Mitä kuuluu kandiprojektille?

Julkaistu 06.12.2015.

Syksy on edennyt jo lähestulkoon viimeisiin tentteihin asti, ja myös kandiprojekti alkaa olla loppusuoralla.

Puolen vuoden mittaisen kesäloman varjopuolena on se, että suurin osa kursseista ja niiden tehtävistä kasautuu julkisjohtamisen puolella lokakuun lopulta joulukuun puoleenväliin, ja tammi-helmikuun ajalle. Lähes parin kuukauden mittaiset ajanjaksot saattavat etukäteen ajateltuna tuntua pitkiltä, mutta kun tehtävää riittää useammassa kurssissa ja jossain välissä täytyy nukkuakin, viikot kuluvat yllättävän nopeasti. Viimeisin puolitoista kuukautta onkin ollut kurssitehtävien, tenttien, kandin ja töiden kannalta melkoista sumplimista, ja lähes joka päivä aamu on alkanut jonkin Word-dokumentin avaamisella ja tietokoneen ääressä on tullut istuttua kirjoituspuuhissa vielä illalla viimeisenäkin. Tämä blogin päivittelykin on jäänyt kaiken muun kirjoittamisen jalkoihin, sillä vapaa-ajalla onkin tehnyt mieli sitten tehdä kaikkea muuta kuin istua sisällä naputtelemassa konetta. Pyrin kuitenkin korjaamaan vahingon nyt joulukuun aikana kun syksyn suurimmat projektit on saatu kasaan, ja kertoilemaan syksyn kohokohtia näin hieman jälkikäteen.

Tämän syksyn suurimpana tehtävänä on ollut tietysti operaatio Kandi. Kandiseminaarit pyörivät eri pääaineissa hieman eri tahdissa, joten kun julkisjohtamisen puolella vietetään vasta loppuseminaaria huomenna maanantaina, ovat julkisoikeuden opiskelijat jo kansittamassa omia töitään. Suuri osa opiskelijoista kirjoittaa kandin kolmannen vuoden syksyllä, sillä moni suuntaa vaihtoon seuraavaksi kevääksi. Myös omista opiskelukavereistani moni on lähdössä vaihtoon heti joulun jälkeen, joten ensi kevät tulee eroamaan aiemmista vuosista ainakin siten, ettei tuttuja kasvoja tulekaan vastaan yliopistolla yhtä paljon.

Lähdin kandiprojektiin alkusyksyllä odottavin mutta kuitenkin hieman epävarmoin tunnelmin, sillä vaikka olen esimerkiksi sivuaineeni parissa kirjoitellut useamman kymmenen sivun esseitä, eroaa kandin kirjoittaminen niistä ainakin siten, että aihetta ja materiaaleja ei ole annettu valmiiksi. Kymmenien sivujen kirjoittaminen saattaa kuulostaa kauhistuttavalta jo itsessään, mutta loppujen lopuksi se olikin työssä verrattain yksinkertainen osuus. Itse kirjoitusvaiheessa suurin vaatimus on lopulta hyvät istumalihakset ja hermojen hallinta, että aiheeseen jaksaa keskittyä silloinkin, kun mielessä pyörisi mukavammaltakin tuntuvaa tekemistä. Sen sijaan tiedonhankinta ja omaan aiheeseen sopivien lähteiden perkaaminen on paljon suurempi projekti, ja vei yllättävän paljon aikaa. Kun taustatyö on kuitenkin tehty kunnolla ja lähdemateriaalia on monipuolisesti ja riittävästi, etenee kirjoittaminenkin sujuvasti.

Valitsin oman kandini aiheeksi asiakaslähtöisyyden ja sen kehittämisen julkisissa palveluissa. Palvelujen johtaminen ja kehittäminen kiinnostavat minua jo itsessään, mutta lisää maustetta teemaan tuo sen ajankohtaisuus ja oman työkokemukseni kautta saatu näkemys asiakaspalvelusta yksityisen sektorin puolelta. Vaikka kirjoja ja Nelli-portaalin lehtikokoelmia on saanut koluta läpi enemmän kuin koko aiempana opiskeluaikana yhteensä, löytyi aiheesta lopulta mukavasti tietoa niin suomalaisista kuin kansainvälisistäkin lähteistä. Huomisessa loppuseminaarissa työt esitellään ja käydään läpi, jonka jälkeen muokkailen lopullista tutkielmaa vielä ohjaajalta ja opponentilta saamani palautteen pohjalta. Tiedän että työssä on vielä jonkin verran viilattavaa ja erityisesti teknisiä yksityiskohtia tulee laittaa kuntoon, mutta tällä hetkellä fiilis koko projektin suhteen on todella hyvä. Prosessi on pitkä ja työläs, joten on tärkeää löytää se itselle mieluisin aihe, jotta mielenkiinto säilyy koko projektin läpi. Loppu onkin sitten oikeastaan kiinni niistä omista istumalihaksista.

Kandiprojekti puksuttaa siis viimeisillä metreillä, ja syksy alkaa olla muutenkin muutamia esseitä ja yhtä tenttiä vaille valmis. Ensi kerralla vielä tunnelmia itse kandiseminaarista, ja mietteitä vähiin käyvästä Halhallitus-vuodesta!

Kanditerkuin,

Sanna

Kommentit:

Ei kommentteja toistaiseksi.

Kommentoi:

Tämä on Captcha-kuva (http://en.wikipedia.org/wiki/Captcha). Sen näyttämiseen tarvitaan graafinen selain.
Tämä on Captcha. Sinun täytyy syöttää kuvassa näkyvät merkit ottaen isot ja pienet kirjaimet huomioon.
*Pakollinen kenttä

Takaisin

Päivitetty 06.12.2015 - Verkkotoimitus
Login