Graduprosessin myyttejä murtamassa

Julkaistu 13.01.2017.

Opiskelijoilla on kyllä hienot maisemat meidän kampuksella :)

Gradun tekemisestä puhutaan paljon. Mutta millaista se todellisuudessa on?

Ennen kuin aloin itse kirjoittaa gradua, kuulin monen opiskelijan tuskailevan gradun kanssa. Joko gradu ei etene tai sitä pitäisi ainakin aina olla kirjoittamassa. Kun oma graduprosessi alkoi, minulla ei varsinaisesti ollut hajua, millainen prosessi sen kirjoittaminen on. En yhtään ihmettele, jos gradun aloittamisesta muodostuu peikko, sillä aiheesta liikkuu monia urbaanilegendoja. Tiedoksi kaikille, että gradun kirjoittaminen ei ole niin kamala juttu kuin joskus kuulee, vaan se on koulutyö muiden joukossa, joskin pidempi sellainen. Graduprosessi etenee eri tavalla eri yliopistoissa ja eri tiedekunnissa, joten nyt puhun omasta kokemuksestani.

Vaihe 1. Gradun tekeminen alkoi siitä, että kokoonnuimme graduryhmän kanssa. Osalla oli aihe mietittynä, osalla ei. Itse olin miettinyt aihetta jo kesällä, joten aihe oli selkeä. Sen jälkeen aloin miettiä, mitä tutkimusmenetelmää käytän.

Vaihe 3. Lähteiden etsiminen ja suunnittelu. Etsin eri lähteitä ja luin tietoa eri menetelmistä, jotka sopisivat aiheeseeni. Mielestäni tämä on koko projektin ärsyttävin vaihe. Täytyy etsiä paljon tietoa ja yliopiston kirjasto on ahkerasti käytössä. Samalla tulee luettua paljon myös sellaista tietoa, jota ei tarvitse. Oma tutkimus alkaa kuitenkin hahmottua mielessä. Samoin rajaus, mitä tutkimukseen otetaan ja mitä jätetään pois.

Vaihe 3. Kun aihe, menetelmä ja lähteet alkavat olla jollakin tavalla selvillä, esitimme ryhmässä alkuraportit. Samalla opponoitiin toisten alkuraportteja eli kommentoitiin toisten aiheita ja ideoita. Keskustelua käytiin myös Moodlessa.

Vaihe 4. Kirjoitusvaihe väliraporttiin asti. Meillä väliraportissa pitää olla vähintään 40 sivua. Minulle tekstin tuottaminen ei ole ongelma, mutta vaikeampaa on löytää sopivia lähteitä, tehdä niistä tulkinta, keksiä, miten teoria toimii omassa tutkimuksessa ja osata muotoilla asia vielä paperillekin.

Vaihe 5. Väliraportti lähetetään ryhmälle ja sitä opponoidaan. Täytyy varata aikaa myös toisten töiden opponoimiseen.

Väliraporttivaiheen jälkeen kirjoitamme töitä itsenäisesti ja käymme niitä läpi opettajan kanssa, kunnes ne ovat valmiita palautettaviksi. Olen tällä hetkellä vaiheessa juuri ennen väliraportin esittelyä. Teksti alkaa olla valmiina väliraporttia varten. Siksi en osaa kertoa prosessista tästä eteenpäin, mutta kirjoitan siitä varmasti blogissani vielä myöhemmin.

Suunnitteluvaihe kesti minulla elokuulta lokakuuhun. Aloitin gradun kirjoittamisen varsinaisesti marraskuussa ja tässä kuussa eli tammikuussa on väliraportin esittely. Välillä kirjoittaminen on tökkinyt, välillä olen tutkimuksestani aivan innoissani. Lohdutuksen sana kuitenkin kaikille, joita gradun teko pelottaa: gradun valmiiksi saaminen ja valmistuminen on mahdollista, eikä gradun tekoa tarvitse pelätä. Kukin etenee omaan tahtiin ja omat aikataulut saa valita ryhmissäkin aika vapaasti. Minulta saa kysyä, jos herää kysymyksiä!

