Koronaviruksen vaikutus opiskeluun

Julkaistu 13.03.2020.

Sivun tiedot on tarkistettu viimeksi 16.12. klo 9.44.

Koronavirusohjeistus opiskelijoille

Pandemian aikana etenemme turvallisuus edellä. Haluamme kaikessa toiminnassamme suojella opiskelijoiden ja henkilökunnan terveyttä sekä minimoida koronavirustartuntojen määrän. Yliopiston toimintaa pyritään avaamaan koronatilanteen niin salliessa, mutta se vaatii koko yhteisöltä sitoutumista yhteiseen turvallisuuskäytökseen.

Opetus- ja kampustoiminnan laajuutta ohjaavat yleinen epidemiatilanne ja voimassa olevat turvallisuus- ja tilarajoitukset. Kriisinhallintaryhmä linjaa yliopiston toimenpiteet perustuen viranomaisten tilannearvioihin.

Koko yhteisön suojelemiseksi on tärkeää, että turvallisuusohjeita noudatetaan myös vapaa-ajalla. Mikäli sinulla on hengitystieoreita, pysy kotona ja ota puhelimitse yhteyttä alueesi terveydenhuoltoon. Kampukselle saa tulla vain terveenä.

***

Olemme avanneet erillisen sähköpostin mahdollisia koronavirukseen liittyviä kysymyksiä varten: corona.info@univaasa.fi Huomioithan, että sähköposteihin vastataan ma-pe klo 8-16 välisenä aikana.

Olethan jo ladannut Koronavilkun? THL:n Koronavilkun avulla nopeutamme virukselle altistuneiden tavoittamista ja tartuntaketjujen katkaisemista. Lataa Koronavilkku.

***

Opetus

Yliopiston opetus on pääosin etäopetusta vuoden 2020 loppuun. Kevätlukukausi 2021 tullaan toimimaan hybridimallilla, jossa opetus ja henkilökunnan työskentely tapahtuvat pääsääntöisesti etänä.

Välttämätön lähiopetus kuten laboratorio- ja pienryhmäopetus on mahdollista toteuttaa rehtorin päätöksellä turvallisuusjärjestelyitä noudattaen enintään 10 hengen ryhmissä. Vaasan ammattikorkeakoulun (VAMK) tarjoamat yhteistyökurssit toteutetaan VAMK:in päätösten mukaisesti.

EXAM-tenttiluokat ovat auki siten, että kummassakin luokassa saa olla enintään 10 opiskelijaa kerrallaan. Opiskelijoiden käynti tenttitilaan on Tervahovi-rakennuksen marmoriportin päädyn kautta.

Kampusrakennusten ulko-ovet on suljettu ulkopuolisilta tartuntariskien minimoimiseksi.

Kirjasto

Kirjaston toiminnasta saat lisätietoa www.tritonia.fi.

Ravintolat

Kampusravintolat ovat toistaiseksi kiinni.

Tapahtumat

Tapahtumien järjestäminen yliopiston sisä- ja ulkotiloissa on kielletty.

***

Suojele omaa ja toisten terveyttä käyttämällä kasvomaskia

Yliopiston julkisissa sisätiloissa edellytetään kasvomaskin käyttöä. Altistumisten välttämiseksi noudatetaan aina myös tilanteen mahdollistamaa riittävää turvaetäisyyttä. Kampukselle saa tulla vain täysin terveenä ja turvaväli- ja hygieniasääntöjä noudattaen.

Kasvomaskin käyttö on pakollista kaikissa tilanteissa, joissa ihmiset tapaavat toisiaan (esimerkiksi välttämättömät lähikokoukset, tauko- tai yhteisten tilojen käyttö), ellei ole erityistä syytä olla käyttämättä sitä (esimerkiksi terveydellinen syy).

Myös kaikissa lähiopetus-, itseopiskelu-, laboratorio- ja tenttitilanteissa edellytetään maskin käyttöä. Yliopisto varaa lähiopetustilanteita varten kertakäyttöisiä maskeja opiskelijoille ja opettajille. Yliopiston tarjoamat kasvomaskit on tarkoitettu käytettäväksi ensisijaisesti opiskelutilanteisiin.

