Lainaksi!- toiminta ja materiaalit

Tällä sivulla on tietoa Lainaksi!- toiminnasta. Lisäksi sivulle on koottu LUMA-keskus Pohjanmaa itse tuottamaa materiaalia sekä linkkejä sivustoille, joilla on hyvää aineistoa LUMA-aineisiin liittyen. Sivun sisältö on suunnattu osittain opetustyön tueksi, mutta sisältöä voi hyödyntää jokainen, joka halua omatoimisesti harrastaa tiedetutkimusta ja saada ideoita ja vinkkejä teknologian käyttöön kotona.

Lainaksi! -toiminta

Lainaksi!- toiminnan kautta tarjoamme Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan oppimisyhteisöille mahdollisuuden lainata maksutta opetuskäyttöön luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian opetusvälineistöä. Välineistöä on saatavilla mm. ohjelmointiin, robotiikkaan, energia-teemaan sekä mikroskopointiin. Laitteisiin ei sisälly opetuspaketteja, mutta lainaajan on mahdollista saada lyhyt virtuaaliperehdytys lainatun väleineistön käyttöön. 

HUOM! Lainaksi!- toiminta on käytössä syyslukukaudella 1.9.- 14.12.2020

Mikäli haluat lainata välineitä, toimi näin:

  1. Tutustu lainattaviin välineistöihin ja lainattavissa oleviin laitemääriin.
  2. Lue lainauksen ehdot ja säännöt.  Sitoudut näihin jo lainaa hakiessa.
  3. Pyydä lainaksi haluamaasi oppimisvälinettä täyttämällä lainahakulomake. Lainahakemukset käsitellään joka viikon maanantai, jonka jälkeen olemme yhteydessä ja sovimme lainauksen yksityiskohdista.
  4. Nouda lainattavat välineet SAGA-tiedeluokasta tai sovitusta paikasta ja allekirjoita sopimuspaperi. HUOM! Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi.
  5. Palauta lainatut välineet ja täytetty raportointilomake SAGA-tiedeluokkaan tai sovittuun paikkaan.

Kysy lisätietoa Lainaksi!-toimintasta sähköpostitse hanna.hankaniemi@univaasa.fi

Materiaalia opetustyön tueksi

LUMA-pähkinä

Kerran kuukaudessa julkaistavissa LUMA-pähkinöissä saadaan jokaiselle hyödyllistä aivojumppaa sekä tekemistä Vaasan yliopiston teemoihin liittyvien tehtävien muodossa. Tehtäviä voi tehdä yksin, kaverin kanssa, perheen kesken kotona, päiväkodissa, koulussa tai vaikka työporukalla. Löydät tästä kaikki vanhat julkaistut pähkinät niin, että voit hyödyntää niitä missä ikinä haluatkaan. 

LUMA-pähkinä 9-2020: Energian jäljillä-pulma sekä Energianbongaus-BINGO. Osaatko ratkoa pulman? Kuka voittaa bingon? Tarkista oikea vastaus Energian jäljillä-pulmaan.

LUMA-pähkinä 10-2020: Sanasokkelo-pulma ja keksijät-tehtävä. Tarkista oikea vastaus sanasokkeloon ja keksijät-tehtävään.

LUMA SUOMI -ohjelmat materiaalit

LUMA SUOMI -ohjelman materiaalit: materiaalia matematiikkaan, ympäristökasvatukseen, tutkivaan oppimiseen ja teknologiakasvatukseen esi- ja perusopetukseen.

Esimerkkejä ohjelmassa tuotetuista materiaaleista:

Koulutuksesta kouluun -hankkeen materiaalit: tutkimuksellisia opetuskokonaisuuksia eheyttävään luonnontieteiden opetukseen peruskouluun. Osa materiaaleista sovellettavissa myös varhaiskasvatukseen.

Projektioppiminen yläkoulun matematiikassa -hankkeen materiaalit: projekti-ideoita ja materiaalia matematiikan opetukseen. Osaa voi soveltaa 5.–6. luokkalaisille.

StarT-materiaalipankki projektioppimisen tueksi

StarT-materiaalipankki: Satojen vinkkien materiaalipankki projektioppimisen tueksi. Sisältö luokiteltu luokka-asteen ja teeman mukaan. Materiaalia varhaiskasvatuksesta toiseen asteeseen.

Lapset ja aikuinen kirjoittaneet LUMA käsillään

Tutustu ja kokeile kotona

Heurekan tempputehdas: erilaisia tiedetemppuja, joita voi toteuttaa kotona löytyvillä välineillä. Temput on jaoteltu teeman mukaan ja ne sopivat hyvin peruskouluikäisille harrastajille.

Jippo-kerhon sivustottiedekokeiluja lapsille, väritettynä tarinoilla ja draamalla.

Värejä pahvilautasella