Koronaviruksen vaikutus opiskeluun

Sivun tiedot on tarkistettu viimeksi 18.1. klo 11.05

Olemme avanneet erillisen sähköpostin mahdollisia koronavirukseen liittyviä kysymyksiä varten: corona.info@univaasa.fi
Huomioithan, että sähköposteihin vastataan ma–pe klo 8–16 välisenä aikana.

Ohjeistus saapuessasi ulkomailta Vaasaan

Vuodenvaihteen aikana matkustaminen mahdollisesti lisääntyy. Jos matkustat ulkomailta Suomeen ja Vaasaan, huomioi, että Vaasan sairaanhoitopiirin suositukset ja rajoitukset ovat tiukempia kuin kansalliset matkaohjeet ja suositukset. Ajankohtaisin Vaasan sairaanhoitopiirin koronavirusinfo löytyy täältä:

https://www.vaasankeskussairaala.fi/potilaille/ajankohtaista/koronavirus-covid-19/vaasan-sairaanhoitopiirin-alueella-voimassa-olevat-suositukset-ja-rajoitukset/

Pyydämme sinua seuraamaan näitä ohjeita tullessasi ulkomailta Suomeen ja Vaasaan:

Muista pitää turvaväliä muihin ihmisiin aina kun mahdollista, pidä huolta käsihygieniastasi ja käytä kasvomaskia. Jokaisen Suomeen saapuvan tulisi käydä välittömästi koronavirustestissä. Matkustajilla on mahdollisuus testaukseen Helsingin lentokentällä (PCR-testi on ilmainen). Jos testiä ei ole mahdollista ottaa välittömästi Suomeen saapuessa, testi tulisi tehdä mahdollisimman nopeasti Vaasaan saapumisen jälkeen (testi on ilmainen Vaasan yliopiston opiskelijoille). Ulkomailla otettuja koronavirustestejä ei huomioida.

Ota yhteyttä Vaasan keskussairaalan koronakeskukseen varataksesi ajan testiä varten (mainitse olevasi Vaasan yliopiston opiskelija):

Suomeen saapuessasi sinun tulisi pitää kymmenen (10) päivän karanteeni. Karanteenin aikana sinun tulisi pysyä kotona ja välttää sosiaalisia kontakteja. Muista, että karanteenin jälkeen voit olla kontaktissa enimmillään kymmenen ihmisen kanssa kerrallaan. Tällä hetkellä kaikki opinnot Vaasan yliopistossa ovat etänä ja mitään aktiviteetteja ei järjestetä yliopiston kampuksella.

Toinen koronatesti otetaan seitsemäntenä (7) karanteenin päivänä. Ota yhteyttä Vaasan keskussairaalaan sopiaksesi testiajankohdan (yhteystiedot löytyvät ylhäältä). Mikäli testin tulos on negatiivinen, voit liikkua jälleen vapaasti kymmenen karanteenipäivän jälkeen. Muissa tapauksissa sinulle annetaan ohjeet jatkoa varten sairaalasta.

Jos saavut EU/EEA-alueelta sinulla täytyy olla eurooppalainen sairaanhoitokortti, jonka on myöntänyt EU:n jäsenvaltio. EU/EEA-alueen ulkopuolelta saapuvalla opiskelijalla on oltava voimassa oleva sairausvakuutus, jonka on myöntänyt yksityinen vakuutusyhtiö.

Yliopiston toiminta keväällä 2021

Kevätlukukausi 2021 tullaan toimimaan hybridimallilla, jossa opetus ja henkilökunnan työskentely tapahtuvat pääsääntöisesti etänä. Opetus- ja kampustoiminnan laajuutta ohjaavat yleinen epidemiatilanne ja voimassa olevat turvallisuus- ja tilarajoitukset. Kriisinhallintaryhmä linjaa yliopiston toimenpiteet perustuen viranomaisten tilannearvioihin.

Opetus

Opetus on pääosin etäopetusta. Välttämätön lähiopetus kuten laboratorio- ja pienryhmäopetus on mahdollista toteuttaa rehtorin päätöksellä turvallisuusjärjestelyitä noudattaen enintään 10 hengen ryhmissä. Vaasan ammattikorkeakoulun (VAMK) tarjoamat yhteistyökurssit toteutetaan VAMK:in päätösten mukaisesti.

Yliopiston tilat ja palvelut

Kampusrakennusten ulko-ovet on suljettu ulkopuolisilta tartuntariskien minimoimiseksi. Opiskelijoiden käynti tenttitilaan on Tervahovi-rakennuksen marmoriportin päädyn kautta. Henkilökunta jatkaa edelleen lähtökohtaisesti etätöissä.

