Koronaviruksen vaikutus opiskeluun

Julkaistu 13.03.2020.

Verkkosivua on päivitetty viimeksi 27.5.

Hallitus linjasi neuvottelussaan 3.–4. toukokuuta toimintasuunnitelmasta koronakriisin hallinnanhybridistrategiaksi sekä viruksen aiheuttamien rajoitusten vaiheittaisesta purkamisesta.

Yliopistot jatkavat valmistautumista eri vaihtoehtoihin ja avaavat toimintaansa asteittain ottaen huomioon pandemiatilanteen kehittymisen sekä viranomaisten rajoitukset ja ohjeistukset. Lisätietoa Unifin tiedotteesta.

***

Suomalaisyliopistot linjasivat 9.4.2020, että perinteisiä valintakokeita ei ole koronatilanteen vuoksi mahdollista järjestää turvallisesti. Syynä tähän olivat pandemiatilanteen vakavuus, riskiryhmien luotettavan tunnistamisen vaikeus sekä liikkumiseen ja itse koetilanteeseen liittyvät riskit.

Vaasan yliopiston päivitetyt ohjeet valintaperusteista ja valintakokeista keväällä 2020 löytyvät sivulta /hakijat/tietoa/uudet_paivitetyt_valintaperusteet/

Lue myös kysymyksiä ja vastauksia yliopistojen opiskelijavalinnoista Unifin sivuilta.

***

Hallitus päätti 30.3. jatkaa koronavirustartuntojen leviämisen hidastamiseksi ja riskiryhmien suojelemiseksi aiemmin päätettyjä rajoitustoimia 13.5.2020 saakka. Varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen rajoitukset jatkuvat eri kouluasteilla. Opetuksen poikkeusjärjestelyjä varaudutaan samalla jatkamaan lukukauden loppuun asti, jos epidemian rajoittaminen sitä vaatii.

Lisätietoja valtioneuvoston verkkosivuilta.

***

Vaasan yliopisto ja koronaviruspandemia - rajoitustoimenpiteet 14.8.2020 asti:

 • Yliopiston tilat on suljettu opiskelijoilta ja ovet ovat lukossa 14.8. asti
 • Exam-tenttisali on toistaiseksi suljettu
 • Kaikki kampusalueen ravintolat on toistaiseksi suljettu
 • Tritonia avautuu rajoitetuin palveluin 1.6., lisätietoa Tritonian verkkosivuilta
 • Kirjaston kirjoihin on pidennetty lainausaikaa, tarkista tietosi Finna-tietokannasta
 • Kirjallisen aineiston lainaaminen kirjastosta on mahdollista ennakkovarauksiin perustuen. Aineiston noutaminen ja palauttaminen on järjestetty noudattaen vaadittuja henkilömäärää, etäisyyttä ja hygieniaa koskevia ohjeistuksia. Lisätietoa Tritonian verkkosivuilta.
 • Kaikki yliopiston tiloissa pidettäväksi suunnitellut yleisötapahtumat ja keskitetyt tenttitilaisuudet on peruttu 31.7.2020 asti
 • Kesän 2020 publiikki järjestetään poikkeuksellisesti etäjuhlana Zoom-yhteyden kautta 18.6.
 • Lähiopetus yliopiston tiloissa on keskeytetty
 • Opettaja informoi kurssikohtaiset toimintatavat Moodlessa, Weboodissa tai sähköpostilla
 • Exam-tentteihin pyritään löytämään ratkaisuja, joista informoidaan myöhemmin
 • Yliopiston henkilökunta on siirtynyt kokonaisuudessaan etätyöhön 14.8. asti
 • Omaohjaajat neuvovat kevään opintoja sitä mukaa, kun päivityksiä saadaan opettajilta
 • Löydät omaohjaajasi täältä: /fi/for/student/guidance/specific/

Lisätietoja julkaistaan aina tilanteen muuttuessa, ja ne julkaistaan tällä sivulla ja/tai lähetetään opiskelijasähköpostiin. Seuraa myös aktiivisesti Moodlea, Lukkaria ja WebOodia.

