Promootion pukeutumisessa noudatetaan akateemisia perinteitä. Promovoitavien tohtoreiden pukeutumisen pääväri on musta. Miehet pukeutuvat perjantain päätapahtumissa frakkiin ja naiset pitkään juhlapukuun. Torstain ja lauantain tilaisuudet ovat luonteeltaan vapaampia ja pukeutuminenkin sen mukaista.

Pukeutumisohjeet ovat erilaiset promovendeille, heidän seuralaisilleen sekä kutsuvieraille. Pukeutumisohjeita on noudatettava kaikissa promootion tilaisuuksissa.

Pukeutumisohjeet

 


Aktiharjoitus ja miekanhiojaiset

 

Promootioakti ja jumalanpalvelus

 

Promootioillallinen ja tanssiaiset

 

Huviretki

Tohtori/
kunniatohtori, nainen

vierailupuku, mielellään värikästä

 

 

musta, pitkä, ei-avonainen puku, pitkät hihat, mustat umpikärkiset kengät, mustat sukat/sukkahousut ja käsineet, ei suuria koruja, turkiksia eikä käsilaukkua

musta, täyspitkä juhlapuku, mustat kengät, korut ja pieni käsilaukku sallittuja

vapaa asu,

ylioppilaslakki

 

 

Tohtori/ kunniatohtori, mies

 

tumma puku frakki, mustat liivit, valkoinen paita ja solmuke, valkoiset käsineet, ei kiiltonahkakenkiä, ei taskuliinaa, ei rannekelloa frakki, valkoiset liivit, valkoinen paita ja solmuke, kiiltonahkakengät, valkoinen taskuliina, ei rannekelloa

vapaa asu,

ylioppilaslakki

 

Tohtorin / kunniatohtorin seuralainen, nainen

 

 

vierailupuku,

mielellään värikästä

 

musta, ei-avonainen puku, pituus vapaa (ei nilkkamittainen), pitkät hihat, mustat kengät, ei käsineitä musta täyspitkä juhlapuku,mustat kengät, korut ja pieni käsilaukku sallittuja

 

vapaa asu,

ylioppilaslakki

 

Tohtorin / kunniatohtorin seuralainen, mies

 

 

 

tumma puku

 

frakki, mustat liivit, valkoinen paita ja solmuke, ei taskuliinaa, ei rannekelloa, ei käsineitä

frakki, valkoiset liivit, valkoinen paita ja solmuke, kiiltonahkakengät, valkoinen taskuliina, ei rannekelloa

vapaa asu,

ylioppilaslakki

 

Naiskutsuvieras

 


musta, ei-avonainen puku (pituus vapaa), pitkät hihat, mustat kengät, ei käsineitä

 

värillinen, täyspitkä juhlapuku, ei kokovalkoinen tai kokomusta

 

Mieskutsuvieras

frakki (mustat liivit, valkoinen paita ja solmuke, ei taskuliinaa, ei käsineitä, ei rannekelloa)

tai tumma puku

 

 

frakki, valkoiset liivit, valkoinen paita ja solmuke, kiiltonahkakengät, valkoinen taskuliina, ei rannekelloa

(tai tumma puku)

 

Lisätietoja ja tarkennuksia kutsuvieraille sekä promovoitaville:

Kutsuvieraat ja yleisö

Kutsuvieraat noudattavat nais- ja miesvieraan pukeutumisohjeita.

Pelkkään promootioaktiin osallistuvan yleisön on myös noudatettava tilaisuuden pukukoodia eli nais- tai miesvieraan pukeutumisohjeita promootioaktin osalta. Tämä koskee myös yliopiston henkilökuntaa sekä tohtoripromovendien mukaan ilmoittamia omaisia.

Promootioaktissa, illallisella sekä tanssiaisissa kutsuvieraat voivat frakin tai tumman puvun sijasta käyttää myös virallista juhlapukua, kuten papinpukua tai puolustusvoimien juhlapukua. Kansallispuku ei ole akateeminen juhlapuku.

Kulkueeseen osallistuvat muiden yliopistojen rehtorit ja kanslerit käyttävät kulkueessa käätyjä ja viittoja. Kulkueeseen osallistuva yliopiston henkilökunta noudattaa kutsuvieraan pukeutumisohjeita. Kulkueessa ei käytetä erillistä päällystakkia.

Tohtorinhattu: Tohtorinhattua voivat käyttää perjantain tilaisuuksissa kaikki osallistujat, joilla sellainen on. Hattu tuodaan saliin vasemmalla käsivarrella ja asetetaan päähän, kun promoottori asettaa oman hattunsa päähän. Maamme-laulun ajaksi promootioaktissa sekä miehet että naiset ottavat tohtorinhatun päästään.

Kirkossa tohtorihattu otetaan pois päästä ja pidetään sylissä jumalanpalveluksen ajan.

Tohtorinmiekka: Tohtorinmiekkaa käyttävät vain vasta promovoidut tohtorit ja kunniatohtorit sekä promoottorit ja officiantit.

Kunniamerkit: Suuria kunniamerkkejä käytetään perjantain eli varsinaisen promootiopäivän tilaisuuksissa (akti, illallinen, tanssiaiset). Niiden kanssa ei käytetä valkoista taskuliinaa.  Akateemisia kunnia- ja ansiomerkkejä ei käytetä lainkaan.