Opintojen ohjaus on pääsääntöisesti etäohjausta (esim. Zoom, Teams). Ajan etäohjaukseen voi varata sähköisellä ajanvarauksella Moodlesta. Poikkeustilanteissa opintojen ohjaukseen voi etukäteen varata ajan ja tavata sovittuna aikana kampuksella erikseen ilmoitetussa paikassa, turvallisuusohjeistukset huomioiden.

Kopiointi ja tulostaminen on mahdollista arkisin (ma-pe) seuraavina aikoina:

 • Tervahovi: Palomäki-sali (A201) klo 8-20
 • Fabriikki: aula klo 9-15

Sisääntulo Tervahovin Palomäki-saliin on Marmoriportin pääovesta. Sisääntulo Fabriikin aulaan tapahtuu ravintola Erkin vieressä olevasta ulko-ovesta.

Molemmissa kopiointi- ja tulostuspisteissä on sekä tuhottavan paperin säiliö että kierrätettävän paperin säiliö. Kopiointikortin saa ostaa kirjastosta.

Tapahtumien järjestäminen

Tapahtumien järjestäminen yliopiston sisä- ja ulkotiloissa on kielletty.

Etäopiskelu

Katso vinkit etäopiskeluun Kehitä opiskelutaitojasi -sivulta.

Tenttiminen

Keskitetysti järjestettäviä tenttejä ei järjestetä, vaan ne korvataan muilla suoritustavoilla. EXAM-tenttiluokat ovat auki siten, että kummassakin luokassa saa olla enintään 10 opiskelijaa kerrallaan.

Kirjaston palvelut

Kirjasto jatkaa rajoitettua lainaustoimintaa. Lisätietoja Tritonian verkkosivuilta.

Ravintolapalvelut

Lisätietoja Juveneksen verkkosivuilta kohdasta Toimintamme poikkeustilanteessa.

Käytä kasvomaskia kampuksella

Yliopiston julkisissa sisätiloissa edellytetään kasvomaskin käyttöä. Altistumisten välttämiseksi noudatetaan aina myös tilanteen mahdollistamaa riittävää turvaetäisyyttä. Kampukselle saa tulla vain täysin terveenä ja turvaväli- ja hygieniasääntöjä noudattaen.

Kasvomaskin käyttö on pakollista kaikissa tilanteissa, joissa ihmiset tapaavat toisiaan (esimerkiksi välttämättömät lähikokoukset, tauko- tai yhteisten tilojen käyttö), ellei ole erityistä syytä olla käyttämättä sitä (esimerkiksi terveydellinen syy).

Myös kaikissa lähiopetus-, itseopiskelu-, laboratorio- ja tenttitilanteissa edellytetään maskin käyttöä. Yliopisto varaa lähiopetustilanteita varten kertakäyttöisiä maskeja opiskelijoille ja opettajille. Yliopiston tarjoamat kasvomaskit on tarkoitettu käytettäväksi ensisijaisesti opiskelutilanteisiin.

Suosittelemme käyttämään omia maskeja, mutta mikäli olet kampuksella ja mukanasi ei ole maskia, voit hakea kertakäyttömaskin Tervahovin, Fabriikin tai Tritonian vahtimestarilta. Kampuksella on tarjolla myös käsidesiä ja kertakäyttöisiä suojakäsineitä.

Voit ehkäistä koronaviruksen leviämistä

 • Pese kädet säännöllisesti tai käytä käsihuuhdetta
 • Vältä koskemasta kasvojasi, erityisesti silmiä, nenää ja suuta
 • Käytä tervehtimiseen muita tapoja kuin kättelyä
 • Aivasta ja yski nenäliinaan – heitä nenäliina välittömästi tämän jälkeen roskakoriin
 • Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski kohti käden käsivartta niin, että suusi peittyy
 • Käytä lähi- tai mobiilimaksua
 • Jos terveytesi sallii, käytä kasvomaskia aina tilanteissa, jolloin turvavälin pitäminen ei ole mahdollista
 • Mikäli sinulla on hengitystieoireita, pysy kotona ja ota yhteyttä alueesi terveydenhuoltoon
 • Jos olet sairas, älä tule kampukselle

Olethan jo ladannut Koronavilkun?

THL:n Koronavilkun avulla nopeutamme virukselle altistuneiden tavoittamista ja tartuntaketjujen katkaisemista. Lataa Koronavilkku.

