Koronavirustilanne ja -ohjeet Vaasan yliopistossa

Julkaistu 17.03.2020.

Vaasan yliopisto

Tälle sivulle päivitetään tietoa koronavirustilanteesta ja -toimenpiteistä Vaasan yliopistossa. Sivua on päivitetty viimeksi 27.5. klo 21.07

 

 

 

 

 

Hallitus linjasi neuvottelussaan 3.–4. toukokuuta toimintasuunnitelmasta koronakriisin hallinnanhybridistrategiaksi sekä viruksen aiheuttamien rajoitusten vaiheittaisesta purkamisesta.

Yliopistot jatkavat valmistautumista eri vaihtoehtoihin ja avaavat toimintaa asteittain ottaen huomioon pandemiatilanteen kehittymisen sekä viranomaisten rajoitukset ja ohjeet. Lisätietoa Unifin tiedotteesta.

Vaasan yliopisto jatkaa pääosin nykyisellä toimintamallilla (lisätietoa kohdasta Vaasan yliopisto ja koronaviruspandemia – rajoitustoimenpiteet 14.8.2020 asti). Kevätlukukauden opetus jatkuu etäopiskeluna lukukauden loppuun asti ja yliopiston henkilöstö jatkaa etätyössä 14.8. asti.

***

Päivitetyt ohjeet valintaperusteista ja -kokeista keväällä 2020

Suomalaisyliopistot linjasivat 9.4.2020, että perinteisiä valintakokeita ei ole mahdollista järjestää turvallisesti. Syynä tähän olivat pandemiatilanteen vakavuus, riskiryhmien luotettavan tunnistamisen vaikeus sekä liikkumiseen ja itse koetilanteeseen liittyvät riskit.

Vaasan yliopiston päivitetyt ohjeet valintaperusteista ja valintakokeista keväällä 2020 löytyvät sivulta: /hakijat/tietoa/uudet_paivitetyt_valintaperusteet/

Lue myös kysymyksiä ja vastauksia yliopistojen opiskelijavalinnoista Unifin sivuilta.

***

Hallitus päätti 30.3. jatkaa koronavirustartuntojen leviämisen hidastamiseksi ja riskiryhmien suojelemiseksi aiemmin päätettyjä rajoitustoimia. Varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen rajoitukset jatkuvat eri kouluasteilla ainakin13.5.2020 saakka. Opetuksen poikkeusjärjestelyjä varaudutaan samalla jatkamaan lukukauden loppuun asti, jos epidemian rajoittaminen sitä vaatii.

Lisätietoja valtioneuvoston verkkosivuilta.

***

Vaasan yliopisto ja koronaviruspandemia – rajoitustoimenpiteet 14.8.2020 asti:

 • Yliopiston tilat on suljettu opiskelijoilta ja ovet lukittu 14.8.2020 asti
 • Exam-tenttisali on toistaiseksi suljettu. Tenttisalin rajoitettua avaamista valmistellaan huomioiden voimassa oleva rajoitukset ja siitä tiedotetaan erikseen.
 • Kaikki kampusalueen ravintolat on suljettu
 • Tritonia aukeaa 1.6. lähtien rajoitetuin palveluin. Lisätietoa Tritonian verkkosivuilta.
 • Kirjallisen aineiston lainaaminen kirjastosta on mahdollista ennakkovarauksiin perustuen. Aineiston noutaminen ja palauttaminen on järjestetty noudattaen vaadittuja henkilömäärää, etäisyyttä ja hygieniaa koskevia ohjeistuksia. Lisätietoa Tritonian verkkosivuilta.
 • Yliopiston opetus järjestetään etäopetuksena 14.8.2020 asti
    • Opetustilanteet, joita ei voi järjestää etäyhteyksien kautta, voidaan 14.5.2020 alkaen järjestää kampuksella noudattaen vaadittuja henkilömäärää, etäisyyttä ja hygieniaa koskevia ohjeistuksia
 • Yliopiston henkilökunta jatkaa etätyössä 14.8.2020 asti, ja kaikki kokoukset järjestetään etänä
    • Työskentely kampuksella on sallittua vain tutkimuksen, etäopetuksen ja tukitoimien kannalta kriittisissä työtehtävissä
    • Kaikki työskentely yliopiston tiloissa edellyttää erityislupaa, ja siinä noudatetaan vaadittuja henkilömäärää, etäisyyttä ja hygieniaa koskevia ohjeistuksia
 • Laboratoriotilat säilyvät auki tutkimustarkoituksiin tapauksissa, joissa työtä ei voi tehdä etänä
    • Työskentely yliopiston tiloissa edellyttää erityislupaa, ja siinä noudatetaan vaadittuja henkilömäärää, etäisyyttä ja hygieniaa koskevia ohjeistuksia
 • Väitöstilaisuudet järjestetään pääasiassa etänä. Väitöstilaisuus voidaan kuitenkin 1.6.2020 jälkeen järjestää osin yliopiston kampuksella niin, että tilaisuuteen osallistuu enintään 10 henkeä.
 • Kaikki yliopistolle sovitut tapahtumat ja keskitetyt tenttitilaisuudet on peruttu 31.7.2020 asti
 • Kesäkuun publiikki järjestetään poikkeuksellisesti etäjuhlana 18.6. Zoom-yhteyden kautta

Yksityiskohtaisempi henkilöstön koronavirusohjeistus löytyy yliopiston intranetistä (sisältäen mm. käytännön vinkkejä etätyöhön ja -opettamiseen). Ohjeistus on lähetetty myös työsähköpostiin.

