StarT-uutisia

kuva_start.jpg

Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan StarT-festarit 2019

Festarit järjestettiin Vaasan yliopistolla keskiviikkona 10.4.2019. Paikalle oli saapunut yhteensä noin seitsemänkymmentä lasta ja kymmenkunta opettajaa.

Päivä aloitettiin avajaistilaisuudessa, jonka kruunasi hyvien opetuskäytänteiden esittely. Sen jälkeen olikin aika jakautua erilaisiin työpajoihin. Alakouluikäiset kiersivät Technobothnialla, joka on kolmen korkeakoulun yhteinen tutkimuslaboratorio, tai ohjelmoivat Lego-robotteja Innokas-kouluttajan kanssa. Päiväkoti-ikäiset tekivät omassa työpajassaan tarkkoja tutkimuksia eri materiaalien kelluvuudesta. Tutkimuksia olivat avustamassa Vaasan ammattikorkeakoulun (VAMK) sosionomiopiskelijat.

Lounaan jälkeen jännitys tiivistyi festaritilassa, sillä oli aika esitellä omia kouluvuoden aikana toteutettuja projekteja. Esittelyssä oli kuusi liikkuvaa, leikittävää lelua, kolme lähiluontoon ja ympäristöön liittyvää projektia ja kolme hyvää opetuskäytännettä. Lapset esittelivät sujuvasti omia töitään ja osasivat upeasti sanallistaa projektityöskentelyn aikana oppimiaan taitoja. Projekteja tehdessä oli ainakin oppinut ryhmätyötaitoja ja joutunut ratkomaan monia ongelmia.

StarT-festareilla jaetaan oppimisen ja oivaltamisen iloa, mutta paikalle oli myös kutsuttu tuomariraati, jonka epäkiitollisena tehtävänä oli valita työt, joissa StarT-ohjelman asettamat kriteerit projekteille ja hyville opetuskäytänteille täyttyivät parhaiten. Tuomaristoraadin tehdessä vaikeita päätöksiä, lapset pääsivät vielä toiseen työpajaohjelmaan muun muassa kuulemaan mitä satelliitit ovat.

Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan parhaat projektit ja opetuskäytänteet

StarT-projekteista palkittiin kaksi projektia kahdesta teemasta. Roskia keräävä #95Alpobot palkittiin parhaana projektina ”Tämä toimii”-sarjassa. Tässä sarjassa tavoitteena oli rakentaa määritellyistä kierrätysmateriaaleista liikkuva, leikittävä lelu. Tuomariston lausunnon mukaan #95Alpobot-työssä oli poikkeuksellista mekaniikkaa.

 ”Luonto ja ympäristö”-sarjasta palkittiin Satulinnan päiväkodin Sokeririnkelit-ryhmän projekti Kivet. Tuomaristoa miellytti erityisesti, että projekti oli poikinut jo seuraavan tiedeprojektin, jossa aiheena oli meri. Kivet-projektista löytyy kooste StarT-ohjelman YouTube-kanavalta: https://www.youtube.com/watch?v=e3qlJwus21M&list=PLFAM98ZMjI106-g7ig3ChmodPNVQ5S0bi&index=3

Parhaan hyvän opetuskäytänteen palkinnon vei Satulinnan päiväkodin Vihervisertäjämalli. Mallin puitteissa hankkeeseen kiinnitetyt lastentarhanopettajat vierailevat eri päiväkodeissa ja voivat esimerkiksi viedä ryhmän metsään tutkimaan luontoa. Metsässä on tutkittu mikroskoopilla sammalia ja lehtiä, muodostettu kepeistä numeroita ja mitattu matkaa monilla eri tavoilla. Mallissa koulutettujen opettajien osaaminen ja ideat siirtyvät paikallisiin päiväkoteihin tukemaan varhaiskasvatuksen opetussuunnitelmaa.

