”Omalle lomalle” pohjoiseen

Julkaistu 29.01.2016.

Vierailulla Posion lukiossa.

Teksti ja kuvat: Joonas Pajuniva

Näin tammikuun puolella joulu on jo lusittu ja uuden vuoden juhlintakin on takanapäin. Viralliset lomat on siis pidetty ja on aika palata ”sorvin” ääreen, tekniikan uusien kurssien pariin kevätkaudelle. Yhtämittaista opiskelua ei ollut itselleni tiedossa näin ihan alkuun, sillä jo paria viikkoa myöhemmin kevätlukukauden aloituksesta oli aika lähteä takaisin pohjoiseen, kotikonnuille Kuusamoon. Nyt vuorossa olivat vajaan viikon kestävät lukiovierailut Kuusamon lähiseudun lukioihin.

Lukiovierailujen suunnittelu ei ollut mikään pikku juttu, saati yhden illan päähänpisto. Viime vuoden joulukuussa olikin jo korkea aika aloittaa kontaktointi Kuusamon lähiseudulla oleviin lukioihin. Luonnollisesti ensimmäisenä vaiheena oli valita kohtuullisen etäisyyden päässä Kuusamosta olevat lukiot ja sähköpostitse ottaa yhteyttä kyseisten lukioiden opinto-ohjaajiin. Lähes kaikista lukioista sain myöntävän vastaanoton esitykselleni, enää jäljelle jäi vain aikataulujen suunnittelu. Kaiken kaikkiaan sain sovittua vierailut järkevästi neljään eri lukioon Kuusamoon, Rovaniemelle, Kemijärvelle ja Posiolle. Olen tosi tyytyväinen, että lukioiden puolesta oli mahdollista sovittaa vierailut samalle viikolle näinkin lyhyellä varoitusajalla.

Ennen oikeita vierailuja tutustuin vierailuviikkoa edeltävänä viikonloppuna esitysmateriaaleihin, jotta voisin sujuvasti niistä kertoa luokan edessä. Lisäksi halusin tuoda esitykseen myös jotain tekemisen meininkiä lisäämällä muutaman kuvan ja videon liittyen Vaasaan ja itse opiskeluun.

Maanantaina kiertue starttasi ja ensimmäiseksi suuntana oli itselleni tuttu ja turvallinen Kuusamon lukio. Kotoa matkaa lukiolle kertyi vain vajaat 5 km, joten kulkeminen lukiolle ja lukiolta kotiin sujui näppärästi kävellen, tietenkin haalarit päälle puettuna. Tiistaina vuorossa oli Lyseonpuiston lukio aivan Rovaniemen keskustassa. Aikataulu oli hyvin varhainen, sillä herätys aamuyöstä oli klo 3:30. Myös aikaa piti varata tavallista enemmän siirtymiseen, sillä koko päivälle oli luvattu melkoista lumimyräkkää. Lyseossa pidin esitelmän kahteen otteeseen lukion toivomuksesta.

Puolessa välin viikkoa keskiviikkona oli aika suuntautua Kemijärven lukiolle. Lukio sijaitsi aivan keskustassa samassa rakennuksessa toisen koulun yhteydessä. Lumimyräkkä oli takanapäin ja päivällä vallitsi lauha, muutaman pakkasasteen pilvinen talvikeli. Torstaina viimeisenä kohteena oli Posion lukio. Posiollakin lukio sijaitsi toisen koulun yhteydessä. Ajallisesti esitykseni oli Posiolla pitkäkestoisin, peräti noin 50 minuuttia.

Lukiovierailut kaiken kaikkiaan olivat antoisa kokemus. Oli mukava nähdä lukiolaisten mielenkiinto varsinkin diplomi-insinöörin koulutusta kohtaan. Osassa lukioista esitykselleni oli varattu paikka opotunnista, jolloin esitys oli osalle lukiolaisista käytännössä puolipakollinen tilaisuus. Pitkästä aikaa pääsin myös vanhan kunnon lukioruokailun makuun. Koko viikon kiertueesta jäi myönteinen kuva itselle. Vierailut mahdollistivat omien esiintymistaitojeni parantamisen ja myös sosiaaliset taidot karttuivat, kun pääsin vastaamaan lukiolaisten esittämiin enemmän ja vähemmän kiperiin kysymyksiin. Ehkä myös esiintymisjännitys laski loppuviikkoa kohden.

Kommentit:

Ei kommentteja toistaiseksi.

Kommentoi:

Tämä on Captcha-kuva (http://en.wikipedia.org/wiki/Captcha). Sen näyttämiseen tarvitaan graafinen selain.
Tämä on Captcha. Sinun täytyy syöttää kuvassa näkyvät merkit ottaen isot ja pienet kirjaimet huomioon.
*Pakollinen kenttä

Takaisin

Päivitetty 29.01.2016 - Tiedottajat
Login