Suosittelemme käyttämään omia maskeja, mutta mikäli olet kampuksella ja mukanasi ei ole maskia, voit hakea kertakäyttömaskin Tervahovin, Fabriikin tai Tritonian vahtimestarilta. Kampuksella on tarjolla myös käsidesiä ja kertakäyttöisiä suojakäsineitä.

Käyttämällä kasvomaskia suojelemme itseämme ja toisiamme. Haluamme kaikki saada yliopiston toimintaa auki ja elämää kampukselle, mutta se onnistuu vain kääntämällä yhdessä tartuntamäärät laskuun.

***


Mistä lisätietoa, apua ja tukea?

Mikäli sinulla on hengitystieoireita, on tärkeää, että pysyt kotona ja otat yhteyttä alueesi terveydenhuoltoon. Kampukselle saa tulla vain terveenä. Ilmoita kursssipoissaolostasi opettajallesi normaaliin tapaan.

Varaa opiskelullesi ja oppimiseen riittävästi aikaa, lisätukea etäopiskeluun löydät Nyytistä.

Jos olet saanut tiedon positiivisesta tuloksesta tai altistumisesta, tilanne voi olla henkisesti erittäin raskas. Saatat kokea häpeää, syyllisyyttä tai huolta omasta terveydestäsi tai muiden ihmisten mahdollisesta altistamisesta tai tartuttamisesta. Jos sinulle tulee tunne, että tilanne on liian raskas, kannustamme ottamaan yhteyttä opintopsykologiin Ray Ohtoseen ray.ohtonen@univaasa.fi tai YTHS:n.

Myös Vaasan ylioppilaskunta tarjoaa apua, voit pyytää apua oheisella lomakkeella. Löydät VYY:n sivuilta lisätietoa myös ruoka-avusta.

Vaasan tilanteesta löydät ajankohtaisimman tiedon Vaasan kaupungin ja Vaasan keskussairaalan verkkosivuilta. Kannattaa myös seurata Vaasan kaupungin viestintää sosiaalisessa mediassa.

Löydät ajankohtaista viranomaistietoa koronaviruksesta ja suosituksista sen leviämisen estämiseksi muun muassa THL:n ja valtioneuvoston verkkosivuilta.

Kannattaa myös tutustua oheisiin oppaisiin: suomenkielisestä "Kohtaa korona" tai englanninkielisestä "Face covid" oppaista löydät käytännön vinkkejä ja apua koronan kohtaamiseen.

***

Voit ehkäistä koronaviruksen leviämistä toimimalla seuraavasti

 • pese kädet säännöllisesti tai käytä käsihuuhdetta
 • vältä koskemasta kasvojasi, erityisesti silmiä, nenää ja suuta
 • käytä tervehtimiseen muita tapoja kuin kättely
 • aivasta ja yski nenäliinaan - heitä nenäliina välittömästi tämän jälkeen roskakoriin
 • jos sinulla ei ole nenäliinaa, yksi kohti käden käsivartta niin, että suusi peittyy
 • käytä lähi- tai mobiilimaksua
 • jos terveytesi sallii, käytä kasvomaskia aina tilanteissa, jolloin turvavälin pitäminen ei ole mahdollista
 • mikäli sinulla on hengitystieoireita, pysy kotona ja ota yhteyttä alueesi terveydenhuoltoon.
 • jos olet sairas, älä tule kampukselle
***


Muuta

 • Uusi opiskelija, seuraathan uusien opiskelijoiden verkkosivuja
 • Opinto-oppaan löydät esimerkiksi Opiskelijan työkaluista
 • Opetusaikataulut löydät Lukkarikoneesta
 • Tarkemmat tiedot kurssi-ilmoittautumisista WebOodista
 • Etäkurssi suoritetaan etänä
  • keskitetysti järjestettäviä tenttejä ei järjestetä, vaan ne korvataan muilla suoritustavoilla
 • Kypsyysnäyte suoritetaan pääsääntöisesti EXAM-tenttitilassa
 • Kampukselle voi tulla vasta 10 päivän varoajan jälkeen saavuttaessa ulkomailta Suomeen opiskelemaan
  • varoaika koskee saapumista kaikista maista, ja lasketaan Suomeen tulopäivästä
  • tämä 10 päivää opiskellaan etänä
 • Vaasan yliopiston opiskelijoiden syksyn vaihto-opiskelut ja kansainväliset harjoittelut jatkuvat viranomaisrajoitusten sallimissa rajoissa

