Rytmitajua

Julkaistu 18.10.2015.

Citykoirani Sisu otti myös vapaasta ilon irti, kun vietimme viikonloppua vanhempieni luona maaseutumaisemissa

Syksy yliopistolla on edennyt jo hyvän matkaa eteenpäin, ja kuluneella viikolla oli aika paitsi syksyn ensimmäisten sitsien, omalla kohdallani myös tämän syksyn ensimmäisen tentin.

Kolmas syksyni yliopistolla on ollut hyvin erilainen kahteen aiempaan verrattuna: fuksivuonna palloilin vielä kampuksella uutuudenviehätyksen vallassa ja syksyn täyttivät ensimmäisten kurssien ohella erilaiset tapahtumat ja uudet kokemukset. Koska luentojakin oli verrattain melko vähän, oli aikaa uuteen kaupunkiin, ihmisiin ja muihin uusiin kuvioihin tutustumiseen reilusti. Viime syksynä aika puolestaan vierähti kahden ensimmäisen kuukauden osalta tutorin tehtävissä ja hallituspuuhissa, ja kun samaan aikaan aloitin myös osa-aikaisen työnteon opiskelujen ohella, kului syksy jouluun ennen kuin oikeastaan huomasikaan.

Tämä syksy on oikeastaan kahden aiemman vuoden välimuoto. Lukujärjestyksessä ei ole kursseja sen enempää kuin aiemminkaan, mutta tämänhetkiset kurssini vaativat huomattavasti enemmän aikaa ja todellista paneutumista asiaan. Näin ollen olenkin viettänyt suurimman osan syksystäni yliopistolla ja koulutehtävien parissa. Viime vuonna tasapaino oli ainakin hetkittäin toisinpäin niin, että töissä tuli käytyä enemmän kuin kampuksella, koska kandikurssit työllistivät huomattavasti vähemmän kuin nyt käynnissä olevat syventävät opinnot.

Tänä syksynä olen kokenut myös uuden ahaa-elämyksen siitä, millaisella rytmillä jaksan parhaiten vääntää koulutöitä ja motivaatio pysyy yllä. Tunnustettakoon, että yläasteelta ja lukiosta asti olen ollut pitkälti lähestyvästä deadlinesta motivoituja; tehtävät ovat kyllä tulleet palautetuiksi ajallaan, mutta lähes jokaisen kanssa on tullut enemmän tai vähemmän kiire, eikä se toki ole mukavin tapa hoitaa asioita. Suurin ongelma ainakin omalla kohdallani liittyy aloittamisen vaikeuteen. Kun työn saa käyntiin, se soljuu kyllä eteenpäin omalla painollaan, ja monesti kirjoittamisvaiheessa innostuukin aiheesta tosissaan.

Nyt parin vuoden opiskelukokemuksella olen oppinut arvioimaan melko tarkastikin sen, kuinka paljon aikaa tietynlainen tehtävä tai sivumäärä tenttikirjassa minulta vaatii, ja oppinut varaamaan riittävästi aikaa (ja tarpeeksi ajoissa) tehtävien tekemiseen. Toisena tärkeänä seikkana olen sisäistänyt sen, että rytmityksessä on turhaa lähteä ahnehtimaan liikaa; vapaa-ajalle on oikeasti syytä varata tilaa, eikä lukujärjestykseen mahdu määräänsä enempää kursseja. Väsyneenä ja jatkuvista tehtävistä ja tenteistä turhautuneena ei mikään tahdo edetä, ja aikaa kuluu paljon enemmän. Näin aikataulutus vaan pettää, ja hommat kasautuvat sinne viimeisiin iltoihin paniikissa tehtäviksi, tai jäävät hamaan tulevaisuuteen suoritettaviksi. Aikataulutuksen suhteen on omalla kohdallani toiminut ainakin se, että varaan kalenterista reilusti sellaista aikaa, jolloin en uhraa ajatustakaan koulutöille ja vastaavasti taas selkeästi sitä aikaa, jolloin käyn luennoilla ja hoidan muita koulutehtäviä. Levänneenä motivaatiokin on parempi, ja vastaavasti keskeneräiset työt eivät kolkuta takaraivossa vapaahetkinä.

Vaikka tämän postauksen perusteella saattaa kuulosta siltä, että opiskelijaelämä tässä vaiheessa on yhtä kalenterinkyttäämistä ja loputtomia määriä tehtäviä, olen nauttinut tästä opiskelusyksystä oikeastaan paljon enemmän kuin kahdesta aiemmasta. Kampuksella ollessa voi lähteä ystävien kanssa lounaalle tai kahville, ja Fabriikin käytävillä törmää tuttuihin harva se päivä. Parin vuoden aikana opiskeluympäristö on tullut hyvin tutuksi, ja se helpottaa arkisia askareita todella paljon; esimerkiksi tulostimen etsintään ei mene enää puolta tuntia, kun tietää täsmälleen mihin kerrokseen Fabriikkia tai Tritoniaa kannattaa printterin perässä kiipeillä. Se onkin sitten eri asia suostuuko mokoma jokaisella kerralla yhteistyöhön.

Osa opiskelijoista elää tällä hetkellä aikataulullisesti syksyn välivaihetta, kun tulevalla viikolla vietetään tenttiviikon lisäksi syyslomaa. Omassa lukujärjestyksessäni luennot jatkuvat vielä normaaliin malliin, mutta toisaalta pääsen joululomalle jo hyvissä ajoin ennen pyhien alkamista. Vielä kelpaa siis puurtaa eteenpäin.

Time management,

Sanna

Kommentit:

Ei kommentteja toistaiseksi.

Kommentoi:

Tämä on Captcha-kuva (http://en.wikipedia.org/wiki/Captcha). Sen näyttämiseen tarvitaan graafinen selain.
Tämä on Captcha. Sinun täytyy syöttää kuvassa näkyvät merkit ottaen isot ja pienet kirjaimet huomioon.
*Pakollinen kenttä

Takaisin

Päivitetty 18.10.2015 - Verkkotoimitus
Login