Vaasan yliopisto mukauttaa toimintaansa poikkeusoloihin 18.3. alkaen

Julkaistu 17.03.2020.

Vaasan yliopisto

Tälle sivulle päivitetään tietoa koronavirustilanteesta ja -toimenpiteistä Vaasan yliopistossa. Sivua on päivitetty viimeksi 3.4. klo 23.35

 

 

 

 

 

Hallitus päätti 30.3. jatkaa koronavirustartuntojen leviämisen hidastamiseksi ja riskiryhmien suojelemiseksi aiemmin päätettyjä rajoitustoimia 13.5.2020 saakka. Varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen rajoitukset jatkuvat eri kouluasteilla. Opetuksen poikkeusjärjestelyjä varaudutaan samalla jatkamaan lukukauden loppuun asti, jos epidemian rajoittaminen sitä vaatii.

Lisätietoja valtioneuvoston verkkosivuilta.

Yliopistot seuraavat koronaepidemian etenemistä ja valmistautuvat huolellisesti opiskelijavalintojen toteuttamiseen koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa. Erilaisiin skenaarioihin varaudutaan yhdessä opetus- ja kulttuuriministeriön ja Opetushallituksen kanssa sekä viranomaisten ohjeita noudattaen. Mikäli muutoksia pääsykokeisiin tai valintamenettelyihin tarvitsee koronavirustilanteen vuoksi tehdä, yliopistot tiedottavat niistä 15.4. mennessä.

Lisätietoa Unifin sivuilta.

***

Seuraavat päätökset ovat voimassa Vaasan yliopiston toiminnassa 18.3. lähtien. Ohjeistusta tarkennetaan sitä mukaa kuin alueviranomaiset tarkentavat päätöksiä ja ohjeita:

 • Yliopiston tilat on suljettu opiskelijoilta ja ovet lukittu
 • Myös Exam-tenttisali, kirjasto ja kampusalueen ravintolat on suljettu
 • Myös opiskelijaravintola Mathilda on suljettu toistaiseksi 1.4. lähtien
 • Lähiopetus yliopiston tiloissa on keskeytetty
 • Lähiopetuksen sijaan opetus ja ohjaus järjestetään mahdollisimman laajalti vaihtoehtoisilla tavoilla, muun muassa etäopiskelua, erilaisia digitaalisia oppimisympäristöjä ja -ratkaisuja sekä tarvittaessa itsenäistä opiskelua hyödyntäen
 • Yliopiston henkilökunta on siirtynyt kokonaisuudessaan etätyöhön
    • Työskentely kampuksella on sallittua vain tutkimuksen, etäopetuksen ja tukitoimien kannalta kriittisissä työtehtävissä. Työskentely yliopiston tiloissa edellyttää erityislupaa.
    • Työskentelyssä noudatetaan vaadittuja henkilömäärää, etäisyyttä ja hygieniaa koskevia ohjeistuksia.
 • Jos etäopetuksen järjestäminen ei ole mahdollista kotoa käsin, sen voi toteuttaa yliopistolla dekaanin tai erillislaitoksen johtajan antamalla erillisellä luvalla. Läsnäolo kampuksella on sallittua vain etäopetuksen ajan.
 • Kaikki kokoukset järjestetään verkkokokouksina (esim. Zoom, Teams)
 • Laboratoriotilat säilyvät auki tutkimustarkoituksiin tapauksissa, joissa työtä ei voi tehdä etänä
    • Työskentelyssä noudatetaan vaadittuja henkilömäärää, etäisyyttä ja hygieniaa koskevia ohjeistuksia
 • Omassa henkilökohtaisessa työssä tarvittavat varusteet (esim. työtuoli tai toinen näyttö) voidaan työtekijän omalla vastuulla lainata kotiin etätyöskentelyä varten ja ne palautetaan tilanteen muuttuessa. Yliopisto ei rahoita uusia hankintoja etätyöskentelyyn.
 • Poikkeusolot eivät muuta työntekovelvoitteita tai työnantajan työnjohto-oikeutta
 • Yliopisto varmistaa välttämättömien tukitoimintojen ja verkkoyhteyksien toiminnan
 • Kaikki yliopistolle sovitut tapahtumat ja tilaisuudet on peruttu 31.5.2020. saakka, ja ne pyritään järjestämään joko virtuaalisesti tai siirtämään myöhempään ajankohtaan

Yksityiskohtaisempi henkilöstön koronavirusohjeistus löytyy yliopiston intranetistä (sisältäen mm. käytännön vinkkejä etätyöhön ja -opettamiseen). Ohjeistus on lähetetty myös työsähköpostiin.

Koronavirukseen liittyen on avattu uusi sähköposti lisätietoja ja kysymyksiä varten: corona.info@univaasa.fi Sähköpostia luetaan ja siihen vastataan ma-pe klo 8-16 välisenä aikana.