***

Opintojen ohjaus

 • Täältä löydät opintojen ohjaajien yhteystiedot
 • Opintojen ohjaus on pääsääntöisesti etäohjausta (esim. Zoom, Teams). Ajan etäohjaukseen voi varata sähköisellä ajanvarauksella Moodlesta. Poikkeustilanteissa opintojen ohjaukseen voi etukäteen varata ajan ja tavata sovittuna aikana kampuksella erikseen ilmoitetussa paikassa, turvallisuusohjeistukset huomioiden.
 • Uusille opiskelijoille on tarjolla erityistä tukea kuten ohjausta ja lukupiiritoimintaa opintojen aloitukseen, lisätietoja päivitetään Moodleen

***

Vinkkejä etäopiskeluun

 • Muista, että etäopetus on yhtä vaativaa kuin kampuksella opiskelu. Verkossa opiskellessa opintoihin tulee varata vähintään yhtä paljon aikaa kuin saman kurssin lähiopetukseen.
 • Verkossa opiskelu on usein projektimaista, joten suunnittele ajankäyttösi huolellisesti.
 • Kokoa itsellesi ylös kaikki kurssien tärkeät päivämäärät, reaaliaikaiset etätapaamiset, viimeiset palautuspäivät ja mahdolliset tentit, jotta saat kokonaiskuvan opinnoistasi ja niihin liittyvästä työmäärästä.
 • Suunnittele, miten järjestät opiskelusi niin, että pysyt aikataulussa kaikilla kursseilla.
 • Valitse itsellesi mukava ja rauhallinen työpiste kotona. Sohva ei välttämättä ole paras paikka opiskella.
 • Pidä taukoja. Huolehdi ergonomiasta. Ulkoile. Nuku. Syö hyvin. Ole yhteydessä perheeseen ja ystäviin.
 • Tarvitsetko ideoita taukojumppaan? Kokeile BREAK PRO'ta
 • Jos opiskelu yhteen putkeen tuntuu raskaalta, kokeile aina 45 minuutin opiskelun jälkeen pitää 15 minuutin pituinen tauko. Voit käyttää esim. Pomodoro-tekniikkaa
 • Tehtäviä suorittaessasi muista noudattaa kirjoitusohjeita.
 • Zoom- ja Teams-kokouksissa on hyvä tapa pitää mikrofoni pois päältä (muted) muiden puhuessa. Myös chattiruudun kautta voi esittää opettajalle kysymyksiä. Videokuvankin voi avata vasta oman puheenvuoron kohdalla, jos opettaja ei erityisesti pyydä kameroita päälle.
 • Muistathan että Teams ja Zoom ovat opiskelijoiden käytössä myös yhteisölliseen opiskeluun opettajan järjestämien tapaamisten ulkopuolella.
 • Perusta kurssikavereidesi kanssa lukupiirejä kurssien ympärille ja opiskelkaa etänä, mutta yhdessä.
 • Sopikaa etäkahvit, vaikka joka päivälle jonkun kanavan kautta. Ei kannata jäädä yksin oppimishaasteiden kanssa.
 • Älä pelkää kysyä apua – ja muista myös kysyä muiden kuulumisia.
 • Yhteyden omaohjaajiin saat täältä sekä Moodlen kautta.
 • IT tukeen saa yhteyden osoitteesta: it@uwasa.fi

***

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Voinko tulla kampukselle? Voinko mennä Exam-saliin tai käydä syömässä?

Yliopiston opetus on pääosin etäopetusta 1.11.–31.12. Välttämätön lähiopetus kuten laboratorio- ja pienryhmäopetus on mahdollista toteuttaa turvallisuusjärjestelyitä noudattaen enintään 10 hengen ryhmissä. Vaasan ammattikorkeakoulun (VAMK) tarjoamat yhteistyökurssit toteutetaan VAMK:in päätösten mukaisesti.

EXAM-tenttiluokat ovat auki siten, että kummassakin luokassa saa olla enintään 10 opiskelijaa kerrallaan. Kampusravintolat ovat toistaiseksi kiinni.

