Tentin arviointi

Ohje tentaattorille tentin arvostelemisesta EXAM-järjestelmässä.


HUOM! Käytä EXAMia Firefoxilla tai Chromella, järjestelmän käyttöä ei toistaiseksi tueta Internet Explorer -selaimella.

 1. Kirjaudu EXAM-järjestelmään omilla yliopiston tunnuksillasi osoitteessa (osoite päivitetään myöhemmin)
 2. Tentaattorin työpöydällä näet listan omista tenteistäsi. Taulukon sarakkeista näet, kuinka monta tenttisuoritusta odottaa tarkastustasi (Arvioimatta) ja kuinka monta opiskelijaa on ilmoittautunut tentteihisi (Tulevat varaukset).

  Työpöytä -näkymässä

  opettajalla suorituksia arvioimatta.JPG

  Tentit -näkymässä saat yhteenvedon erivaiheisista tenteistä: Julkaistut tentit, Tentit, joiden voimassaoloaika on päättynyt, Tallennetut tentit ja Tenttiluonnokset.

  opettajan tentit.JPG

 3. Klikkaa Työpöydällä Tentin nimi -linkkiä, jolloin avautuu tenttikohtainen näkymä, jossa ovat tarkastuksen eri vaiheissa olevat tenttivastaukset.
  • Arvioitavana olevat tenttivastaukset
  • Arvioidut tenttivastaukset, opiskelijat eivät vielä näe oman tenttisuorituksen arviointia
  • Lukitut tenttisuoritukset, opiskelijat näkevät omat tenttisuoritusten arvioinnit EXAMissa

   Tentin arvioinnit.JPG
 4. Avaa opiskelijan tarkastamaton tentti klikkaamalla Opiskelijan nimeä. Voit tulostaa avautuneen tenttivastauksen Tulosta-painikkeesta. Palautelaatikon saa pienennettyä punaisesta nuolesta.

  tenttivastauksen arviointi.JPG

  Tentin arviointi -näkymän
  yläreunasta näet tietoa mm. kuinka kauan opiskelija teki tenttiä ja onko opiskelijalla aiempia tenttisuorituksia samaan tenttiin. Näet nyt ensimmäisen tenttikysymyksen ja opiskelijan vastauksen tai osan siitä.

  Tentin arviointi - perustiedot.JPG

 5. Pudotusvalikosta voit merkitä ko. kysymykselle pistemäärän (tai hyväksytty/hylätty, jos olet määritellyt sen kysymyksen arviointiskaalaksi). Näet samalla myös vastauksen pituuden sanoina ja merkkeinä.

  Vastauksen arvostelu.JPG
 6. Voit antaa opiskelijalle myös sanallista palautetta: Palaute opiskelijalle -kenttä on näkyvillä oikeassa yläkulmassa. Kirjoita "kelluvaan" tekstikenttään. Voit myös liittää palautteeseen liitetiedoston. Tallenna palaute. Lopuksi voit sulkea palautelaatikon klikkaamalla punaista Piilota palaute -nuolta.

  Palaute opiskelijalle.JPG

 7. Mikäli tentillä on useampia tentaattoreita, voit lähettää EXAMin kautta sähköpostia muille tentaattoreille.
 8. Lopuksi valitse Tentin arvosana -pudotusvalikosta arvosana. Voit tarvittaessa vaihtaa tentin suoritustyypin osasuoritukseksi sekä määritellä opintopisteet.Voit lisätä muiden tentaattoreiden näkyville lisätietoa arvioinnista.

  Tentin arvosana.JPG

 9. HUOM: klikkaa lopuksi Lukitse arviointi ja tiedota opiskelijaa -painiketta. EXAM vielä varmistaa, että "Arvosanan lukitsemisen jälkeen et enää voi muuttaa arviointia. Haluatko jatkaa?". Näet samassa ikkunassa myös opiskelijalle mahdollisesti antamasi palautteen tentistä. Hyväksy painamalla Kyllä.  => Tentti siirtyy Lukitut tenttisuoritukset -otsikon alle.

  Vahvista arviointi.JPG

  Opiskelijalle lähtee automaattinen sähköpostiviesti siitä, että arviointi on tehty. Opiskelija näkee arvioinnin tiedot EXAMista.

  Huom. vaihtoehtoisesti: voit klikata Tallenna -painiketta, mikäli haluat tehdä "välitallennuksen" ja palata ko. arvioinnin tekoon loppuun saakka myöhemmin. Jälkikäteen työpöydän Arvioidut tenttivastaukset -näkymässä voit valita tentin ja klikata Lukitse arvointi ja tiedota opiskelijaa -painiketta, koska muutoin suoritus ei etene järjestelmässä loppuun saakka ja opiskelija EI näe tulostaan EXAM-järjestelmästä.

  Tai vaihtoehtoisesti jos tentillä on useampia tentaattoreita, kukin tentaattori arvioi omien kysymystensä vastaukset ja painaa oman arvioinnin lopuksi vain Tallenna. Viimeisenä tentin tarkistava tentaattori painaa Lukitse arviointi ja tiedota opiskelijaa -painiketta.

 10. HUOM! Suoritus ei mene EXAMista suoraan Oodiin, joten huolehdi suorituksen toimittamisesta Oodiin kirjattavaksi! Valitse ensin valintaruudut tiettyjen opiskelijoiden edessä tai valitse kaikki tentin suoritukset otsikkorivin valintaruudusta. Sen jälkeen valitse joko Tulosta valitut suoritustiedot CSV-tiedostoon (.csv) tai Luo valituista suoritustiedoista raportti Excel-tiedostona. Toimita csv- tai Excel-tiedosto virkailijalle kirjattavaksi Oodiin.

  suoritustiedot virkailijalle.JPG
Päivitetty 13.06.2018 - Avoin yliopisto
Login