LUMA-keskus Pohjanmaa

 

LUMA-keskus Pohjanmaan tehtävänä on edistää luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian opetusta ja oppimista. Keskus on osa kansallista LUMA-keskus Suomea, johon kuuluu yhteensä 13 keskusta suomalaisten yliopistojen ja yliopistokeskusten yhteydessä.

 

AJANKOHTAISTA

Kesäkuun toisella viikolla järjestettiin Spherojen kaupunki -kesäleiri, jolle osallistui 13 lasta. Lapset saivat ideoida kaupungin rakennukset itse ja ohjaajien toimesta kaikkiin rakennuksiin liitettiin luonnontieteitä, matematiikkaa ja teknologiaa. Mm. palolaitoksen yhteydessä tutkittiin hiilidioksidin ominaisuuksia ja sammutettiin liekki hiilidioksidilla. Tuotekehityslaboratoriossa ratkottiin sateenkaarimehun reseptiä. Kaiken toiminnan rinnalla kulkivat sphero-robottipallot, joita ohjelmoitiin. Kolmeen päivään mahtui paljon ihmettelyä ja onnistumisia. Nyt LUMA-keskus Pohjanmaan väki jää kesätauolle ja palaamme töihin taas elokuun alussa, jolloin tiedotamme syksyn ohjelmasta.

Hyvää kesää!

 

Kesäleiri päätti kevätlukukauden

 

Peliprojekti-kilpailu on ratkennut; Kouran koulu Seinäjolta vei voiton alakoulun Scratch-sarjassa ja Isojoen koulukolmion vei voiton yläkoulun Construct-sarjassa.

LUMA-keskus Pohjanmaa järjesti opettajien täydennyskoulutukseen "Innostavilla peleillä uusia tuulia opetukseen" liittyen peliprojektikilpailun syksyllä 2018 koulutukseen osallistuneille kouluille. Kilpailun tavoite oli motivoida opettajia viemään koulutuksella tehty peliprojektisuunnitelma käytäntöön vetämällä suunnitelma läpi oppilaiden kanssa ainakin kerran kevään 2019 aikana. Kilpailun tuloksena oppilaat koodasivat hienoja pelejä ja pääsivät sisään ohjelmoinnin maailmaan. Koko projekti ja yksittäiset pelit pisteytettiin tuomariston toimesta. Voiton alakoulun sarjassa vei Kouran koulu Seinäjoelta ja voiton yläkoulun sarjassa vei Isojoen koulukolmio. Kilpailu oli tiukka ja monet koulut olivat tehneet erittäin hienoa työtä! Onnittelut siis kaikille kilpailuun osallistuneille kouluille.

Testaa voittajapelejä

Alla olevista linkeistä pääset pelaamaan voittajapelejä. HUOM! Huolehdithan, että käytössäsi on myös kuulokkeet ja saat kaiken irti pelielämyksestä.

Kouran koulu, Seinäjoki - Scratch-peli Merijahti!

Isojoen koulukolmio, 7.luokka - Urhon Construct3-peli , joka oli samalla koko yläkoulun kilpailun parhaat pisteet saanut yksittäinen peli. Pelissä oli hienosti upotettu mukaan myös pedagogiikkaa.

Tunnelmia

Molemmat koulut voittivat palkinnoikseen koululle 2 ohjelmoitavaa Sphero SPRK+ robottipalloa. Palkinnot toimitettiin kouluille, hymyt olivat herkässä. Samalla oppilaat saivat esimakua robottipalloista.

Kouran_koulu_60.png

Kuva: Kouran koulun tuuletukset uusien Sphero SPRK+ robottipallojen kanssa.

Isojoki_final.png

Kuva: Isojoen koulun oppilaat testaavat robottipallojen ohjelmointia.

Kilpailu järjestettiin osana LUMA-Suomi kehittämishanketta "Oppiaineet ja opettajat integroivaa tietotekniikan ja ohjelmoinnin opetusta." 2017-2019

StarT-festarit pidettiin Vaasan yliopistolla keskiviikkona 10.4.2019. Kooste päivän tapahtumista nähtävillä:

/fi/sites/luma/start-ohjelma/start-uutisia/

Opintokäynnille LUMA-Tiedeluokkaan?

Kutsumme päiväkoti- ja kouluryhmiä vierailemaan LUMA-tiedeluokassa Technobothnialla ja Vaasan yliopistolla. Olemme hankkineet luokkaan uusia innostavia oppimisvälineitä kuten robottipalloja ja Voimalat. Lisätietoja -linkistä näet, millaisia työpaketteja tarjoamme. Ota rohkeasti yhetyttä!

 

Pieni_logo.jpg

Päivitetty 19.06.2019 - Verkkotoimitus
Login