Kommentit:

Mitä tekisin nyt toisin

Kirjoittanut Riikka Kalmi 13.01.2017 20:03:00

Omasta gradustani on vierähtänyt aikaa. Mitä tekisin nyt toisin? Keräisin kvantitatiivisen tai kvalitatiivisen aineiston tai käyttäisin sellaista. En tekisi teoriagradua. Etsisin maksavan tahon gradunteolle.

toisin

Kirjoittanut alumnus 15.01.2017 14:23:02

Minullakin on gradun kirjoittamisesta vierähtänyt aikaa jo +10 vuotta.

Gradusemiinaari meni pitkälti samalla tavalla kuin Enni kuvailee. Ehdin graduseminaarissa kirjoittaa gradua kutakuinkin väliraporttiin asti, joskin tutkimusmenetelmä oli vielä hiemann kysymysmerkki. Sitten muutin pois Vaasasta ja homma jäi hetkeksi kesken. Lopulta aihe muuttui joksikin ihan muuksi kuin olin graduseminaarin aikana ajatellut, ja käytännössä kirjoitin gradun lopulta täysin omin päin. No, lopputulos oli arvosanalla mitattuna kyllä erinomainen, mutta...

Graduni oli lähinnä filosofisteoreettinen, ja jos nyt tekeisin gradua, niin kuten Riikka, minäkin tekisin nyt astetta enemmän käytännöstä kumpuavan tutkimuksen.

Kiitos kommenteista

Kirjoittanut Enni 19.01.2017 12:22:37

Kiitos Riikalle ja alumnukselle kommenteista! Mukavaa, kun kerrotte omista kokemuksistanne ja jaatte vinkkejä. Ne otetaan varmasti ilolla vastaan :)

Aiheen valinnasta

Kirjoittanut Antti Mäenpää 26.01.2017 09:50:20

Tässä mielestäni ihan näppärä neuvo graduaiheen kanssa tuskailevalle opiskelijalle: valitse oman suosikkikurssisi suosikkiaihe ja käytännössä samalla saat kasan lähteitä myös(kurssin lukemisto ja itse lukemiston lähteet jne.) Vähintäänkin se auttaa alkuun, jota sitten ohjaajan kanssa voi työstää mieleisekseen.

Itse tein graduni projektiin ja sitä kautta päädyin tänne myös töihin, eli voin vain suositella käytännönläheisiä aiheita, mutta hyvin ymmärrän myös sen että gradun haluaa tehdä oman mielenkiinnon (ja aikataulujen) mukaan. Gradunteko on toki ajoittain raskasta, mutta myös palkitsevaa ja ei todellakaan mikään mörkö! :)

suosikkiaiheesta

Kirjoittanut Enni 27.01.2017 13:34:24

Kiitos kommentista Antti, on ihan totta, että aihe kannattaa valita kiinnostuksen mukaan. Jos asia oikeasti kiinnostaa, siitä jaksaa kirjoittaa :)

Graduapua

Kirjoittanut Ella 08.08.2019 00:06:41

Hei nämä on totta, sain myös paljon graduapua tästä kirjasta

https://www.bod.fi/kirjakauppa/lyhyt-akateeminen-erityisperehdytys-ari-tervashonka-9789528005254

Kommentoi:

Tämä on Captcha-kuva (http://en.wikipedia.org/wiki/Captcha). Sen näyttämiseen tarvitaan graafinen selain.
Tämä on Captcha. Sinun täytyy syöttää kuvassa näkyvät merkit ottaen isot ja pienet kirjaimet huomioon.
*Pakollinen kenttä

Takaisin

X

Lähetä palautetta tästä sivusta

Nimesi

Sähköpostiosoitteesi

Palautteesi

 
Päivitetty 13.01.2017 - Verkkotoimitus
Login