Vapaa-aikaa vaasalaisittain

Julkaistu 30.09.2015.

Näyteotos Sweet Vaasan herkuista

Jotta ”elämän paras aika” ei olisi vain luentoja ja kahvia kertakäyttömukeista Tritonian lehtereillä, tarjoaa yliopisto kaikkine järjestöineen monenlaista toimintaa ja puuhaa vapaa-ajallakin. Mutta mitä löytyy kampuskuplan ulkopuolelta?

Lukukauden kiireisimpiin aikoihin tenttejä tai muita koulutehtäviä pakkautuu monesti päällekkäin siten, että niiden parissa on pakko puurtaa vähän arjen ulkopuolellakin. Vapaat viikonloput puolestaan ovat erityisesti pidemmän matkan takaa kotoisin oleville opiskelijoille kultaisia mahdollisuuksia päästä käymään kotona, ja viettää aikaa muilla paikkakunnilla asuvien ystävien tai parempien puoliskojen kanssa. Pääsääntöisesti opiskelijoilla ei tunnu olevan ongelmaa täyttää vapaita Vaasa-viikonloppujakaan monenlaisella ohjelmalla. Olen kuitenkin muutaman kerran törmännyt siihen, että joku junailee Vaasasta kotipaikkakunnalle ja takaisin lähestulkoon joka viikonloppu, kun ”Vaasassa vaan ei oo mitään tekemistä”. Katsotaanpa uudestaan.

Yliopiston ja esimerkiksi ainejärjestöjen järjestämät aktiviteetit rajoittuvat yleensä arkipäiviin, koska viikonloppuisin ihmiset reissaavat paljon, ja lauantaille osuva tentti ei yleensä houkuttele lähtemään perjantai-iltana kovin kauas tenttikirjasta. Viikonlopun aktiviteettien järjestäminen jääkin siis kieltämättä pitkälti omalle vastuulle. Monen opiskelijan vapaa-ajan ongelmat ovat poispyyhkäistyjä työn myötä erityisesti viikonloppuisin, mutta mahdollisuuksia löytyy toki muitakin. Länsirannikon helmi tarjoaa esimerkiksi mittavan kirjon erilaisia harrastusmahdollisuuksia, kuntosaleja ja urheiluseuroja, mutta koska on mahdotonta esitellä kaikkia yhdessä tekstissä, jääköön niiden selvittäminen hamaan tulevaisuuteen. Mitä muuta Vaasasta löytyy?

Ehdottomasti herkullisin vaihtoehto on lähteä nauttimaan kahvila Sweet Vaasan antimista Hovioikeudenpuistikolle keskustaan yhdessä ystävien kanssa tai miksei vaikka yksinkin hyvä kirja mukanaan. Olen raahannut systemaattisesti jokaisen luonani Vaasassa vierailleen maistamaan Sweet Vaasan kakkuja ja salaatteja, ja toistaiseksi kaikki ovat olleet sitä mieltä, etteivät ole koskaan maistaneet mitään yhtä hyvää. Vaasasta löytyy runsaasti myös muita pieniä ja idyllisiä kahviloita, jotka piiloutuvat kukin omaan pieneen soppeensa, joten kaupungilla kannattaa pitää silmät auki. Lisäksi esimerkiksi hotellit tarjoavat mahdollisuutta aamupalaan myös muille kuin niissä yöpyville, joten pientä luksusta opiskelija-arkeen on tarjolla melko helposti.

Vaasan seutu on ulkoilijan ja liikkujan paratiisi. Ulkoilureittejä riittää saaristossa, rannoilla ja lähempänä kaupunkiakin niin paljon, ettei jokaista ehdi opiskeluaikana välttämättä edes koluta kokonaan läpi. Raippaluodon silta ja UNESCOn maailmanperintökohde Merenkurkun saaristo ovat monelle tuttuja ja suosittuja vierailukohteita upeine merimaisemineen, mutta sillalta eteenpäin jatkamalla voi löytää vielä vaikka mitä tutkittavaa. Raippaluotoon on Vaasan keskustasta matkaa parisenkymmentä kilometriä, joten matkan taittaminen ilman autoa voi kuitenkin tuoda hieman lisää kynnystä lähteä reissuun.

Pyöräilymatkan päässä keskustasta, Vanhassa Vaasassa, sijaitsee Suomen kauneimpiin kirkkoihin kuuluva Mustasaaren kirkko, sekä Vanhan Vaasan kirkon rauniot. Raunioiden ympäristössä on erityisesti kesäisin loistavia paikkoja järjestää piknik, tai nauttia etelärinteellä auringonpaisteesta sekä paikan hiljaisuudesta. Moni opiskelija ei poistu opiskeluaikanaan juuri Palosaarta tai keskustaa kauemmaksi, jolloin oikeastaan suuri osa Vaasasta jää näkemättä. Moneen vierailun arvoiseen kohteeseen pääsee kuitenkin suhteellisen helposti pyöräilemällä, vaikkei autoa olisikaan, joten matkasta ei kannata tehdä itselleen ylitsepääsemätöntä estettä.

Merimaisemassa ulkoilemiselle vaihtoehdon tarjoaa Vaskiluodon sillan takana sijaitseva Öjberget, jossa talvisin on pieni laskettelumäki, ja lumettomaan aikaan nyppylän päältä pääsee ihailemaan maisemia sekä pudonneen meteoriitin aikojen alussa luomaa alavaa peltomaisemaa. Pohjanmaa on tunnettu lakeuksistaan, ja Öjberget onkin yksi harvoista paikoista Vaasan seudulla, jossa maa on edes hieman korkeammalla.

Mikäli keskustasta poistuminen ei tunnu mukavalta, järjestävät paikalliset toimijat erilaisia tapahtumia ja festivaaleja ympäri Vaasaa, ympäri vuoden. Tapahtumien (ja muiden potentiaalisten vierailukohteiden) varalta kannattaa sosiaalisen median ohella seurailla lähikaupan mainosten seassa putkahtelevia paikallislehtiä, joista löytyy varmasti jotakin spesiaalia jokaiselle viikonlopulle. Yhteen postaukseen mahtuu valitettavasti vain häviävän pieni osa kaikesta tarjonnasta, joten esittelemäni paikat ovat lähinnä esimerkkejä; Vaasassa riittää tekemistä, mutta se ei tule hakemaan ketään kotiovelta. Kun nyt kerran olet täällä, ota kaupungista ilo irti: tutustu, etsi ja löydä.

Matkaoppaanne

Sanna

Kommentit:

Ei kommentteja toistaiseksi.

Kommentoi:

Tämä on Captcha-kuva (http://en.wikipedia.org/wiki/Captcha). Sen näyttämiseen tarvitaan graafinen selain.
Tämä on Captcha. Sinun täytyy syöttää kuvassa näkyvät merkit ottaen isot ja pienet kirjaimet huomioon.
*Pakollinen kenttä

Takaisin

Päivitetty 30.09.2015 - Verkkotoimitus
Login