LUMA-keskus Pohjanmaa

 

LUMA-keskus Pohjanmaan tehtävänä on edistää luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian opetusta ja oppimista. Keskus on osa kansallista LUMA-keskus Suomea, johon kuuluu yhteensä 13 keskusta suomalaisten yliopistojen ja yliopistokeskusten yhteydessä.

 

AJANKOHTAISTA

 

StarT-festarit Vaasan yliopistossa 22.4.2020.

Tervetuloa osallistumaan tiede- ja teknologiafestareille sekä StarT-kilpailuun, jossa oppimisen ilon lisäksi jaetaan mahtavia palkintoja ja onnistumisen kokemuksia. Vaasan yliopisto täyttyy oppimisen jakamisen ilosta, kun keskiviikkona 22.4. saapuu suuri joukko lapsia, nuoria, opettajia ja aikuisia jakamaan erliaisia oppimisprojekteja sekä hyviä käytänteitä. Viimeinen päivä ilmoittautua StarT-tapahtumiiin on 14.2.

 

starT_maapallo_300.png

 

Päivitettyjä ohjeita Scratch- ja Consturct 3- ohjelmointiin

Hei kaikki Scratch- ja Construct 3- ohjelmoinnin ystävät ja ohjelmointiohjelmia opetuksessa käyttävät opettajat! LUMA-keskus Pohjanmaa on nyt julkaissut muutamia päivitettyjä ohjeita ja esimerkkipelimateriaalia sivuston "Materiaalit" -kansioon.

Käykäähän tutustumassa ja napatkaa ohjeet talteen! Rattoisia hetkiä pelikoodauksen parissa!

Roskankerääjärapu.png

 

Lapsi mukaan töihin -päivä 22.11.2019

Vaasan yliopisto järjesti yhdessä LUMA-keskus Pohjanmaan kanssa Lapsi mukaan töihin  -päivän Technobothnialla. Lapset yhdessä vanhempien ja sukulaisten kanssa pääsivät kokeilemaan Sphero -robottipalloja, mikroskooppeja ja väripipetointia.  Myös 4DFrame -rakennuspalikat houkuttivat innokkaita rakentajia. Kiitos kaikille osallistujille. Ehkä seuraavana vuonna uudestaan!

Muokattu_pienennetty_4.jpg


LUMA-tiedeluokan uusi nimi on valittu.

Nimi paljastetaan videolla. Katso video sekä tule oppimaan ja innostumaan kanssamme! Iso kiitos vielä kaikista nimiehdotuksista!

SAGA-video.png

 

Sphero- kiertue valtaa maakuntaa tänä syksynä.

Haluatko tarjota luokallesi erilaisen oppitunnin graafisen ohjelmoinnin parissa? Nyt siihen on mahdollisuus, sillä LUMA-keskus Pohjanmaa jalkautuu Sphero-robottipallojen kanssa maakuntaan.

Kutsu meidät vierailulle koulullenne ja ohjaamme robottipallojen graafista ohjelmointia 2 oppituntia (korkeintaan 2 tuntia). Esimakua Sphero-ohjelmoinista voi katsoa: https://www.youtube.com/watch?v=wmtncRJ_UP8. Tarkempaa tietoa mahdollisista vierailun ajankohdista, ohjelmasta, sisällöstä sekä kohderyhmästä löydätte alla olevasta kuvasta.

Paikat ovat täynnä!

Spherokiertue_syksy2019.png

Avaa isompi kuva tästä.

 

Peliprojekti-kilpailu on ratkennut; Kouran koulu Seinäjolta vei voiton alakoulun Scratch-sarjassa ja Isojoen koulukolmion vei voiton yläkoulun Construct-sarjassa.

LUMA-keskus Pohjanmaa järjesti opettajien täydennyskoulutukseen "Innostavilla peleillä uusia tuulia opetukseen" liittyen peliprojektikilpailun syksyllä 2018 koulutukseen osallistuneille kouluille. Kilpailun tavoite oli motivoida opettajia viemään koulutuksella tehty peliprojektisuunnitelma käytäntöön vetämällä suunnitelma läpi oppilaiden kanssa ainakin kerran kevään 2019 aikana. Kilpailun tuloksena oppilaat koodasivat hienoja pelejä ja pääsivät sisään ohjelmoinnin maailmaan. Koko projekti ja yksittäiset pelit pisteytettiin tuomariston toimesta. Voiton alakoulun sarjassa vei Kouran koulu Seinäjoelta ja voiton yläkoulun sarjassa vei Isojoen koulukolmio. Kilpailu oli tiukka ja monet koulut olivat tehneet erittäin hienoa työtä! Onnittelut siis kaikille kilpailuun osallistuneille kouluille.

Testaa voittajapelejä

Alla olevista linkeistä pääset pelaamaan voittajapelejä. HUOM! Huolehdithan, että käytössäsi on myös kuulokkeet ja saat kaiken irti pelielämyksestä.

Kouran koulu, Seinäjoki - Scratch-peli Merijahti!

Isojoen koulukolmio, 7.luokka - Urhon Construct3-peli , joka oli samalla koko yläkoulun kilpailun parhaat pisteet saanut yksittäinen peli. Pelissä oli hienosti upotettu mukaan myös pedagogiikkaa.

Tunnelmia

Molemmat koulut voittivat palkinnoikseen koululle 2 ohjelmoitavaa Sphero SPRK+ robottipalloa. Palkinnot toimitettiin kouluille, hymyt olivat herkässä. Samalla oppilaat saivat esimakua robottipalloista.

Kouran_koulu_60.png

Kuva: Kouran koulun tuuletukset uusien Sphero SPRK+ robottipallojen kanssa.

Isojoki_final.png

Kuva: Isojoen koulun oppilaat testaavat robottipallojen ohjelmointia.

Kilpailu järjestettiin osana LUMA-Suomi kehittämishanketta "Oppiaineet ja opettajat integroivaa tietotekniikan ja ohjelmoinnin opetusta." 2017-2019

StarT-festarit pidettiin Vaasan yliopistolla keskiviikkona 10.4.2019. Kooste päivän tapahtumista nähtävillä:

/fi/sites/luma/start-ohjelma/start-uutisia/

Opintokäynnille LUMA-Tiedeluokkaan?

Kutsumme päiväkoti- ja kouluryhmiä vierailemaan LUMA-tiedeluokassa Technobothnialla ja Vaasan yliopistolla. Olemme hankkineet luokkaan uusia innostavia oppimisvälineitä kuten robottipalloja ja Voimalat. Lisätietoja -linkistä näet, millaisia työpaketteja tarjoamme. Ota rohkeasti yhetyttä!

 

Pieni_logo.jpg

Päivitetty 13.02.2020 - Verkkotoimitus
Login