Koronavirukseen liittyen on avattu uusi sähköposti lisätietoja ja kysymyksiä varten: corona.info@univaasa.fi Sähköpostia luetaan ja siihen vastataan ma-pe klo 8-16 välisenä aikana.

Vaasan yliopistolla ei toistaiseksi ole todettu yhtään koronavirustartuntaa.

***

Opiskelijat

Opiskelijoille on julkaistu ohjeistus viruksen vaikutuksesta opiskeluun ja opiskelijavaihtoihin. Ohjeistus on lähetetty myös opiskelijasähköpostiin. Lisätietoja julkaistaan ja päivitetään tilanteen muuttuessa, ja opiskelijoita kehotetaan seuramaan aktiivisesti yliopiston verkkosivuja, opiskelijasähköpostia, Moodlea, Lukkaria ja WebOodia.

***

Henkilöstö: matkustus, työterveys, sairauspoissaolot (lisätietoa intranetistä)

Matkustamisen osalta seurataan viranomaisten suosituksia. Vahva suositus on, että työhön liittyviä ulkomaanmatkoja ei tehdä kesän 2020 aikana. Kotimaassa vain välttämätön työmatkustaminen on mahdollista.

Hallituksen linjausten mukaisesti ulkomailta palaavat suomalaiset ja Suomessa pysyvästi asuvat henkilöt ohjataan kahden viikon karanteenia vastaaviin olosuhteisiin. Jos yliopiston työntekijä palaa työ-, opinto- tai lomamatkalta ulkomailta, tulee hänen työskennellä etänä 14 vuorokauden ajan. Karanteenin jälkeen työskentely yliopiston kampuksella on sallittua vain tutkimuksen, etäopetuksen ja tukitoimien kannalta kriittisissä työtehtävissä. Työskentely yliopiston tiloissa edellyttää erityislupaa.

Suomalaisia kehotetaan palaamaan kotimaahan välittömästi, eikä suomalaisten pitäisi matkustaa ulkomaille. Lisätietoa koronaviruksen vaikutuksesta rajaliikenteeseen löytyy Rajavartiolaitoksen verkkosivuilta.

Jos epäilet saaneesi koronavirusinfektion tai sinulle ilmaantuu äkillisen hengitystieinfektion oireita, ota puhelimitse yhteyttä työterveyteen Pihlajalinnaan (+358 1031 2010, avoinna 6-22) tai oman alueen sairaalaan/terveyskeskukseen, josta saat tarkemmat ohjeet hoitoon hakeutumiseen.

Koronavirusepidemian aikana noudatetaan poikkeuksellisesti seitsemän päivän omaa sairauspoissaolo-ilmoitusaikaa silloin, kun työntekijällä on hengitystieinfektioon viittaavia oireita kuten kuumetta, yskää, hengenahdistusta​​.

***

Yleiset taudin ehkäisy- ja torjuntaohjeet (lisätietoa käsihygieniasta www.thl.fi)

Koronavirus (COVID-19) tarttuu ensijaisesti ihmisten välisenä pisaratartuntana, kun sairastunut yskii tai aivastaa. Viruksen leviämisnopeuteen ja torjuntaan vaikutetaan tehokkaimmin oikealla käsi- ja yskimishygienialla.

 • Pidä kädet puhtaana
 • Pese kädet aina kun 
  • tulet ulkoa sisälle
  • ennen ruokailua
  • wc-käynnin jälkeen
  • niistämisen/yskimisen/aivastamisen jälkeen
  • olet koskenut samoja pintoja kuin flunssainen henkilö
 • Paras tapa pestä kädet on käyttää lämmintä vettä ja nestesaippuaa
  • Käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta, jos pesu vedellä ja nestesaippualla ei ole mahdollista
 • Älä koskettele käsilläsi kasvojasi suun ja nenän alueelta
 • Vältä fyysistä kontaktia, kuten esimerkiksi kättelyä
 • Jos tunnet itsesi sairaaksi, jää kotiin sairastamaan, ja ilmoita poissaolostasi esimiehelle normaaliin tapaan. Älä tule sairaana töihin.

Tietoa koronaviruksesta ja hallituksen suosituksista

Ajankohtaista viranomaistietoa koronaviruksesta, suosituksista koronaviruksen leviämisen estämiseksi ja vaikutuksesta opetuksen toimialaan löytyy THL:n verkkosivuiltavaltioneuvoston verkkosivuilta ja OKM:n verkkosivuilta.

***

Vaasan yliopiston koronaviruslinjauksista ja -ohjeistuksesta vastaa kriisinhallintaryhmä, johon kuuluvat rehtori, vararehtori, turvallisuuspäällikkö, talousjohtaja, henkilöstöjohtaja, lakiasiainjohtaja sekä markkinointi- ja viestintäjohtaja. Ryhmä seuraa koronavirustilannetta jatkuvasti ja pitää yhteyttä muihin yliopistoihin ja viranomaisiin linjaten yliopiston toimenpiteet perustuen Suomen viranomaisten ja asiantuntijoiden arvioihin.

Lisätietoa:

rehtori Jari Kuusisto
puh. 029 449 8291

Takaisin

Päivitetty 27.05.2020 - Verkkotoimitus
Login