Koronaviruksen vaikutus opiskelijavaihtoihin

Julkaistu 13.03.2020.

Kiinassa puhjenneen koronavirusepidemian COVID-19 vaikutukset voivat vaikuttaa Vaasan yliopiston opiskelijoiden ulkomailla suoritettaviin vaihto-opintoihin.

Päivitetty 26.3.2020

 

Epidemialla voi olla seuraavia vaikutuksia opiskelijavaihtoihin:

 

 • kohdeyliopiston opetuksessa on taukoja
 • kohdeyliopisto ei järjestä opetusta
 • kohdeyliopisto keskeyttää opetuksen vaihdon aikana
 • tartuntojen ehkäisemiseksi kohdeyliopisto tai kohdemaan viranomaiset voivat määrätä ulkomailta saapuvat oireettomat opiskelijat 14 päivän karanteeniin tai muuttaa asuntolajärjestelyjä
 • valtiotason maahantuloa koskevat päätökset ja linjaukset voivat vaikuttaa esim. kohdemaahan ei voi saapua tietyn maan tai alueen kautta

Jos olet epidemia-alueella, ota yhteyttä Suomen suurlähetystön tai konsulaattiin lisäohjeiden saamiseksi.

Suomen hallitus suosittelee ulkomailla matkustavia palaamaan Suomeen, mutta linjaus ei ota kantaa ulkomailla pidempiaikaisesti asuvien paluuseen. Suomen rajojen sulkeminen käytännössä tarkoittaa matkustaja- ja henkilöliikenteen keskeyttämistä lukuunottamatta Suomen kansalaisten ja Suomessa asuvien henkilöiden paluuta kotimaahan.

Miten ja milloin lääkäriin vaihtokohteessa?

Mikäli olet vaihtokohteessa ja sinulle nousee korkea kuume, johon liittyy yskää tai hengenahdistusta, hakeudu välittömästi lääkäriin. Ota yhteyttä vakuutusyhtiöösi ja sovi, minne alueen sairaalaan tai terveyskeskukseen menet. Voit myös seurata kohdeyliopistosi ohjeistusta lääkäripalveluista koronavirusepäilyksessä. Lääkäri arvioi tilanteen ja konsultoi tarvittaessa alueensa infektiolääkäriä, joka tekee päätöksen jatko-ohjauksesta.

Vaihdon peruuntuminen

Vaihto voi peruuntua jo ennen sen alkua. Vaihtokohde tiedottaa vaihto-opiskelijoita vaihdon virallisesta alkamisajankohdasta. Vaihtokohteen ilmoittaessa lukukauden opetuksen perumisesta tai siitä ettei se vastaanota vaihto-opiskelijoita, vaihto peruuntuu.

Vaihdon ajankohdan siirtäminen

Joissakin tapauksissa on myös mahdollista siirtää vaihtojaksoa samaan vaihtokohteeseen seuraavalle lukukaudelle/lukuvuodelle, josta sovitaan aina yhdessä liikkuvuuspalveluiden ja vaihtokohteen kanssa.

Vaihdon keskeytyminen

Vaihto keskeytyy tilanteessa, jossa olet jo aloittanut opinnot vaihtokohteessasi, mutta vaihtokohde ilmoittaa lukukauden keskeytyneen tai kun päätät keskeyttää vaihdon.

Jos opiskelijavaihto keskeytyy opiskelijan jo ollessa vaihtokohteessa, vaihdon keskeytys tulkitaan THL:n pandemialinjauksen myötä force majeure-tilanteeksi. Vaihdon voi myös keskeyttää kohteessa, joka ei ole luokiteltu epidemia-alueeksi.

Aina vaihdon keskeytyessä sinun tulee olla yhteydessä vakuutusyhtiöösi ja selvittää mahdolliset korvaukset. Vakuutusselvittelyjen jälkeen keskeytyneiden liikkuvuuksien kulujen korvauksia voi hakea force majeure-menettelyn kautta.

Vaihtokohteessa keskeneräiseksi jääneet opinnot ja niiden loppuun vieminen tulee selvittää aina vaihtokohteen kanssa.

Vaihdon jatkuminen

Jos jäät suorittamaan opintoja vaihtokohteeseen joko luennoilla tai suorittamalla etäopinnot kampuksella, Force majeure-menettely ei päde.

Force majeure-menettely

Force majeure-menettelyssä opiskelija voi pitää vaihtoa varten saamansa apurahan, jonka lisäksi opiskelijaa tuetaan mahdollisessa Kelalle tehtävässä selvityspyynnössä.

Vaasan yliopiston kahdenvälisissä kohteissa Liikkuvuuspalvelut noudataa yliopiston omaa linjausta, jonka mukaisesti apurahaa ei peritä keskeytyneissä vaihdoissa koska kyseessä on Force majeure-tilanne. Jos vaihto peruuntuu, ole apurahojen tilanne selvitetään tapauskohtaisesti.