2. Miten keväällä 2021 toimitaan?

Kevätlukukausi 2021 tullaan toimimaan hybridimallilla, jossa opetus ja henkilökunnan työskentely tapahtuvat pääsääntöisesti etänä. Opetus- ja kampustoiminnan laajuutta ohjaavat yleinen epidemiatilanne ja voimassa olevat turvallisuus- ja tilarajoitukset. Kriisinhallintaryhmä linjaa yliopiston toimenpiteet perustuen viranomaisten tilannearvioihin.

3. Voinko käydä kirjastossa?

Kirjaston toiminnasta löydät lisätietoa www.tritonia.fi.

4. Mistä saan tiedon, jos kurssi peruuntuu tai siirtyy, tai jos siihen tulee muutoksia?

Kurssin opettaja tiedottaa kurssiin liittyvistä asioista Moodlessa, WebOodissa tai opiskelijasähköpostissa.

5. Mistä löydän ohjeet Zoomin käyttöön?

Täältä löydät Zoom-ohjeet

6. Miten opinnot järjestetään, ja mistä saan niistä lisätietoa?

Omaohjaajat neuvovat opintoja opettajilta saatavien päivitysten mukaan.

7. Kuka on omaohjaajani?

Täältä löydät omaohjaajasi

8. Miten toimin, jos tunnen itseni sairaaksi?

Mikäli sinulla on hengitystieoireita, on tärkeää, että pysyt kotona ja otat yhteyttä alueesi terveydenhuoltoon. Kampukselle saa tulla vain terveenä. Ilmoita kursssipoissaolostasi opettajallesi normaaliin tapaan.

Jos olet saanut tiedon positiivisesta tuloksesta tai altistumisesta, tilanne voi olla henkisesti erittäin raskas.  Saatat kokea häpeää, syyllisyyttä tai huolta omasta terveydestäsi tai muiden ihmisten mahdollisesta altistamisesta tai tartuttamisesta.

Jos sinulle tulee tunne, että tilanne on liian raskas, kannustamme ottamaan yhteyttä opintopsykologiin Ray Ohtoseen ray.ohtonen@univaasa.fi Myös Vaasan ylioppilaskunta tarjoaa apua, voit pyytää apua oheisella lomakkeella.

9. Miten toimin, jos olen ollut ulkomailla?

Palosaaren kampukselle voi tulla vasta 10 päivän varoajan jälkeen ulkomailta Suomeen palatessa (opiskelu-, työ- tai lomamatka) tai saavuttaessa Suomeen opiskelemaan. Varoaika koskee saapumista kaikista maista, ja lasketaan Suomeen tulopäivästä. Tämä 10 päivää työskennellään tai opiskellaan etänä.

Ulkomailta palaavat suomalaiset ja Suomessa pysyvästi asuvat henkilöt voidaan ohjata viranomaisten taholta karanteenia vastaaviin olosuhteisiin. Lisätietoja ohjeistuksesta Valtioneuvoston verkkosivuilta.

10. Onko YTHS auki, voiko sinne olla yhteydessä?

YTHS:n vastaanottotoiminta jatkuu normaalisti ajanvarausten mukaisesti. Katso YTHS:n verkkosivuilta tarkemmat ohjeet asiointiin.

11. Miten koronavirustilanne vaikuttaa opintotukiin?

Opintotuen maksaminen jatkuu normaalisti. Sinun tai oppilaitoksesi ei tarvitse ilmoittaa opintotukeen, vaikka opinnot keskeytyvät koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi. Tee opintotuen muutosilmoitus, jos tilanteesi muuttuu muun syyn vuoksi. Lisätietoa ja Kelan tarkempi ohjeistus eri tilanteissa

12. Miten tilanne vaikuttaa opiskelijavaihtoon?

Lue lisää koronaviruksen vaikutuksista opiskelijavaihtoihin

***

Lisätietoja

Opiskelun ja opetuksen palvelut, päällikkö Nina Nässlin, p. 029 449 8163
Opiskelun ja opetuksen palvelut, päällikkö Helena Varmajoki, p. 029 449 8174
Vaasan yliopiston HR, johtaja Elina Kaunismäki, p. 029 449 8072

Takaisin

Päivitetty 01.03.2021 - Verkkotoimitus
Login