Mistä lisätietoa, apua ja tukea?

Mikäli sinulla on hengitystieoireita, on tärkeää, että pysyt kotona ja otat yhteyttä alueesi terveydenhuoltoon. Kampukselle saa tulla vain terveenä. Ilmoita kurssipoissaolostasi opettajallesi normaaliin tapaan.

Varaa opiskelullesi ja oppimiseen riittävästi aikaa. Lisätukea etäopiskeluun löydät Nyytistä.

Jos olet saanut tiedon positiivisesta tuloksesta tai altistumisesta, tilanne voi olla henkisesti erittäin raskas. Saatat kokea häpeää, syyllisyyttä tai huolta omasta terveydestäsi tai muiden ihmisten mahdollisesta altistamisesta tai tartuttamisesta. Jos sinulle tulee tunne, että tilanne on liian raskas, kannustamme ottamaan yhteyttä opintopsykologiin tai YTHS:ään.

Myös Vaasan ylioppilaskunta tarjoaa apua. Voit pyytää apua oheisella lomakkeella. Löydät VYY:n sivuilta lisätietoa myös ruoka-avusta.

Vaasan tilanteesta löydät ajankohtaisimman tiedon Vaasan kaupungin ja Vaasan keskussairaalan verkkosivuilta. Kannattaa myös seurata Vaasan kaupungin viestintää sosiaalisessa mediassa.

Löydät ajankohtaista viranomaistietoa koronaviruksesta ja suosituksista sen leviämisen estämiseksi muun muassa THL:n ja valtioneuvoston verkkosivuilta.

Kannattaa myös tutustua oheisiin oppaisiin: suomenkielisestä Kohtaa korona tai englanninkielisestä Face covid -oppaista löydät käytännön vinkkejä ja apua koronan kohtaamiseen.

Opiskelijavaihdot

Kampukselle voi tulla vasta 10 päivän varoajan jälkeen saavuttaessa ulkomailta Suomeen opiskelemaan.

 • Varoaika koskee saapumista kaikista maista, ja lasketaan Suomeen tulopäivästä
 • Tämä 10 päivää opiskellaan etänä

Yliopiston vaihto-opiskelut ja kansainväliset harjoittelut jatkuvat viranomaisrajoitusten sallimissa rajoissa.

Vaihdon peruuntuminen

Vaihto voi poikkeustilanteen takia peruuntua jo ennen sen alkua. Vaihtokohde tiedottaa vaihto-opiskelijoita vaihdon virallisesta alkamisajankohdasta. Vaihtokohteen ilmoittaessa lukukauden opetuksen perumisesta tai siitä ettei se vastaanota vaihto-opiskelijoita, vaihto peruuntuu.

 • Vaihdon voi peruuttaa milloin tahansa. Vaihdon peruuntuessa ole yhteydessä liikkuvuuspalveluihin sähköpostilla outgoing.international@univaasa.fi
 • Vaihdon peruuttaminen ei vaikuta tuleviin mahdollisuuksiin tulevissa vaihtohauissa. Hakemuksesi arvoidaan yliopiston valintakriteereiden mukaisesti.

Apurahat vaihdon peruuntuessa

 • Erasmus+ ja Nordplus -vaihdoissa noudatamme Opetushallituksen ohjeistusta.
 • Yliopiston kahdenvälisten kevään 2020 vaihtojen keskeytyessä yliopisto noudataa omaa ohjeistustaan, jonka mukaan selvitämme ensin vakuutusyhtiösi kautta mahdolliset korvaukset, jonka jälkeen selvitämme onko sinulle koitunut pakollisia kuluja esim. asuminen tai matkaliput, joita et saa korvattua ennen apurahan palautusta.

Vaihdon ajankohdan siirtäminen

Joissakin tapauksissa on myös mahdollista siirtää vaihtojaksoa samaan vaihtokohteeseen seuraavalle lukukaudelle/lukuvuodelle, josta sovitaan aina yhdessä liikkuvuuspalveluiden ja vaihtokohteen kanssa.

Vaihdon keskeytyminen

Vaihto keskeytyy tilanteessa, jossa olet jo aloittanut opinnot vaihtokohteessasi, mutta vaihtokohde ilmoittaa lukukauden keskeytyneen tai kun päätät keskeyttää vaihdon.

