LUMA-keskus Pohjanmaa

#lumapohjanmaa #ylikivayliopisto

Oivalluksia etsimässä

Millaisia taitoja tulevaisuudessa tarvitaan? Millainen rooli on teknologialla? LUMA-keskus Pohjanmaan tehtävänä on edistää lasten ja nuorten luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian opetusta ja oppimista. Keskus on osa kansallista LUMA-keskus Suomea, johon kuuluu yhteensä 13 keskusta suomalaisten yliopistojen ja yliopistokeskusten yhteydessä.

Ajankohtaista Uutiset ja tapahtumat

Uutinen
08.09.2020 - Yhteistyö ja palvelut

Tiedetaiturikerho kutsuu mukaan tekemään tiedekokeita syyslomalla!

Mitä värejä löydät syksyllä luonnosta? Miten saadaan sekoitettua eri värejä ja tehtyä omia liuoksia? Miten ohjelmointia voi käyttää taiteessa? Kutsumme 1-2 -luokkalaiset mukaan tekemään tutkimuksia syyslomalla pidettävään Tiedetaiturikerhoon.
Uutinen
07.09.2020 - Yliopisto

Ihka ensimmäinen LUMA-pähkinä on nyt ratkottavissa

Tänä syksynä me LUMA-keskus Pohjanmaassa teemme jotain aivan uutta! Haastamme teidät kerran kuukaudessa julkaistavissa LUMA-pähkinöissä jokaiselle hyödylliseen aivojumppaan sekä tarjoamme tekemistä Vaasan yliopiston teemoihin liittyvien tehtävien muodossa. Tehtäviä voi tehdä yksin, kaverin kanssa, perheen kesken kotona, päiväkodissa, koulussa tai vaikka työporukalla. Kuukauden pähkinä julkaistaa purtavaksi joka kuun ensimmäinen arkimaanantain.
Uutinen
25.08.2020 - Yhteistyö ja palvelut

LUMA-keskus Pohjanmaan "Startti StarT-ohjelmaan" webinaarit syksyllä - kasvattaja ja opettaja ilmoittaudu mukaan

Uusi StarT-kausi on käynnistynyt! Viime vuoden työ on kantanut hedelmää ja palautteen perusteella voimme ilolla ilmoittaa, että tänä vuonna järjestämme ensimmäistä kertaa "Startti StarT-ohjelmaan"-webinaareja Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan kasvattajille ja opettajille! Tule kuulemaan mikä on StarT-ohjelma ja hakemaan virikkeitä ja tukea työhösi.
Energian jäljillä
09:00 - 11:00
mamakela@uwasa.fi Ke, 23.09.2020 - 09:32

Kasarmintorin hiekkakenttä
Itäinen Kasarmintori 5
65100 Vaasa
Suomi

Muut tapahtumat
Energian jäljillä tapahtuman kuva

Päiväkoti: Lähde energian jäljille!

Järjestämme lokakuussa ulkoilmatapahtuman "Energian jäljillä". Tapahtumassa päiväkotiryhmä kiertää rastipolulla, jonka varrelta etsitään vastauksia energia-aiheisiin kysymyksiin. Mitä energia on? Mistä energia tulee? Mistä minä saan energiaa? Programmet är också på svenska!

Järjestäjät: Vaasan yliopisto ja Westenergy.

Missä: Kasarmintorin hiekkakenttä (Itäinen Kasarmintori 5)

Milloin: torstaina 8.10.2020. Ryhmä on rastipolulla noin 40 minuuttia.

Ilmoittautuminen: Tapahtuma on täynnä. Ilmoitamme mahdollisista peruutuksista! Olemme suoraan yhteydessä ilmoittautuneisiin.

Syyskuun 2020 LUMA-pähkinä

Kerran kuukaudessa julkaistavissa LUMA-pähkinöissä saadaan jokaiselle hyödyllistä aivojumppaa sekä tekemistä Vaasan yliopiston teemoihin liittyvien tehtävien muodossa. Tehtäviä voi tehdä yksin, kaverin kanssa, perheen kesken kotona, päiväkodissa, koulussa tai vaikka työporukalla.

