Kun opiskelija siirtyy työelämään

Julkaistu 08.05.2017.

Tämä kuva ei ole työpaikaltani :D

Sain reilu vuosi sitten ensimmäisen vakituisen työni. Nyt on aika miettiä, millaista on ollut siirtyä yliopistolta työelämään.

Gradu on palautettu ja arvosanat saatu. Valmistun vasta elokuussa yhden kurssin takia, mutta monelle tämä vaihe tarkoittaisi aktiivista työnhakua. Olen kuitenkin niiden onnekkaiden joukossa, joka on saanut töitä ennen valmistumista.

Usein valmistuminen lykkääntyy, jos tekee töitä yhtä aikaa. Enkä yhtään ihmettele. Teki töitä sitten täysipäiväisesti tai ei, se on aina pois kouluhommista. Parhaimmillaan oman alan työnteko kuitenkin tukee koulunkäyntiä, joten minulla koulun ja työn yhdistäminen ei ole ollut kovin vaikeaa, koska kyse on kuitenkin samojen asioiden yhdistämisestä.

Olen tehnyt toimittajan töitä koko opiskeluajan, mutta säännöllisemmin viime kesästä, kun sain töitä Herean sisältöstrategina.

Millaista on ollut aloittaa säännöllinen työnteko ja miten se eroaa yliopisto-opinnoista?

Ainakin se on vaatinut aikataluttamista. Olen tehnyt töitä kolmea päivää viikossa, mutta tarpeen tullen on joustettu puolin ja toisin. Olen kuitenkin yrittänyt pitää kiinni koulu- ja työpäivistä, sillä kun asian on suunnitellut, se yleensä tulee tehtyä. Kiitän yliopistoa ehdottomasti siitä, että opiskelu on joustavaa. Olen voinut tehdä verkkokursseja ja sain yhden kurssin luettua AHOT-opintoina tänä vuonna. Sen ansiosta työntekokin on onnistunut sovitusti.

Yliopisto-opiskelu on teoreettista, joten on ollut mukavaa saada tehdä asioita viimein käytännössä. Voinkin sanoa, että moni opittu asia on kirkastunut minulle vasta käytännön työssä. Yliopisto on antanut minulle hyvät eväät, mutta on se kuitenkin niin, että työ tekijäänsä opettaa.

Teen töitä monien eri yritysten kanssa ja se on ollut yksi työn suurista iloista. Kun yliopistossa tehdään harjoitustöitä lähinnä itseä varten, työelämässä on mukavaa, kun oma työ tulee oikeasti käyttöön ja siitä on jollekin konkreettista hyötyä. Pääsen myös tapaamaan erilaisia ihmisiä ja tutustumaan eri liiketoimintoihin. Yliopistossa tutustuu omiin kurssikavereihin, mutta valitettavasti työelämän kontaktit jäivät aika vähäiselle.

Työelämä on opettanut myös kärsivällisyyttä. Kun opiskelussa suoritti tehtäviä pääasiassa itsenäisesti, kaikki oli kiinni itsestä. Nyt työn edistyminen voi olla kiinni ihan muista asioista kuin itsestä ja hommat saattavat venyä, mutta joskus se vain kuuluu asiaan.

Viimeinen vuosi on ollut myös erityisen työläs ja väsyttävä. Kun opiskelee ja tekee töitä yhtä aikaa, molemmat pyörivät koko ajan mielessä. Työpäivän jälkeen ei välttämättä enää jaksa tehdä mitään, kun taas opiskeluun sai jumppaamisen sopivasti yhdistettyä, kun luentojen välissä kävi vieressä olevalla salilla.

Kun siirtyy työelämään, saa tottua moniin muutoksiin omassa elämässä ja rytmeissä. Mutta toisaalta työ taas antaa hyvin paljon, kun näkee tulokset muutenkin kuin arvosanoina Weboodissa. Olen pitänyt sekä opiskelusta että työnteosta. Joskus niitä tekee yhtä aikaa ja joskus vain toista, mutta ne eivät missään nimessä sulje toisiaan pois. Ja tuleehan töissäkin samalla jatkuvasti opiskeltua ja opittua uusia asioita.

Kommentit:

Opinnoista

Kirjoittanut Tietämätön 17.07.2017 12:55:44

Ei nyt liity aiheeseen mutta kysyn kuitenkin. Kuinka paljon luennoilla istumista ja läsnäolopakkoa viestinnnän opinnoissa on, niin kandi- kuin maisterivaiheessa? Onko paljon verkkokursseja tai ryhmätöitä?

Tietämättömälle

Kirjoittanut Enni 03.08.2017 14:58:00

Kiva kun kysyt! Aika vähän läsnäolopakkoja ja myös verkkokursseja on paljon tarjolla. Kandivaiheessa tietysti enemmän läsnäolopakkoja, sillä kielten kursseilla on pakko olla läsnä. Mutta näin muuten aika joustavaa :) Kandivaiheessa on enemmän tenttejä ja nyt maisterivaiheessa itsellä ei ole ollut kuin muutama tentti. Muuten on ollut ryhmätöitä ja esseen kirjoittamista tms.

Kommentoi:

Tämä on Captcha-kuva (http://en.wikipedia.org/wiki/Captcha). Sen näyttämiseen tarvitaan graafinen selain.
Tämä on Captcha. Sinun täytyy syöttää kuvassa näkyvät merkit ottaen isot ja pienet kirjaimet huomioon.
*Pakollinen kenttä

Takaisin

X

Lähetä palautetta tästä sivusta

Nimesi

Sähköpostiosoitteesi

Palautteesi

 
Päivitetty 08.05.2017 - Verkkotoimitus
Login