Aina vaihdon keskeytyessä sinun tulee olla yhteydessä vakuutusyhtiöösi ja selvittää mahdolliset korvaukset. Vakuutusselvittelyjen jälkeen keskeytyneiden liikkuvuuksien kulujen korvauksia voi hakea force majeure-menettelyn kautta. Apurahasta korvataan ne kulut mistä on osoittaa dokumentit, joita ei ole korvattu vakuutuksesta. Loppuosa apurahasta tulee palauttaa.

Vaihtokohteessa keskeneräiseksi jääneet opinnot ja niiden loppuun vieminen tulee selvittää aina vaihtokohteen kanssa.

Apurahat vaihdon keskeytyessä

 • Erasmus+ ja Nordplus -vaihdoissa noudatamme Opetushallituksen ohjeistusta.
 • Yliopistojen kahdenvälisten vaihtojen keskeytyessä noudatamme yliopiston omaa ohjeistusta.
 • Apurahasta korvataan ne kulut mistä on osoittaa dokumentit, joita ei ole korvattu vakuutuksesta. Loppuosa apurahasta tulee palauttaa.

Force majeure -menettely

Kahdenvälisissä kohteissa noudatetaan yliopiston omaa linjausta. Erasmus+ vaihdoissa noudatetaan Opetushallituksen ohjeita. 

Mitä vaihtoa 2021 keväälle suunnittelevan tulee tehdä?

 • Seuraa Ulkoministeriön matkustustiedotteita ja toimi Ulkoministeriön ohjeiden mukaisesti
 • Seuraa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koronavirustiedotetta 
 • Seuraa vaihtokohteesi tiedotusta
 • Hanki kattava matkavakuutus ennen lentolippujen ostamista ja ennen muita vaihdon kuluihin liittyviä maksuja. Kun hankit vakuutuksen, tarkista vakuutuksen tarjoama kriisiturva
 • Kun hankit lentoliput, osta niihin peruutus- tai muutosturva
 • Kun olet lähdössä ulkomaille, tee matkustusilmoitus
 • Ulkoministeriön nettikonsuli vastaa matkustusturvallisuuteen liittyviin kysymyksiin
 • Suojaudu hengitysinfektioiden aiheuttajilta ensisijaisesti hyvällä käsihygienialla

Vaihdon siirtäminen syksylle 2021

Vaihdon peruuntuessa on joissakin tapauksessa mahdollista siirtää vaihtojaksoa samaan vaihtokohteeseen seuraavalle lukukaudelle, josta sovitaan aina yhdessä liikkuvuuspalveluiden ja vaihtokohteen kanssa. Otathan kuitenkin huomioon, että kohdeyliopiston resurssit siirtää vaihtojaksoja ensi lukuvuodelle saattavat olla rajalliset. Epävarmassa tilanteessa asian selvittäminen saattaa viedä aikaa.

Jos haluat siirtää vaihto-opintojaksoasi ensi lukuvuodelle, ilmoitathan asiasta osoitteeseen outgoing.international@univaasa.fi, niin aloitamme asian selvittelyn.

Jäljelle jääneitä paikkoja voi hakea avoimessa haussa.

Jos olet epidemia-alueella, ota yhteyttä Suomen suurlähetystön tai konsulaattiin lisäohjeiden saamiseksi.

Miten ja milloin lääkäriin vaihtokohteessa?

Mikäli olet vaihtokohteessa ja sinulle nousee korkea kuume, johon liittyy yskää tai hengenahdistusta, hakeudu välittömästi lääkäriin. Ota yhteyttä vakuutusyhtiöösi ja sovi, minne alueen sairaalaan tai terveyskeskukseen menet. Voit myös seurata kohdeyliopistosi ohjeistusta lääkäripalveluista koronavirusepäilyksessä.

Palatessasi epidemia-alueelta Suomeen

Opiskele etänä ensimmäisen 10 päivän ajan ja vältä ihmiskontakteja (aivan kuten tekisit flunssaisena). Mikäli sinulle tulee äkillisen hengitystieinfektion oireita kuten kuumetta, yskää ja hengenahdistusta ole yhteydessä puhelimitse Vaasan keskussairaalan päivystyspoliklinikkaan puh. +358 6 213 1310 tai +358 6 213 1001. Saat ohjeet hoitoon hakeutumiseen.

 

 

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Miten keväällä 2021 toimitaan?

Kevätlukukausi 2021 tullaan toimimaan hybridimallilla, jossa opetus ja henkilökunnan työskentely tapahtuvat pääsääntöisesti etänä. Opetus- ja kampustoiminnan laajuutta ohjaavat yleinen epidemiatilanne ja voimassa olevat turvallisuus- ja tilarajoitukset. Kriisinhallintaryhmä linjaa yliopiston toimenpiteet perustuen viranomaisten tilannearvioihin.

