Airuet
Opiskelijoita tai yliopiston työntekijöitä, jotka toimivat yliairuen apuna eri juhlallisuuksissa.

Juhlamenojen ohjaaja
Professori, joka johtaa juhlamenojen sujumisen taiteen sääntöjen mukaan. Hänen johdollaan promovendit myös harjoittelevat aktia edellisen päivän harjoituksissa.

Kunniatohtori
Yliopisto kunnioittaa promootion yhteydessä valitsemiaan ulkomaisia ja kotimaisia tieteentekijöitä tai yhteiskunnallisesti ansioituneita merkkihenkilöitä myöntämällä heille kunniatohtorin arvon. Kunniatohtorin arvon myöntäminen on korkein huomionosoitus, jonka yliopisto voi antaa.

Matrikkeli
Matrikkeliin kootaan promovoitavien kunniatohtorien ja promovendien henkilötiedot sekä tietoja promootion ohjelmasta.

Miekanhiojaiset
Kunniatohtorit ja tohtorit hiovat seuralaisensa tai airuen avustuksella tohtorinmiekkansa tahkolla, jonka kivi kostutetaan kuohuviinillä.

Offisiantit, virkailijat
Juhlamenojen ohjaaja ja yliairut.

Priimus
Tohtoripromootiossa ensimmäisellä kunniasijalla vihittävä nuori tohtori. Priimukseksi valitaan erinomaisesti väitellyt tohtori. Hän vastaa oppiaineensa professorin esittämään kysymykseen osoittaen täten vihittävien edustajana näiden oppineisuuden.

Promootio
Promootio on varhaiskeskiajalta periytyvä juhlallinen tilaisuus, jossa myönnetään yliopistollinen oppiarvo tunnuksineen (hattu sekä miekka/viitta/sormus, maistereilla laakeriseppele). Promootioon liittyy runsaasti symboliikkaa ja perinteisiä tapoja.

Promootioakti
Varsinainen promovointi eli tohtoriksi vihkiminen promootiopäivänä. Vihkimisen lisäksi juhlaan liittyy puheita ja musiikkia.