Koronaviruksen vaikutus opiskelijavaihtoihin

Julkaistu 13.03.2020.

Kiinassa puhjenneen koronavirusepidemian COVID-19 vaikutukset voivat vaikuttaa Vaasan yliopiston opiskelijoiden ulkomailla suoritettaviin vaihto-opintoihin.

Päivitetty 8.4.2020

 

Suomen hallitus suosittelee ulkomailla matkustavia palaamaan Suomeen, mutta linjaus ei ota kantaa ulkomailla pidempiaikaisesti asuvien paluuseen. Suomen rajojen sulkeminen käytännössä tarkoittaa matkustaja- ja henkilöliikenteen keskeyttämistä lukuunottamatta Suomen kansalaisten ja Suomessa asuvien henkilöiden paluuta kotimaahan.

Jos olet epidemia-alueella, ota yhteyttä Suomen suurlähetystön tai konsulaattiin lisäohjeiden saamiseksi.

Miten ja milloin lääkäriin vaihtokohteessa?

Mikäli olet vaihtokohteessa ja sinulle nousee korkea kuume, johon liittyy yskää tai hengenahdistusta, hakeudu välittömästi lääkäriin. Ota yhteyttä vakuutusyhtiöösi ja sovi, minne alueen sairaalaan tai terveyskeskukseen menet. Voit myös seurata kohdeyliopistosi ohjeistusta lääkäripalveluista koronavirusepäilyksessä.

Keväällä 2020 vaihdonsa keskeyttäneille

 • Seuraa Ulkoministeriön matkustustiedotetta ja toimi heidän ohjeiden mukaisest Ulkoministeriön nettikonsuli vastaa matkustusturvallisuuteen liittyviin kysymyksiin.
 • Varmista, että olet tehnyt matkustusilmoituksen.
 • Seuraa ja noudata vaihtokohteesi tiedotusta ja ohjeistusta.
 • Vaihdon voi keskeyttää milloin tahansa. Vaihdon keskeytyessä ole yhteydessä liikkuvuuspalveluihin sähköpostilla outgoing.international@univaasa.fi
 • Vaihdon keskeyttäminen ei vaikuta tuleviin mahdollisuuksiin tulevissa vaihtohauissa. Hakemuksesi arvoidaan yliopiston valintakriteereiden mukaisesti.
 • Kelan tiedote koronaviruksen aiheuttamaan poikkeustilanteeseen liittyen: https://www.kela.fi/korona
 • Palatessasi muista noudattaa 14 päivän karanteeniohjeistusta

 

Vaihdon peruuntuminen

Vaihto voi peruuntua jo ennen sen alkua. Vaihtokohde tiedottaa vaihto-opiskelijoita vaihdon virallisesta alkamisajankohdasta. Vaihtokohteen ilmoittaessa lukukauden opetuksen perumisesta tai siitä ettei se vastaanota vaihto-opiskelijoita, vaihto peruuntuu.

Apurahat vaihdon peruuntuessa

 • Erasmus+ ja Nordplus vaihdoissa noudatamme Opetushallituksen ohjeistusta.
 • Yliopiston kahdenvälisten vaihtojen keskeytyessä yliopisto noudataa omaa ohjeistustaan, jonka mukaan selvitämme ensin vakuutusyhtiösi kautta mahdolliset korvaukset, jonka jälkeen selvitämme onko sinulle koitunut pakollisia kuluja esim. asuminen tai matkaliput, joita et saa korvattua ennen apurahan palautusta.

Vaihdon ajankohdan siirtäminen

Joissakin tapauksissa on myös mahdollista siirtää vaihtojaksoa samaan vaihtokohteeseen seuraavalle lukukaudelle/lukuvuodelle, josta sovitaan aina yhdessä liikkuvuuspalveluiden ja vaihtokohteen kanssa.

Vaihdon keskeytyminen

Vaihto keskeytyy tilanteessa, jossa olet jo aloittanut opinnot vaihtokohteessasi, mutta vaihtokohde ilmoittaa lukukauden keskeytyneen tai kun päätät keskeyttää vaihdon.

Jos opiskelijavaihto keskeytyy opiskelijan jo ollessa vaihtokohteessa, vaihdon keskeytys tulkitaan THL:n pandemialinjauksen myötä force majeure-tilanteeksi. Vaihdon voi myös keskeyttää kohteessa, joka ei ole luokiteltu epidemia-alueeksi.

Aina vaihdon keskeytyessä sinun tulee olla yhteydessä vakuutusyhtiöösi ja selvittää mahdolliset korvaukset. Vakuutusselvittelyjen jälkeen keskeytyneiden liikkuvuuksien kulujen korvauksia voi hakea force majeure-menettelyn kautta.

Vaihtokohteessa keskeneräiseksi jääneet opinnot ja niiden loppuun vieminen tulee selvittää aina vaihtokohteen kanssa.