Erasmus+ vaihdoissa noudatetaan Opetushallituksen ohjeita: https://www.oph.fi/fi/uutiset/2020/koronaviruksen-vaikutukset-erasmus-liikkuvuuteen.

Vaasan yliopisto ei toistaiseksi lähetä ketään opiskelijavaihtoon.

 

Kelan ohjeistus koronavirusken aiheuttaman poikkeustilanteen vaikutuksista opintoetuuksiin

Kelan ohjeistukset löydät sivulta:

https://www.kela.fi/korona

 

Mitä vaihdossa olevan tai vaihtoa suunnittelevan tulee tehdä?

 • Seuraa Ulkoministeriön matkustustiedotteita ja toimi Ulkoministeriön ohjeiden mukaisesti
 • Seuraa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koronavirustiedotetta
 • Seuraa vaihtokohteesi tiedotusta
 • Hanki kattava matkavakuutus ennen lentolippujen ostamista ja ennen muita vaihdon kuluihin liittyviä maksuja. Kun hankit vakuutuksen, tarkista vakuutuksen tarjoama kriisiturva
 • Kun hankit lentoliput, osta niihin peruutus- tai muutosturva
 • Kun olet lähdössä ulkomaille, tee matkustusilmoitus
 • Ulkoministeriön nettikonsuli vastaa matkustusturvallisuuteen liittyviin kysymyksiin
 • Suojaudu hengitysinfektioiden aiheuttajilta ensisijaisesti hyvällä käsihygienialla
 • Vaihdon voi aina perua itse. Perumiselle ei ole aikarajaa.
 • Mikäli vaihtosi peruuntuu tai keskeytyy, ilmoita siitä heti Vaasan yliopiston liikkuvuuspalveluihin outgoing.international(at)univaasa.fi

Jos olet epidemia-alueella, ota yhteyttä Suomen suurlähetystön tai konsulaattiin lisäohjeiden saamiseksi.

Vaihdon siirtäminen lukuvuodelle 2020-21

Vaihdon peruuntuessa on joissakin tapauksessa mahdollista siirtää vaihtojaksoa samaan vaihtokohteeseen seuraavalle lukuvuodelle, josta sovitaan aina yhdessä liikkuvuuspalveluiden ja vaihtokohteen kanssa. Otathan kuitenkin huomioon, että kohdeyliopiston resurssit siirtää vaihtojaksoja ensi lukuvuodelle saattavat olla rajalliset. Epävarmassa tilanteessa asian selvittäminen saattaa viedä aikaa.

Jos haluat siirtää vaihto-opntojaksoasi ensi lukuvuodelle, ilmoitathan asiasta meille osoitteeseen outgoing.international@uwasa.fi, niin voimme aloittaa asian selvittelyn.

Jos haluat, voit hakea vaihtoon lukuvuodelle 2020-21 johonkin toiseen kohteeseen täydennyshaussa 16. - 31.3. Täydennyshaussa mukana olevat kohteet ja hakuohjeet löydät täältä /fi/for/student/studies/internationalisation/exchange/process/selection/


Myös täydennyshaun jälkeen voi vielä hakea jäljelle jääneitä paikkoja avoimessa haussa.

Tee osasi koronaviruksen hillitsemiseksi

Covid-19 -koronavirusta merkittävämpi riski yliopistolaisten hyvinvoinnille ovat tällä hetkellä kausi-influenssavirukset sekä erilaiset vatsataudit. Kaikkien näiden leviämistä vastaan voi taistella tehokkaimmin yksinkertaisella ja edullisella konstilla: huolehtimalla käsihygieniasta. 

Pese kädet

 • kun tulet ulkoa sisään
 • ennen ruuanlaittoa ja ruokailua
 • wc-käynnin jälkeen
 • niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen
 • kun olet koskenut samoja pintoja kuin flunssainen henkilö

Palatessasi epidemia-alueelta Suomeen, opiskele etänä ensimmäisen 2 viikon ajan ja vältä ihmiskontakteja (aivan kuten tekisit flunssaisena). Mikäli sinulle tulee äkillisen hengitystieinfektion oireita kuten kuumetta, yskää ja hengenahdistusta ole yhteydessä puhelimitse Vaasan keskussairaalan päivystyspoliklinikkaan puh. +358 6 213 1310 tai +358 6 213 1001. Saat ohjeet hoitoon hakeutumiseen.

 

Ahmed Hamad

Palveluvastaava, Liikkuvuuspalvelut

Vaasan yliopisto

head.international@univaasa.fi

Tel +358 29 449 8660

Takaisin

Päivitetty 02.04.2020 - Verkkotoimitus
Login