Yhtä juhlaa

Julkaistu 19.04.2016.

Vuosijuhlissa tarjoilut olivat kohdallaan

Kun Vaasassa ilakoitiin pari viikkoa sitten Wykypäivän merkeissä, juhlisti Opetushallitus samaan aikaan 25-vuotista taivaltaan suomalaisen opetuksen ja sivistyksen kehittämisen kärjessä.

Opetushallitus on perustettu virallisesti 1.4.1991, joten varsinainen ”syntymäpäivä” ehti mennä jo ohitse ennen seuraavalla viikolla pidettyä  juhlatilaisuutta. Tasavuosia juhlittiin koko henkilöstön voimin kahvitilaisuuden ja kotimaisen elokuvan merkeissä. Suklaakakku, kuohuva ja Talvivaaran kaivoksen tarinan kertova elokuva Jättiläinen olivatkin mukavaa vaihtelua arkeen, ja harjoittelijalle jälleen yksi ainutkertainen kokemus.

Vaikka itse Opetushallitus on perustettu vasta 1990-luvulla, on vastaavaa työtä tehty Suomessa toki aiemminkin. Jo vuonna 1866 perustettiin Kouluhallitus, joka pyrki koulutuksen ja sen laadun lisäämisen kautta tuottamaan lisää hyvinvointia Suomeen. 1960- ja 1970-luvuilla sama aihe oli jälleen agendalla, ja Kouluhallituksen ohelle perustettiin vuonna 1966 Ammattikasvatushallitus. Nämä hallitukset toteuttivat kuitenkin melko tiukkaa normiohjauspolitiikkaa, ja sääntelyn purkamisen kannalta tarvittiin uudenlaisia hallinnon rakenteita. Selvittelytyön tuloksena päätettiin perustaa uusi, kaksi aiempaa toimijaa yhdistävä virasto, ja lisätä kuntien toimintavapautta koulutukseen liittyvän päätöksenteon suhteen. Tämä toimija nimettiin Opetushallitukseksi, jonka tehtäväksi asetettiin opetuksen tavoitteiden, sisältöjen ja menetelmien kehittäminen, sekä koulutuksen tuloksellisuuden seuranta ja edistäminen.

Nyt, 25 vuotta myöhemmin, virastokentällä tapahtuu taas uudistuksia. Vuoden 2017 alusta Opetushallitus ja kansainvälistä liikkuvuutta edistävä virasto CIMO yhdistyvät. Tälläkin hetkellä molemmat virastot majailevat Hakaniemenrannassa päällekkäisissä kerroksissa ja yhteistyötä on virastojen välillä ollut jo ennestäänkin, joten käytännön osalta muutos sujunee suht kivuttomasti. Merkittäviä hallinnollisia uudistuksia on kuitenkin edessä. Esimerkiksi yhteisen viraston nimestä ja organisaatiorakenteesta päättäminen ovat vielä työryhmän selvitettävänä, joten tehtävää riittää ennen kuin uudistus on loppuvuodesta valmis vietäväksi käytäntöön. Vuosijuhlassa oli tavallaan siis hieman haikeakin tunnelma, sillä tämä vuosi oli viimeinen, kun Opetushallitus juhli päivää itsenäisenä virastona. Tuleva juhlapäivä siirtyneekin sitten tammikuun alkuun, jolloin uusi virasto saa lainvoiman.

Juhlapuheessaan Opetushallituksen pääjohtaja Aulis Pitkälä muistutti siitä, että Opetushallituksen tekemä uraa uurtava työ koulutuksen eteen on tällä hetkellä erittäin tärkeässä asemassa Suomen tulevaisuuden kannalta.  Vaikeina aikoina koulutus ja sen kehittäminen ovat tehokas satsaus tulevaisuuteen, ja tällä hetkellä tulevaisuuden innovoijat istuvat vielä koulun penkeillä valmistautumassa tuleviin koitoksiin. Opetushallitus on oikeastaan ainoa virasto, joka työskentelee suomalaisen koulutuksen eteen näin laaja-alaisesti, joten henkilöstön harteilla lepää suuri vastuu. Tätä asiaa tulee harvoin ajateltua itsekään, mutta näin se todellakin on; Opetushallitus on keskeinen valtakunnallinen toimija, ja sen toimikenttä kattaa oikeastaan kaiken koulutukseen liittyvän toiminnan Suomessa. Koulutuksesta kiinnostuneelle Hakaniemenranta on siis varsinainen näköalapaikka tutustua siihen, mitä kaikkea asian saralla tapahtuu, ja miten asiat etenevät valmistelun tasolta käytäntöön vietäviksi.

 

-Sanna

 

*Historiikkitietojen lähteenä http://oph.fi/opetushallitus/historia

Kommentit:

Ei kommentteja toistaiseksi.

Kommentoi:

Tämä on Captcha-kuva (http://en.wikipedia.org/wiki/Captcha). Sen näyttämiseen tarvitaan graafinen selain.
Tämä on Captcha. Sinun täytyy syöttää kuvassa näkyvät merkit ottaen isot ja pienet kirjaimet huomioon.
*Pakollinen kenttä

Takaisin

X

Lähetä palautetta tästä sivusta

Nimesi

Sähköpostiosoitteesi

Palautteesi

 
Päivitetty 19.04.2016 - Verkkotoimitus
Login