LUMA-keskus Pohjanmaa

#lumapohjanmaa #ylikivayliopisto

Oivalluksia etsimässä

Millaisia taitoja tulevaisuudessa tarvitaan? Millainen rooli on teknologialla? LUMA-keskus Pohjanmaan tehtävänä on edistää lasten ja nuorten luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian opetusta ja oppimista. Keskus on osa kansallista LUMA-keskus Suomea, johon kuuluu yhteensä 13 keskusta suomalaisten yliopistojen ja yliopistokeskusten yhteydessä.

LUMA-keskus Pohjanmaa logo

Ajankohtaista Uutiset ja tapahtumat

Uutinen
19.11.2020 - Yliopisto

Oivallusten joulukalenteri!

Tänä vuonna haluamme tarjota teille mahdollisuuden odottaa joulua yhdessä Vaasan yliopiston LUMA-keskus Pohjanmaan kanssa. Tule mukaan seuraamaan virtuaalista Oivallusten joulukalenteria, josta riittää iloa joulukuun…
Uutinen
04.11.2020 - Yliopisto

Lapset lähtivät energian jäljille lokakuussa!

Vaasan yliopiston LUMA-keskus Pohjanmaa järjesti lokakuun alussa tapahtuman Energian jäljillä. Tapahtumassa päiväkoti-ikäiset lapset saivat tutkittavakseen energiaan liittyviä kysymyksiä: mitä energia on, mistä energiaa…

Tulossa joulukuussa: Oivallusten joulukalenteri!

Tänä vuonna haluamme tarjota teille mahdollisuuden odottaa joulua yhdessä Vaasan yliopiston LUMA-keskus Pohjanmaan kanssa. Tule mukaan seuraamaan Oivallusten joulukalenteria, josta riittää iloa joulukuun jokaiseen päivään aina jouluaattoon asti! Miten joulu, luonnontieteet ja teknologia liittyvät toisiinsa? Avaa luukku joka päivä, opi jotain uutta ja poimi parhaat jouluvinkit ja lahjaideat talteen!

Joulukalenterin voit tilata tästä. Joulukalenteri on ilmainen. Kun olet tilannut joulukalenterin, saat sähköpostiisi linkin luukkuun aamuisin klo 6.00. ajalla 1-24.12.2020.  Voit avata luukun kun sinulle sopii, onko se sitten aamupalalla kotona perheesi seurassa, koulussa luokkasi kanssa tai etätyöpäivän piristykseksi. Luukun takana piilee lyhyt videoklippi, tietoisku tai toiminnallinen osuus, joka liittyy jouluun, luonnontieteisiin ja tekniikkaan. Luukkujen sisältö soveltuu parhaiten alakoulu-ikäisille lapsille, mutta uppoaa taatusti kaikenikäisille joulua rakastaville!

Lämpimästi tervetuloa mukaan odottamaan joulua kanssamme!

Kuva juoulukalenterin luukuista ja teksti Oivallusten joulukalenteri

LUMA-pähkinässä erilaisia tehtäviä, kuvassa lapset ja kysymysmerkki.

LUMA-pähkinässä marraskuussa futoshiki ja LUMA-musavisa

Testaa kykysi vertailla matemaattisessa pulmatehtävässä futoshikissä ja yritä muistella tai päätellä, mikä riimi kuuluu mihin kappaleeseen LUMA-musavisassa. Pähkäilyn iloa!

Tehtäviä voi tehdä yksin, kaverin kanssa, perheen kesken kotona, päiväkodissa, koulussa tai vaikka työporukalla. Kuukauden pähkinä julkaistaa purtavaksi joka kuun ensimmäinen arkimaanantai. Oikeat vastaukset tehtäviin: futoshiki ja musavisa.

 

 

Uunituore verkkokirja kansallisesta ja kansainvälisestä LUMA-tiedekasvatuksesta on nyt julkaistu

Miten innostetaan tulevaisuuden tekijöitä matematiikan, luonnontieteiden ja teknologian opiskeluun? Miten tuetaan taitavia opettajia ja tulevia opettajia tärkeässä työssään? Miten rakennetaan yhteisöllisesti ja tutkimusperustaisesti hyvää ja kestävää tulevaisuutta?

Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saadaan vastauksia ja näkemyksiä uudessa LUMA-tiedekasvatustoimintaa koostavassa verkkokirjassa. Kirjan suunnitteluun ja tekemiseen on osallistunut kaikkiaan noin sata henkilöä LUMA-keskus Suomi -verkostosta, johon myös Vaasan yliopiston LUMA-keskus Pohjanmaa kuuluu. On ollut hienoa olla osa upeaa tiimiä, joka on koonnut nyt yksiin kansiin parhaita ratkaisuja ja toimintamalleja aiheeseen liittyen. 

Tutustu kirjaan ja poimi itsellesi parhaat vinkit talteen!

LUMA-logo ja teksti yhdessä olemme enemmän

Lapset tutkii mikroskoopilla kivikasveja ohjaajan opastuksella

Tervetuloa vierailulle Vaasan yliopistoon ja SAGA-tiedeluokkaan!

Yksi ydintoimintaamme on vastaanottaa vierailuryhmiä kouluista ja päiväkodeista sekä sukeltaa heidän kanssaan luonnontieteiden ja teknologian maailmaan. Miten roboteilla voi tehdä taidetta? Entä saatteko ratkottua kaikki ScienceRacen haasteet? Tutustu ohjelmatarjontaamme ja sovi ryhmällesi vierailu yhteydenottolomakkeella.

Yliopiston ja Palosaaren kampuksella sijaitsevien korkeakoulujen tämänhetkisten COVID-linjauksien mukaisesti emme voi ottaa vierailuryhmiä vastaan 31.12.2020 asti.

Seuraa somessa

Tilaa kansallinen LUMA-uutiskirje

Oletko kiinnostunut saamaan sähköpostitse tietoa matematiikan, luonnontieteiden ja teknologian opetuksen ajankohtaisista asioista, tarjonnasta lapsille ja nuorille sekä tuesta opettajille eri asteilla? Tilaa kansallinen LUMA-uutiskirje. LUMA-keskus Suomi voi lähettää tilaajille uutiskirjeitä eri kohderyhmille roolista ja maakunnasta riippuen eri aikavälein.