Oletko valmis? Tässä se tulee! Ihka ensimmäinen LUMA-pähkinä Energian jäljillä-pulma sekä Energianbongaus-BINGO! Osaatko ratkoa pähkinän? Kuka voittaa BINGON? Oikeat vastaukset julkaistaan tällä sivustolla kuun lopussa.

Kolme nuorta tuumailevat labratakit päällä

kaksi naista kävelee hallissa

Lukuvuoden avajaiset 2020 - tallenne katsottavissa nyt!

Etkö päässyt mukaan kuulemaan mitä kaikkea kivaa olemme suunnitelleen syksylle 2020? Ei hätää! Käy katsomassa lukuvuoden avajaisten tallenne. Käymme siinä läpi tiiviinä pakettina, mitä keskuksessa tapahtuu syksyn 2020 aikana.

Mukavaa syksyn alkua ja odotamme innolla yhteistyötä kanssanne! 

Voit myös kurkistaa syksyn tulevaa ohjelmaa 

Opettaja ja kasvattaja: Kaipaatko uusia ideoita eheyttävään opetukseen? Osallistu verkkokurssille, jossa perehdytään monialaiseen opetukseen ja projektioppimiseen!

Verkkokurssit on suunnattu kaikkien asteiden opettajille ja opettajaksi opiskeleville. Kurssilla tarjotaan uutta tutkimuspohjaista tietoa monialaisesta ja eheyttävästä opetuksesta ja tutustutaan projektioppimiseen. Kurssin materiaalit on kehitetty yhteistyössä LUMA-keskus Suomen 11 korkeakoulun verkoston ja opettajien kanssa.

Kurssin laajuus on 1 op ja se suoritetaan aikavälillä 14.9.-18.10. Kurssit ovat maksuttomia ja niitä on mahdollista suorittaa omaan tahtiin.

Lisätietoja kursseista http://2020.luma.fi/.

LUMA2020 verkkokurssin mainos

joustavaa matematiikkaa koulutuksen kuva

JoMa –verkkotäydennyskoulutus alkaa

Neljän yliopiston yhteinen, suosittu Joustavaan Matematiikkaan –verkkotäydennyskoulutus alkaa! Kurssien ilmoittautuminen on käynnissä ja kurssit alkavat 1.10. Kaikkien asteiden yhteinen johdantokurssi alkoi 1.9., mutta mukaan ehtii vielä. Verkkototeutus mahdollistaa ajasta ja paikasta riippumattoman täydennyskoulutuksen ja on osallistujille maksuton.

Lisätietoa peruskoulun ja lukion kursseistahttps://bit.ly/320Fndc

Lisätietoa varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen kursseistahttps://bit.ly/3k6GhNj

Tervetuloa vierailulle Vaasan yliopistoon ja SAGA-tiedeluokkaan!

Yksi ydintoimintaamme on vastaanottaa vierailuryhmiä kouluista ja päiväkodeista sekä sukeltaa heidän kanssaan luonnontieteiden ja teknologian maailmaan. Miten roboteilla voi tehdä taidetta? Entä saatteko ratkottua kaikki ScienceRacen haasteet? Tutusta tarkempaan opintokäynnin ohjelmatarjontaan sekä vallitseviin COVID-rajoituksiin sekä sovi vierailuaikasi yhteydenottolomakeella. 

Lapset tutkii mikroskoopilla kivikasveja ohjaajan opastuksella

Seuraa somessa

Tilaa kansallinen LUMA-uutiskirje

Oletko kiinnostunut saamaan sähköpostitse tietoa matematiikan, luonnontieteiden ja teknologian opetuksen ajankohtaisista asioista, tarjonnasta lapsille ja nuorille sekä tuesta opettajille eri asteilla? Tilaa kansallinen LUMA-uutiskirje. LUMA-keskus Suomi voi lähettää tilaajille uutiskirjeitä eri kohderyhmille roolista ja maakunnasta riippuen eri aikavälein.