Käsineet: Käsineitä käyttävät vain promovoitavat.

Promovoitavat tohtorit ja seuralaiset

Tohtorinhattu: Uudet tohtorit ja kunniatohtorit käyttävät hattua kaikissa aktipäivän tilaisuuksissa.
Jos seuralaisella on hattu, sitä voi käyttää kaikissa perjantain tilasuuksissa. Hattu tuodaan saliin vasemmalla käsivarrella ja asetetaan päähän, kun promoottori asettaa oman hattunsa päähän.

Tohtorinmiekka: Tohtorinmiekkaa käyttävät vain vasta promovoidut tohtorit ja kunniatohtorit sekä promoottorit ja officiantit.

Salista poistuttaessa kunniatohtorit ja tohtorit kantavat miekkaa vasemmassa kädessä. Miekka kiinnitetään vyötäisille vasta salin ulkopuolella.  

Miekat jätetään jumalanpalveluksen ajaksi säilytykseen kirkon eteiseen. Airuet keräävät miekat ja jakavat ne takaisin jumalanpalveluksen päätyttyä.

Kunniamerkit: Suuria kunniamerkkejä käytetään perjantain eli varsinaisen promootiopäivän tilaisuuksissa (akti, illallinen, tanssiaiset). Niiden kanssa ei käytetä valkoista taskuliinaa.  Akateemisia kunnia- ja ansiomerkkejä ei käytetä lainkaan.

Käsineet: Vain promovoitavat tohtorit ja kunniatohtorit käyttävät käsineitä, ja hekin vain perjantain päivätilaisuuksissa. Promootioaktissa kaikilla promovoitavilla on oltava käsineet.

Miekanhiojaiset
Naiset käyttävät vierailupukua, joka voi olla leninki, kevyt jakkupuku, kevyt takki-leninki -yhdistelmä tai elegantti housuasu.

Miehillä on tumma puku (musta tai tummansininen)

Promootioakti, illallinen ja tanssiaiset
Promootioaktissa pukeudutaan klassisesti, hillitysti ja tyylikkäästi.

Naistohtoreiden väri musta. Puku on täyspitkä, umpikaulainen ja pitkähihainen. Kangas on hillittyä, kimalteet ja voimakkaat kuviot tai röyhelöt eivät sovi aktiin. Käytännöllinen ratkaisu on pukea aktissa avonaisen juhlapuvun päälle pitkähihainen, umpikaulainen jakku. Näin iltaa varten ei tarvitse hankkia eri asua. Kampauksen osalta kannattaa ottaa huomioon tohtorinhatun asettamat vaatimukset. Näyttäviä koruja, turkiksia tai käsilaukkua ei käytetä.

Illan tilaisuuksissa juhlapuku voi olla avonainen ja olkaimeton. Kengät ovat sirot ja umpikärkiset, iltalaukku pieni ja siro kädessä kannettava. Korut voivat olla näyttäviä.

Miehet pukeutuvat promootiopäivänä frakkiin, päivän aktissa mustan liivin kanssa ja illan tilaisuuksissa valkoisen liivin kanssa. Paita ja solmuke ovat valkoisia kaikissa tilaisuuksissa. Miehet käyttävät mustia juhlakenkiä, illallisilla ja tanssiaisissa voi halutessa käyttää kiiltonahkakenkiä. Sukat ovat mustat. Taskuliinaa ei päivällä käytetä, mutta illallisella ja tanssiaisissa käytetään valkoista taskuliinaa, ellei ole kunniamerkkejä.

Kulkue
Promootiokulkue jumalanpalvelukseen alkaa Kirkkopuistikon päästä, joten promootioaktiin kannattaa valita sellaiset kengät, joilla on hyvä kävellä.

Kulkueessa ei käytetä erillistä päällystakkia.

Miekan kiinnittäminen
Tohtoriksi promovoitavien naisten puvussa tulisi olla pukuun sopiva vyö tai muu kiinnikeratkaisu miekkaa varten. Naistohtorit voivat kiinnittää miekan esim. vyöhön, joka kulkee puvun alla ja joka tulee esiin purkamalla vähän puvun sivusaumaa. Kaksiosaisessa puvussa miekkaa kantava vyö voidaan piilottaa yläosan helman alle. Valitulta miekkatoimittajalta tilatessa miekan mukana tulee kiinnityslenkki, jota voi hyödyntää, ja miekkatoimittajan valikoimissa on myös kantamiseen sopivia valmiita vöitä.  Mikäli vyön käyttö tai kiinnityksen suunnittelu pukuun on kohtuuttoman hankalaa, miekkaa voi myös kantaa vasemmassa kädessä.

Miehet voivat ommella miekkaa varten sekä mustiin että valkoisiin frakkiliiveihin vasemmalle puolelle, taskun yläpuolelle nauhan, jonka läpi miekan tuppi (läpimitta 3 cm) pujotetaan. Miekka voidaan myös kiinnittää miekan mukana tulevalla kiinnityslenkillä, jota varten ommellaan kaksi nappia housunkaulukseen.

Miekan_Kiinnitysohje.pdf