Apurahat vaihdon keskeytyessä

 • Erasmus+ ja Nordplus vaihdoissa noudatamme Opetushallituksen ohjeistusta.
 • Yliopistojen kahdenvälisten vaihtojen keskeytyessä noudatamme yliopiston omaa ohjeistusta, jolloin apurahaa ei peritä Force Majeure-tilanteen takia.

Vaihdon jatkuminen

Jos jäät suorittamaan opintoja vaihtokohteeseen joko luennoilla tai suorittamalla etäopinnot kampuksella, Force majeure-menettely ei päde.

Force majeure-menettely

Force majeure-menettelyssä opiskelija voi pitää vaihtoa varten saamansa apurahan, jonka lisäksi opiskelijaa tuetaan mahdollisessa Kelalle tehtävässä selvityspyynnössä.

Vaasan yliopiston kahdenvälisissä kohteissa Liikkuvuuspalvelut noudataa yliopiston omaa linjausta, jonka mukaisesti apurahaa ei peritä keskeytyneissä vaihdoissa koska kyseessä on Force majeure-tilanne. Jos vaihto peruuntuu, ole apurahojen tilanne selvitetään tapauskohtaisesti.

Erasmus+ vaihdoissa noudatetaan Opetushallituksen ohjeita: https://www.oph.fi/fi/uutiset/2020/koronaviruksen-vaikutukset-erasmus-liikkuvuuteen.

Vaasan yliopisto ei toistaiseksi lähetä ketään opiskelijavaihtoon.

Mitä vaihtoa 2020 Syksylle suunnittelevan tulee tehdä?

 • Seuraa Ulkoministeriön matkustustiedotteita ja toimi Ulkoministeriön ohjeiden mukaisesti
 • Seuraa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koronavirustiedotetta
 • Seuraa vaihtokohteesi tiedotusta
 • Hanki kattava matkavakuutus ennen lentolippujen ostamista ja ennen muita vaihdon kuluihin liittyviä maksuja. Kun hankit vakuutuksen, tarkista vakuutuksen tarjoama kriisiturva
 • Kun hankit lentoliput, osta niihin peruutus- tai muutosturva
 • Kun olet lähdössä ulkomaille, tee matkustusilmoitus
 • Ulkoministeriön nettikonsuli vastaa matkustusturvallisuuteen liittyviin kysymyksiin
 • Suojaudu hengitysinfektioiden aiheuttajilta ensisijaisesti hyvällä käsihygienialla
 • Vaihdon voi aina perua itse. Perumiselle ei ole aikarajaa.
 • Mikäli vaihtosi peruuntuu tai keskeytyy, ilmoita siitä heti Vaasan yliopiston liikkuvuuspalveluihin outgoing.international(at)univaasa.fi

Vaihdon siirtäminen lukuvuodelle 2020-21

Vaihdon peruuntuessa on joissakin tapauksessa mahdollista siirtää vaihtojaksoa samaan vaihtokohteeseen seuraavalle lukuvuodelle, josta sovitaan aina yhdessä liikkuvuuspalveluiden ja vaihtokohteen kanssa. Otathan kuitenkin huomioon, että kohdeyliopiston resurssit siirtää vaihtojaksoja ensi lukuvuodelle saattavat olla rajalliset. Epävarmassa tilanteessa asian selvittäminen saattaa viedä aikaa.

Jos haluat siirtää vaihto-opntojaksoasi ensi lukuvuodelle, ilmoitathan asiasta meille osoitteeseen outgoing.international@uwasa.fi, niin voimme aloittaa asian selvittelyn.

Jäljelle jääneitä paikkoja  voi hakea avoimessa haussa.

Tee osasi koronaviruksen hillitsemiseksi

Covid-19 -koronavirusta merkittävämpi riski yliopistolaisten hyvinvoinnille ovat tällä hetkellä kausi-influenssavirukset sekä erilaiset vatsataudit. Kaikkien näiden leviämistä vastaan voi taistella tehokkaimmin yksinkertaisella ja edullisella konstilla: huolehtimalla käsihygieniasta. 

Pese kädet

 • kun tulet ulkoa sisään
 • ennen ruuanlaittoa ja ruokailua
 • wc-käynnin jälkeen
 • niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen
 • kun olet koskenut samoja pintoja kuin flunssainen henkilö

Palatessasi epidemia-alueelta Suomeen, opiskele etänä ensimmäisen 2 viikon ajan ja vältä ihmiskontakteja (aivan kuten tekisit flunssaisena). Mikäli sinulle tulee äkillisen hengitystieinfektion oireita kuten kuumetta, yskää ja hengenahdistusta ole yhteydessä puhelimitse Vaasan keskussairaalan päivystyspoliklinikkaan puh. +358 6 213 1310 tai +358 6 213 1001. Saat ohjeet hoitoon hakeutumiseen.

 

Ahmed Hamad

Palveluvastaava, Liikkuvuuspalvelut

Vaasan yliopisto

head.international@univaasa.fi

Tel +358 29 449 8660

Takaisin

Päivitetty 08.04.2020 - Verkkotoimitus
Login