Mikäli sinulla on kysymyksiä, joihin et löydä vastauksia kurssien tiedoista, opettajalta tai koulutusohjelmakoordinaattoreilta, tai täältä verkkosivuilta (kts. myös Kysymyksiä ja vastauksia alla), voit laittaa viestiä osoitteeseen corona.info@univaasa.fi Vastaamme mahdollisimman nopeasti - huomioithan kuitenkin, että viestejä luetaan ja niihin vastataan arkisin 8-16 välisenä aikana.

Muistathan myös, että käytössäsi on opintopsykologi: ray.ohtonen@univaasa.fi

Pidä huoli itsestäsi ja kanssaopiskelijoistasi. Pyrimme turvaamaan opintojen etenemisen etätoimista huolimatta, mutta opetuksen järjestämisessä voi kuitenkin välillä esiintyä häiriöitä. Löydetään yhdessä parhaat ratkaisut, jotta yhteisömme toiminta jatkuisi mahdollisimman sujuvasti. Alta löydät vinkkejä etäopiskeluun.

Yliopistolla ei ole toistaiseksi todettu yhtään koronavirustartuntaa.

***

Kysymyksiä ja vastauksia:

1. Onko yliopisto kiinni? Voinko mennä Exam-saliin tai käydä syömässä?

Yliopiston tilat on suljettu opiskelijoilta ja ovet lukittu. Myös Exam-sali, kirjasto ja muut kampusalueen ravintolat on toistaiseksi suljettu. Tilannetta arvioidaan jatkuvasti. Henkilökunta pääsee tiloihin erikoisluvalla.

2. Voinko käydä kirjastossa?

Kirjastotilat on suljettu 18.3. alkaen, mutta verkkopalvelut palvelevat ja kirjoja voi toistaiseksi lainata. Tritonia avautuu rajoitetuin palveluin 1.6., lisätietoa Tritonian verkkosivuilta

3. Mistä saan tiedon, jos kurssi peruuntuu tai siirtyy, tai jos siihen tulee muutoksia?

Kurssin opettaja tiedottaa kurssiin liittyvistä asioista Moodlessa, WebOodissa tai opiskelijasähköpostissa.

4. Mistä löydän ohjeet Zoomin käyttöön?

Zoom-ohjeet löydät osoitteesta https://it.uwasa.fi/guides/fi/all/Zoom-et%C3%A4neuvotteluun+liittyminen

5. Miten kevään opinnot järjestetään, ja mistä saan niistä lisätietoa?

Omaohjaajat neuvovat kevään opintoja sitä mukaa, kun opettajilta saadaan päivityksiä.

6. Kuka on omaohjaajani?

Omaohjaajasi löydät /fi/for/student/guidance/specific/

7. Miten toimin, jos tunnen itseni sairaaksi?

Jää tavallista herkemmin kotiin sairastamaan. Ilmoita kursssipoissaolostasi opettajallesi normaaliin tapaan. Jos epäilet saanesi koronavirustartunnan, ota puhelimitse yhteyttä oman alueesi terveydenhuoltoon, josta saat tarvittavat jatko-ohjeet.

8. Miten toimin, jos olen ollut ulkomailla?

Ulkomailta palaavat suomalaiset ja Suomessa pysyvästi asuvat henkilöt ohjataan kahden viikon karanteenia vastaaviin olosuhteisiin. Lisätietoja ohjeistuksesta Valtioneuvoston verkkosivuilta.

9. Miten toimin, jos palaan Uudeltamaalta Vaasaan?

Vaasan keskussairaalan infektiolääkärin ohjeen mukaan kaikkien Uudeltamaalta tulevien opiskelijoiden on oltava kaksi viikkoa karanteenissa Vaasaan paluun jälkeen.

Mikäli opiskelijalla on karanteenin alkaessa tai sen aikana hengitystieinfektion oireita, tulee opiskelijalta ottaa koronavirustesti. Tässä tapauksessa opiskelija ottaa yhteyttä puhelimitse omaan terveysasemaansa, josta ohjataan eteenpäin testaukseen.

