Opiskelijan univormu

Julkaistu 25.10.2017.

Haalarimerkkejä

Opiskelijahaalari on vaate, joka kertoo kantajastaan yllättävän paljon asioita. Haalarit ovat yksi opiskelijabileiden vakiovarusteista ja etenkin vappuna sekä erilaisten approjen aikaan eriväriset haalarit täyttävät kaupungin. Mutta mistä haalarit ovat oikeastaan peräisin?

Täysin varmaa tietoa opiskelijahaalareiden alkuperästä ei netistä etsimällä ainakaan tahdo löytyä, mutta ainakin Ruotsissa ne ovat olleet pitkään osa opiskelijoiden paikallista sitsikulttuuria. Ei-niin-tieteellinen lähde Wikipedia mainitsee opiskelijahaalareiden ensimmäisiksi suomalaisiksi käyttäjiksi Otaniemen teekkarit, mutta toisen legendan mukaan ne olisivat rantautuneet alun perin Suomeen vaasalaisen kauppatieteilijän kautta 1980-luvulla. Olipa kuinka tahansa, myöhemmin niistä on tullut kiinteä osa opiskelijakulttuuria niin yliopistoissa kuin ammattikorkeakouluissa alaan katsomatta.

Eri aloilla ja korkeakouluissa käytetään erivärisiä haalareita, joskin osa väreistä saattaa olla useamman eri alan opiskelijan käyttämiä. Vaasan yliopistossa on kaikilla opiskelijoilla punaiset haalarit, Hankenilla puolestaan valkoiset, oikeustieteellisessä bolognanpunaiset jne. Yliopistolla eri alojen opiskelijat voi samanvärisistä haalareista huolimatta kuitenkin tunnistaa selässä olevista ainejärjestöjen logoista.

Myös haalareihin ommellut merkit kertovat opiskelijasta. Merkkejä voi kerätä opiskelijatapahtumista aina sitseistä vuosijuhliin. Usein jokaista tapahtumaa varten suunnitellaan oma haalarimerkki, jonka voi kiinnittää haalareihin muistoksi osallistumisesta. Approilla on yleensä käytössä useampi erilainen merkki, ja saadakseen uuden merkin on täytynyt ensin kerätä edellisenä vuonna aiempi merkki.

Itselleni merkkejä on kertynyt tähän mennessä noin 60 kappaletta. Fuksivuonna tuli kerättyä niitä ehkä hieman ahkerammin, sillä haalarit olisivat näyttäneet muuten liian tyhjiltä ja niihin halusi saada nopeasti vähän väriä pintaan. Uuden opiskelijan voikin syksyllä tunnistaa helposti siitä, että haalarit loistavat vielä kirkkaina ilman merkkejä. Viimeistään vappuna voi kuitenkin Hoviskan rannalla fuksinkin haalareista huomata, että ensimmäiseen vuoteen mahtuu paljon muutakin kuin pelkkää opiskelua.

Kommentit:

Ei kommentteja toistaiseksi.

Kommentoi:

Tämä on Captcha-kuva (http://en.wikipedia.org/wiki/Captcha). Sen näyttämiseen tarvitaan graafinen selain.
Tämä on Captcha. Sinun täytyy syöttää kuvassa näkyvät merkit ottaen isot ja pienet kirjaimet huomioon.
*Pakollinen kenttä

Takaisin

Päivitetty 25.10.2017 - Verkkotoimitus
Login