Vaasan yliopistolla ei toistaiseksi ole todettu yhtään koronavirustartuntaa.

***

Opiskelijat

Opiskelijoille on julkaistu ohjeistus viruksen vaikutuksesta opiskeluun ja opiskelijavaihtoihin. Ohjeistus on lähetetty myös opiskelijasähköpostiin. Lisätietoja julkaistaan ja päivitetään tilanteen muuttuessa, ja opiskelijoita kehotetaan seuramaan aktiivisesti yliopiston verkkosivuja, opiskelijasähköpostia, Moodlea, Lukkaria ja WebOodia.

***

Henkilöstö: matkustus, työterveys, sairauspoissaolot (lisätietoa intranetistä)

Hallituksen linjausten mukaisesti ulkomailta palaavat suomalaiset ja Suomessa pysyvästi asuvat henkilöt ohjataan kahden viikon karanteenia vastaaviin olosuhteisiin. Jos yliopiston työntekijä palaa työ-, opinto- tai lomamatkalta ulkomailta, tulee hänen työskennellä etänä 14 vuorokauden ajan. Karanteenin jälkeen työskentely yliopiston kampuksella on sallittua vain tutkimuksen, etäopetuksen ja tukitoimien kannalta kriittisissä työtehtävissä. Työskentely yliopiston tiloissa edellyttää erityislupaa.

Suomalaisia kehotetaan palaamaan kotimaahan välittömästi, eikä suomalaisten pitäisi matkustaa ulkomaille. Lisätietoa koronaviruksen vaikutuksesta rajaliikenteeseen löytyy Rajavartiolaitoksen verkkosivuilta.

Jos epäilet saaneesi koronavirusinfektion tai sinulle ilmaantuu äkillisen hengitystieinfektion oireita, ota puhelimitse yhteyttä työterveyteen Pihlajalinnaan (+358 1031 2010, avoinna 6-22) tai oman alueen sairaalaan/terveyskeskukseen, josta saat tarkemmat ohjeet hoitoon hakeutumiseen.

Koronavirusepidemian aikana noudatetaan poikkeuksellisesti seitsemän päivän omaa sairauspoissaolo-ilmoitusaikaa silloin, kun työntekijällä on hengitystieinfektioon viittaavia oireita kuten kuumetta, yskää, hengenahdistusta​​.

***

Yleiset taudin ehkäisy- ja torjuntaohjeet (lisätietoa käsihygieniasta www.thl.fi)

Koronavirus (COVID-19) tarttuu ensijaisesti ihmisten välisenä pisaratartuntana, kun sairastunut yskii tai aivastaa. Viruksen leviämisnopeuteen ja torjuntaan vaikutetaan tehokkaimmin oikealla käsi- ja yskimishygienialla.

 • Pidä kädet puhtaana
 • Pese kädet aina kun 
  • tulet ulkoa sisälle
  • ennen ruokailua
  • wc-käynnin jälkeen
  • niistämisen/yskimisen/aivastamisen jälkeen
  • olet koskenut samoja pintoja kuin flunssainen henkilö
 • Paras tapa pestä kädet on käyttää lämmintä vettä ja nestesaippuaa
  • Käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta, jos pesu vedellä ja nestesaippualla ei ole mahdollista
 • Älä koskettele käsilläsi kasvojasi suun ja nenän alueelta
 • Vältä fyysistä kontaktia, kuten esimerkiksi kättelyä
 • Jos tunnet itsesi sairaaksi, jää kotiin sairastamaan, ja ilmoita poissaolostasi esimiehelle normaaliin tapaan. Älä tule sairaana töihin.

Tietoa koronaviruksesta ja hallituksen suosituksista

Ajankohtaista viranomaistietoa koronaviruksesta, suosituksista koronaviruksen leviämisen estämiseksi ja vaikutuksesta opetuksen toimialaan löytyy THL:n verkkosivuiltavaltioneuvoston verkkosivuilta ja OKM:n verkkosivuilta.

***

Vaasan yliopiston koronaviruslinjauksista ja -ohjeistuksesta vastaa kriisinhallintaryhmä, johon kuuluvat rehtori, vararehtori, turvallisuuspäällikkö, talousjohtaja, henkilöstöjohtaja, lakiasiainjohtaja sekä markkinointi- ja viestintäjohtaja. Ryhmä seuraa koronavirustilannetta jatkuvasti ja pitää yhteyttä muihin yliopistoihin ja viranomaisiin linjaten yliopiston toimenpiteet perustuen Suomen viranomaisten ja asiantuntijoiden arvioihin.

Lisätietoa:

rehtori Jari Kuusisto
puh. 029 449 8291

Takaisin

Päivitetty 03.04.2020 - Verkkotoimitus
Login