon saamiseen liittyy rajoituksia.

Lisätietoa ja opintomaksujen korvaushakemuslomake löytyy opintoasioiden sivuilta.

Kysy lisää puollosta opintoneuvojilta.

Huom! Vaasan yliopiston läsnä olevat perustutkinto-opiskelijat voivat osallistua maksutta osaan avoimen yliopiston opintoja. Katso lisätiedot.

Päivitetty 19.09.2019 - Levón-instituutti
Login