Vaikka et olisi vaasalainen, voit ottaa yhteyttä oman asuinalueesi terveysasemaan. Esimerkiksi keskustassa ja Hietalahdesas asuvien terveysasemana toimii Kirkkopuistikon terveysasema, ja Palosaarella asuvilla Tammikaivon terveysasema. Lisätietoa terveysasemapalveluista kaupungin sivuilla.

10. Onko YTHS auki, voiko sinne olla yhteydessä?

YTHS:n vastaanottotoiminta jatkuu tällä hetkellä normaalisti ajanvarausten mukaisesti. Katso YTHS:n verkkosivuilta tarkemmat ohjeet asiointiin.

11. Miten koronavirustilanne vaikuttaa opintotukiin?

Opintotuen maksaminen jatkuu normaalisti. Sinun tai oppilaitoksesi ei tarvitse ilmoittaa opintotukeen, vaikka opinnot keskeytyvät koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi. Tee opintotuen muutosilmoitus, jos tilanteesi muuttuu muun syyn vuoksi. Lisätietoa ja Kelan tarkempi ohjeistus eri tilanteissa: https://www.kela.fi/korona

12. Miten tilanne vaikuttaa opiskelijavaihtoon?

Koronaviruksen vaikutuksista opiskelijavaihtoihin löydät lisätietoja täältä /fi/news/koronaviruksen_vaikutus_opiskelijavaihtoihin/

***

Vinkkejä etäopiskeluun

 • Muista, että etäopetus on yhtä vaativaa kuin kampuksella opiskelu. Verkossa opiskellessa opintoihin tulee varata vähintään yhtä paljon aikaa kuin saman kurssin lähiopetukseen.
 • Verkossa opiskelu on usein projektimaista, joten suunnittele ajankäyttösi huolellisesti.
 • Kokoa itsellesi ylös kaikki kurssien tärkeät päivämäärät, reaaliaikaiset etätapaamiset, viimeiset palautuspäivät ja mahdolliset tentit, jotta saat kokonaiskuvan opinnoistasi ja niihin liittyvästä työmäärästä.
 • Suunnittele, miten järjestät opiskelusi niin, että pysyt aikataulussa kaikilla kursseilla.
 • Valitse itsellesi mukava ja rauhallinen työpiste kotona. Sohva ei välttämättä ole paras paikka opiskella.
 • Pidä taukoja. Huolehdi ergonomiasta. Ulkoile. Nuku. Syö hyvin. Ole yhteydessä perheeseen ja ystäviin.
 • Tarvitsetko ideoita taukojumppaan? Kokeile BREAK PRO'ta: /fi/news/vaasan_yliopisto_ottaa_kayttoon_break_pro_taukoliikuntaohjelman/
 • Jos opiskelu yhteen putkeen tuntuu raskaalta, kokeile aina 45 minuutin opiskelun jälkeen pitää 15 minuutin pituinen tauko. Voit käyttää esim. Pomodoro-tekniikkaa: https://tomato-timer.com/
 • Tehtäviä suorittaessasi muista noudattaa kirjoitusohjeita.
 • Zoom- ja Teams-kokouksissa on hyvä tapa pitää mikrofoni pois päältä (muted) muiden puhuessa. Myös chattiruudun kautta voi esittää opettajalle kysymyksiä. Videokuvankin voi avata vasta oman puheenvuoron kohdalla, jos opettaja ei erityisesti pyydä kameroita päälle.
 • Muistathan että Teams ja Zoom ovat opiskelijoiden käytössä myös yhteisölliseen opiskeluun opettajan järjestämien tapaamisten ulkopuolella.
 • Perusta kurssikavereidesi kanssa lukupiirejä kurssien ympärille ja opiskelkaa etänä, mutta yhdessä.
 • Sopikaa etäkahvit, vaikka joka päivälle jonkun kanavan kautta. Ei kannata jäädä yksin oppimishaasteiden kanssa.
 • Älä pelkää kysyä apua – ja muista myös kysyä muiden kuulumisia.
 • Tritonia on kiinni, mutta kirjaston chat-palvelu auttaa Finna-portaalin ja tietokantojen käytössä, e-kirjojen, e-lehtien ja e-artikkelien löytämisessä sekä hakusanojen ja hakutekniikan kysymyksissä. Tritonian chat on auki joka arkipäivä klo 9–16. Seuraa Tritonian verkkosivuja: www.tritonia.fi
 • Opinnäytetyön tekemiseen saat tukea online-työpajoista, joita toteutetaan seuraavan kuukauden ajan verkossa tiistaisin klo 16–17 ja keskiviikkoisin klo 9.30–11.00 https://uwasa.zoom.us/j/843632406. Lisätietoa: https://www.tritonia.fi/fi/dropin
 • Omaohjaajiin saa yhteyden: /fi/for/student/guidance/specific/ sekä Moodlen kautta.
 • IT tukeen saa yhteyden osoitteesta: it@uwasa.fi