Festareilla vierailleet lapset, opettajat ja yliopistolaiset saivat myös äänestää omasta mielestään parasta projektia tai käytännettä. Tiukalla yhden äänen erolla voiton vei Hietalahden koulun maatilaprojekti https://www.youtube.com/watch?v=3PZ_Ilk27KI&list=PLFAM98ZMjI12nb_ur3jE3zLIw3iNJ22JL&index=4

Ursan lahjoittama ”Tähdet ja avaruus –lehden vuosikerta jaettiin päivän tsemppareille, jotka olivat matkustaneet festareille Viitojan koululta Toholammilta. Näiden palkintojen lisäksi jaettiin vielä upeita kirjapalkintoja muun muassa Vuoden StarT-opettajalle. Kirjapalkinnot oli lahjoittanut PS-kustannus. Kaikki Tämä toimii –sarjaan osallistuneet saivat palkinnoksi pienen lahjoituksen Stormossenilta ja kaikki festarivieraat saivat välipalan, jonka tarjosi Keski-Pohjanmaan osuuskauppa.

Parasta päivässä

StarT-festarit järjestettiin ohjelmaan raportoineiden oppimisyhteisöjen kunniaksi. Pikagallup lasten joukossa osoitti, että päivä oli ollut antoisa ja innostava. Jonkun mielestä oli mukavaa, kun sai askarrella oman tietoliikennesatelliitin. Toisen mielestä oli kivaa ohjelmoida Lego-robottia ja kolmannen mielestä hauskinta oli abstraktin StarT-häkkyrän rakentelu herneistä ja hammastikuista. Yksi festariohjelma oli kuitenkin kaikkien suosikki: parasta oli saada esitellä omaa projektityötään! Kiitos festareilla kävijöille!

Kooste festaripäivästä on myös videona YouTubessa: https://www.youtube.com/watch?v=aGWh_AIfz-U

Tapahtumaa tukivat:

KPO

PS-kustannus

Stormossen

 

LUMA-keskus Suomen tiedekasvatushanke StarT https://start.luma.fi/ on saanut Global Best Awards 2018 -palkinnon parhaana työelämää ja koulutusta yhdistävänä hankkeena Euroopassa. Palkinto myönnettiin Houstonissa Texasissa koolla olleessa kansainvälinen koulutusalan ja elinkeinoelämän kumppanuusverkoston the International Partnership Network (IPN) https://www.iebpn.net/ konferenssissa.

Global Best Awards 2018 -voittajat valittiin ympäri maailmaa kuudessa kategoriassa, joista StarT palkittiin Euroopan parhaana LUMA-aineissa (Science, Technology, Engineering and Math (STEM)).

StarT on kansainvälinen ja yhteisöllinen toimintamalli, jossa opitaan yhdessä toteuttamalla monialaista ja ilmiöpohjaista oppimista. StarT tukee sekä lapsia ja nuoria että opettajia tiede-, teknologia- ja matematiikkaprojekteissa kaikilla kouluasteilla.

LUMA-keskus Suomen johtaja, professori Maija Aksela Helsingin yliopistosta pitää palkintoa merkittävänä kunnianosoituksena suomalaiselle tiedekasvatukselle.

– Kansainvälinen palkinto on upea tunnustus LUMA-keskus Suomelle – 11 yliopiston verkostolle – yhteisöllisestä ja kansainvälisestä toimintakulttuurista. Uusin tutkimustieto yhdistyy toiminnassa luovasti lasten ja nuorten eli tulevaisuuden tekijöiden parhaaksi. StarTissa opimme yhdessä toisiltamme eri kulttuureissa ja teemme parempaa maailmaa, sanoo Aksela.

LUMA-keskus Suomi yhteistyötahoineen käynnisti StarT-toiminnan Suomen satavuotisjuhlavuonna, jolloin suojelijana toimi tasavallan presidentti Sauli Niinistö.  Vuosittain toiminnassa on ollut mukana yli 50 LUMA-keskus Suomen yhteistyökumppania. Parhaillaan on käynnissä ilmoittautuminen StarTin tämän lukuvuoden kisaan Suomessa. Vuodesta 2016 osallistujia on ollut yli 40 maasta.

LUMA-toiminta Suomessa juhlii tänä vuonna 15-vuotisjuhlavuottaan. https://www.luma.fi/

Päivitetty 12.07.2019 - Luma-keskus
Login