2. Voinko tulla kampukselle? Voinko mennä Exam-saliin tai käydä syömässä?

Kampukselle saa tulla vain täysin terveenä ja turvaväli- ja hygieniasääntöjä noudattaen. Noudattamalla koronatorjuntaohjeita toimimme yhteisvastuullisesti huolehtien omasta ja toistemme terveysturvallisuudesta. Yliopiston sisätiloissa käydessä, opiskellessa tai työskennellessä edellytetään kasvomaskin käyttöä. 

Kampusrakennusten ulko-ovet on suljettu ulkopuolisilta tartuntariskien minimoimiseksi. Opiskelijoiden käynti tenttitilaan on Tervahovi-rakennuksen marmoriportin päädyn kautta. Exam-tenttiluokat ovat auki siten, että kummassakin luokassa saa olla enintään 10 opiskelijaa kerrallaan. Kampusravintolat ovat kiinni.

3. Voinko käydä kirjastossa?

Kirjaston palvelusta löydät lisätietoja osoitteesta www.tritonia.fi.

4. Mistä saan tiedon, jos kurssi peruuntuu tai siirtyy, tai jos siihen tulee muutoksia?

Kurssin opettaja tiedottaa kurssiin liittyvistä asioista Moodlessa, WebOodissa tai opiskelijasähköpostissa.

5. Mistä löydän ohjeet Zoomin käyttöön?

Täältä löydät Zoom-ohjeet

6. Miten opinnot järjestetään, ja mistä saan niistä lisätietoa?

Omaohjaajat neuvovat opintoja opettajilta saatavien päivitysten mukaan.

7. Kuka on omaohjaajani?

Täältä löydät omaohjaajasi

8. Miten toimin, jos tunnen itseni sairaaksi?

Mikäli sinulla on hengitystieoireita, on tärkeää, että pysyt kotona ja otat yhteyttä alueesi terveydenhuoltoon. Kampukselle saa tulla vain terveenä. Ilmoita kursssipoissaolostasi opettajallesi normaaliin tapaan.

Jos olet saanut tiedon positiivisesta tuloksesta tai altistumisesta, tilanne voi olla henkisesti erittäin raskas.  Saatat kokea häpeää, syyllisyyttä tai huolta omasta terveydestäsi tai muiden ihmisten mahdollisesta altistamisesta tai tartuttamisesta.

Jos sinulle tulee tunne, että tilanne on liian raskas, kannustamme ottamaan yhteyttä opintopsykologiin Ray Ohtoseen ray.ohtonen@univaasa.fi Myös Vaasan ylioppilaskunta tarjoaa apua, voit pyytää apua oheisella lomakkeella.

9. Miten toimin, jos olen ollut ulkomailla?

Kampukselle voi tulla vasta 10 päivän varoajan jälkeen ulkomailta Suomeen palatessa (opiskelu-, työ- tai lomamatka) tai saavuttaessa Suomeen opiskelemaan. Varoaika koskee saapumista kaikista maista, ja lasketaan Suomeen tulopäivästä. Tämä 10 päivää työskennellään tai opiskellaan etänä.

Ulkomailta palaavat suomalaiset ja Suomessa pysyvästi asuvat henkilöt voidaan ohjata viranomaisten taholta karanteenia vastaaviin olosuhteisiin. Lisätietoja ohjeistuksesta Valtioneuvoston verkkosivuilta.

10. Onko YTHS auki, voiko sinne olla yhteydessä?

YTHS:n vastaanottotoiminta jatkuu normaalisti ajanvarausten mukaisesti. Katso YTHS:n verkkosivuilta tarkemmat ohjeet asiointiin.

11. Miten koronavirustilanne vaikuttaa opintotukiin?

Opintotuen maksaminen jatkuu normaalisti. Sinun tai oppilaitoksesi ei tarvitse ilmoittaa opintotukeen, vaikka opinnot keskeytyvät koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi. Tee opintotuen muutosilmoitus, jos tilanteesi muuttuu muun syyn vuoksi. Lisätietoa ja Kelan tarkempi ohjeistus eri tilanteissa

Yhteystiedot

Olemme avanneet erillisen sähköpostin mahdollisia koronavirukseen liittyviä kysymyksiä varten: corona.info@univaasa.fi Huomioithan, että sähköposteihin vastataan ma–pe klo 8–16 välisenä aikana.

Oliko tästä sivusta sinulle hyötyä?