Toivomme, että opintosi sujuvat parhaalla mahdollisella tavalla näissä poikkeuksellisissa oloissa. Pienestä ja yhteisöllisestä yliopistoyhteisöstämme tuli muutamassa päivässä etäyliopistoyhteisö. Pysytään tiiviinä yhteisönä etänäkin, ja ratkotaan eteen tulevia oppimiseen ja opiskelujen kysymyksiä yhdessä.

Tsemppiä arkeen!

***

Yleisiä ohjeita koronavirukseen liittyen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut yskii tai aivastaa. On mahdollista, että virus tarttuu myös kosketuksen kautta. Koronavirukset eivät säily ilmassa eivätkä päiväkausia pinnoilla vaihtelevissa lämpötiloissa.

Koronavirukseen sairastuneiden oireita ovat olleet kuume, yskä ja hengenahdistus. Virustartunnan nopea tunnistaminen on tärkeää, jotta voidaan estää viruksen leviämistä. Koronavirus tarttuu ensisijaisesti ihmisten välisenä pisaratartuntana, kun sairastunut yskii tai aivastaa. Viruksen leviämisnopeuteen ja torjuntaan vaikutetaan tehokkaimmin oikealla käsi- ja yskimishygienialla.

1. Yleiset taudin ehkäisy- ja torjuntaohjeet (www.thl.fi)

 • Pidä kädet puhtaana
 • Pese kätesi aina
  • kun tulet ulkoa sisälle
  • ennen ruokailua
  • wc-käynnin jälkeen
  • niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen
  • kun olet koskenut samoja pintoja kuin flunssainen henkilö
 • Paras tapa pestä kädet on käyttää lämmintä vettä ja nestesaippuaa
  • Käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta, jos pesu vedellä ja nestesaippualla ei ole mahdollista
  • Kun käytät alkoholipitoista käsihuuhdetta, ota kerralla määrä, jolla pystyt hieromaan kätesi kauttaaltaan
 • Älä koskettele käsilläsi kasvojasi suun ja nenän alueelta
 • Yskiessä muista seuraavat asiat:
  • Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat
  • Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi
  • Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin
 • Vältä fyysistä kontaktia, kuten esimerkiksi kättelyä
 • Jos tunnet olosi yhtään sairaaksi, jää kotiin

Siivousta yliopiston tiloissa on tehostettu, ja kosketuspinnat puhdistetaan erityisen huolellisesti. Jos epidemiatilanne pahenee Suomessa, vältä joukkokokoontumisia. Huomioi Ulkoministeriön ja THL:n matkustusohjeet.

2. Ajankohtaista tietoa viruksesta ja hallituksen suosituksista

Ajankohtaista tietoa viruksesta ja hallituksen suosituksista koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi löytyy:

Lisätietoja antavat

Liikkuvuuspalvelut, palveluvastaava Ahmed Hamad, p. 029 449 8660
Opiskelun ja opetuksen palvelut, päällikkö Nina Nässlin, p. 029 449 8163
Opiskelun ja opetuksen palvelut, päällikkö Eija Heinonen-Özdemir, p. 029 449 8149
Vaasan yliopiston HR, johtaja Elina Kaunismäki, p. 029 449 8072

Takaisin

Päivitetty 27.05.2020 - Verkkotoimitus
Login