Harjoittelua ja hakukiireitä

Julkaistu 13.03.2016.

Opetushallitus sijaitsee Hakaniemenrannassa, joten mielekkäiden työtehtävien ohella harjoittelijat saavat nauttia myös Hakaniemen upeasta miljööstä.

Ensimmäiset kaksi viikkoa harjoittelua on nyt takana, ja virkanaisura maistuu mainiolta!

Ensimmäisten viikkojen aikana uutta asiaa ja opittavaa on ollut niin valtava määrä, että monesti aivot ovat tuntuneet täysin ylikuumentuneilta iltapäivisin kotiin lähtiessä. Työ opiskelijavalintojen parissa on todella tarkkaa ja vaatii ehdotonta keskittymistä, joten iltaisinkin uni on tullut samantien, kun pään on saanut painettua tyynyyn. Aivotyöläistä päivistä huolimatta olen nauttinut täysillä jokaisesta hetkestä ja työn monipuolisuus sekä alkuun kimurantit työtehtävät tekevät harjoittelusta aina vain mielenkiintoisempaa.

Tällä viikolla oma työnkuvani on alkanut selkiytyä hyvin ja olen saanut kontolleni reilusti ihan omiakin työtehtäviä. Ihan jokaisena aamuna ei ole enää tarvinnut siis kysyä harjoitteluni ohjaajalta, mistä tänään lähdetään alkuun. Työskentelen harjoittelussani toisen asteen Yhteishaun parissa, ja työnkuvani pyörii pitkälti Opetushallituksen ylläpitämän Opintopolku-portaalin ympärillä. Opintopolkuun on kasattu kaikki yhteishauissa mukana olevat koulutusalat ja paljon muuta tietoa, ja sekä toisen asteen että korkeakouluhakulomakkeiden täyttäminen tapahtuu kyseisen sivuston kautta. Minun tehtävänäni on auttaa Opintopolkuun liittyvässä asiakaspalvelussa ja neuvontakysymyksissä, sekä tehdä erilaisia hakuun liittyviä työtehtäviä. Monesti hakijat haluavat vielä haun tekemiseen jälkeen muuttaa esimerkiksi hakutoiveitaan tai muita hakulomakkeella olevia tietoja, ja näiden käsittelyssä myös minä olen mukana. Toisen asteen Yhteishaussa on parhaillaan käsillä viimeiset päivät, joten puuhaa riittää!

Vaikka itse Opintopolku-portaalin ja muiden järjestelmien käytön opettelu on ollut täysin uutta asiaa, on ollut ilo huomata, että hallinnollisista opinnoistakin on työtehtävissä iloa varsin paljon. Ensimmäisenä harjoittelupäivänäni sain tehtäväksi tulostaa ja opetella Yhteishakuun liittyvät säädökset, ja niiden tulkinnassa erityisesti julkisoikeuden sivuaineen myötä opitut taidot ovat olleet kullanarvoisia. Muiden valtion viranomaisten tapaan myös me Opiskelijavalintojen yksikössä toimimme hallintolain periaatteiden mukaisesti, ja laki nouseekin perehdytysaineistossani esille vähän väliä. Yhteishaun lopputulos on hakijalle valituskelpoinen hallintopäätös, ja mikäli hakuun aiheutuu virhe meidän toimintamme kautta, syyllistymme virkavirheeseen. Hakulomakkeita käsitellessä on siis syytä olla tarkkana.

Näin parin viikon kokemuksella on jo sanottava, että Opetushallituksessa harjoittelijalla on hyvät oltavat. Alusta asti olen saanut hyvän perehdytyksen ja päässyt tekemään täysin samoja työtehtäviä, joita talon vakituinenkin väki hoitaa. Kaukana ovat siis kauhukuvat mappien pyyhkimisestä ja kahvin keittämisestä. Jos en osaa tai tiedä jotakin asiaa, ovat tiimin jäsenet valmiita neuvomaan ja auttamaan. Harjoittelijat pääsevät tasavertaisesti mukaan esimerkiksi yksikön kokouksiin ja ovat tervetulleita myös muihin tapahtumiin, joita työntekijöille järjestetään. Omasta paikastaan on siis syytä olla kiitollinen.

Ensi viikko tuokin tullessaan taas uusia kuvioita, kun Yhteishaku huipentuu viimeiseen hakupäivään tiistaina, ja tiimissämme aloittaa myös toinen harjoittelija! Haun jälkeen edessä on taas hiukan erilaisia työtehtäviä, joten pääsen kevään aikana näkemään varmasti monenlaista hakuprosessiin liittyvää. Näistä onkin hyvä jatkaa taas ensi kerralla.

 

Harkkaterveisin

-Sanna

Kommentit:

Ei kommentteja toistaiseksi.

Kommentoi:

Tämä on Captcha-kuva (http://en.wikipedia.org/wiki/Captcha). Sen näyttämiseen tarvitaan graafinen selain.
Tämä on Captcha. Sinun täytyy syöttää kuvassa näkyvät merkit ottaen isot ja pienet kirjaimet huomioon.
*Pakollinen kenttä

Takaisin

Päivitetty 13.03.2016 - Verkkotoimitus
Login