LUMA-keskus Pohjanmaa

#lumapohjanmaa #ylikivayliopisto

Oivalluksia etsimässä

Millaisia taitoja tulevaisuudessa tarvitaan? Millainen rooli on teknologialla? LUMA-keskus Pohjanmaan tehtävänä on edistää lasten ja nuorten luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian opetusta ja oppimista. Keskus on osa kansallista LUMA-keskus Suomea, johon kuuluu yhteensä 13 keskusta suomalaisten yliopistojen ja yliopistokeskusten yhteydessä.

LUMA-keskus Pohjanmaa logo

Ajankohtaista Uutiset ja tapahtumat

Jäämaisema vaasasta

Energiateemaviikko 15-19.3.2021

LUMA-keskus Pohjanmaa tarjoaa työohjeita ja materiaaleja energiateemalla alueen kouluille ja varhaiskasvatukselle Energiateemaviikon ohjelmaksi.

Materiaalit ovat tilattavissa kotisivuillamme viimeistään 10.3. Materiaalia löytyy varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle.

  • Varhaiskasvatukselle ja alakoulun 1-2 luokalle: Energian jäljillä työpaja
  • Alakoulun 3-6 luokalle/ yläkoulun 7 lk Energian kulku ympärillämme työpaja
  • Yläkoululle, lukiolle ja toisella asteelle on tarjolla Podcast sarja LUMA-talks, jossa käydään läpi uusiutuvan energian aiheita, ja tutustutaan Vaasan yliopistolla tapahtuvaan energiaan liittyvään tutkimukseen.

Liity sähköpostilistalle!

Haluatko varmistaa, että aina tiedät mitä Vaasan Yliopiston LUMA keskuksessa on meneillään? Liittymällä meidän sähköpostilistalle saat aina ensimmäisenä sähköpostiisi tietoa meidän tarjoamasta ohjelmasta, toiminnasta, tapahtumista ja koulutuksista. Listalta voi poistua milloin tahansa. Liity tästä!

Postilaatikko

Lelujuna

Osallistu varhaiskasvatukselle suunnattuun virtuaalityöpajaan ”Magneettien maailma”!

Työpajassa tutustumme magneetteihin ja teemme niiden avulla hauskoja kokeita ja temppuja. Työpaja koostuu muutamasta lyhyestä videosta sekä työohjeesta ja tarvikelistasta. Työpajan voi toteuttaa päiväkodille sopivana ajankohtana. Työpaja on tarjolla 1.2.2021 alkaen.

Ne ryhmät, jotka osallistuvat työpajaan helmikuun 2021 aikana, voi lähettää meille kuvia ja videoklippejä oman työpajan toteutuksesta. Kokoamme saamastamme materiaaleista videon, jonka lähetämme kaikille osallistujille. Videolta voitte sitten katsoa miten oma ja muiden työ toteutui, ja kerätä hyviä ideoita talteen tulevaisuutta varten 😊

Työpaja on ilmainen, ja sen voi tilata suoraan omaan sähköpostiin täältä.

Minkälaista toimintaa ja materiaalia toivotte meiltä näinä poikkeuksellisina aikoina?

Yksi ydintoimintaamme on vastaanottaa vierailuryhmiä kouluista ja päiväkodeista sekä sukeltaa teidän kanssaan luonnontieteiden ja teknologian maailmaan. Koronatilanteen takia yliopistomme jatkaa etäopetusta koko kevätlukukauden, joten vierailuryhmien vastaanottaminen ei onnistu. Voidaanko jollain muulla toiminnalla edesauttaa tai piristää teidän arkea ja LUMA-aineiden opetusta? Onko jotain tiettyä aihetta, johon kaipaatte apujamme? Onko jotain tiettyä teemaa, jonka ympärille voisimme kehittää työohjeita tai virtuaalista työpajaa? Kiinnostaako virtuaalivierailu tiedeluokkaamme? Haluatteko että tulemme vierailemaan teidän päiväkodin/koulun pihalla keväällä? Täytä vapaamuotoinen yhteydenottolomake, ja kerro meille toiveesi!

Lapset tutkii mikroskoopilla kivikasveja ohjaajan opastuksella

Pähkäileviä lapsia

Maaliskuun LUMA-pähkinä olkaa hyvä!

Tällä kertaa tutustutaan erilaisiin robotteihin ja niiden tehtäviin. Millaisia robotteja tiedät ja olet nähnyt? Tunnistatko nämä robotit tässä tehtävässä?

Tehtäviä voi tehdä yksin, kaverin kanssa, perheen kesken kotona, päiväkodissa, koulussa tai vaikka työporukalla. Kuukauden pähkinä julkaistaan purtavaksi joka kuun ensimmäinen arkimaanantaina.  Oikeat vastaukset julkaistaan kotisivuillamme kuun lopussa.

LUMATIKKA – Matematiikan opetuksen ja oppimisen täydennyskoulutusohjelma

Opettaja, tervetuloa maksuttomille LUMATIKKA-verkkokursseille kehittämään matematiikan opetusta yhdessä kurssin kouluttajien ja kollegoidesi kanssa! Koulutuksessa mietitään yhdessä esimerkiksi käytännöllisiä vinkkejä toiminnallisen ja tutkivan matematiikan opetuksen toteuttamiseksi.

Maksuton matematiikan opetuksen täydennyskoulutus toteutetaan lukukausittain aina vuoden 2022 loppuun asti.  Koulutus on suunnattu varhaiskasvatuksen, esiopetuksen, perusopetuksen ja toisen asteen opettajille. Kursseja on tarjolla sekä suomeksi että ruotsiksi. LUMATIKKA-ohjelma on LUMA-keskus Suomi -verkoston koordinoima hanke, jota Opetushallitus rahoittaa.

Tutustu ohjelmaan tarkemmin ja aloita maksuttomat verkko-opinnot keväällä 2021. Kurssit ovat käynnissä 11.1.-18.4.2021.

Lisätietoja: https://lumatikka.luma.fi | info@lumatikka.luma.fi

lumatikka logo

Seuraa somessa

Tilaa kansallinen LUMA-uutiskirje

Oletko kiinnostunut saamaan sähköpostitse tietoa matematiikan, luonnontieteiden ja teknologian opetuksen ajankohtaisista asioista, tarjonnasta lapsille ja nuorille sekä tuesta opettajille eri asteilla? Tilaa kansallinen LUMA-uutiskirje. LUMA-keskus Suomi voi lähettää tilaajille uutiskirjeitä eri kohderyhmille roolista ja maakunnasta riippuen eri aikavälein.