Asenne ratkaisee aina

Julkaistu 28.10.2015.

Osallistuin viime viikolla Vaasa Entrepreneurship Societyn eli tutummin VESin järjestämälle vierailijaluennolle, jossa liikemies Hjallis Harkimo luennoi asenteen ratkaisevasta merkityksestä elämässä.

Joku saattaa tässä vaiheessa miettiä miksi lähteä istumaan luennolle vapaa-aikanaankin, kun luentosalien ja auditorioiden penkkejä saa jonkin verran kuluttaa varsinaisten kurssienkin suorittamisen yhteydessä. Tällaiset vierailijaluennoitsijat ovat kuitenkin varsin harvinaista herkkua, ja vaikka session aihesisältö oli melko hyvin etukäteen arvattavissa, oli maisterikurssien hallintokiemuroiden jälkeen virkistävääkin kuunnella vaihteeksi jotain aivan muuta ja hiukan maanläheisempää. Sitäkään ei voi kieltää, etteikö Harkimo olisi varsin pätevä vakuuttamaan ihmisiä siitä, että asenne todella ratkaisee monesti. Maailman ympäri ei purjehdita eikä kymmenien miljoonien rakennushankkeita rakenneta sillä mentaliteetilla, että vähän vain kokeillaan voisiko tämä onnistua.

Itselleni tärkeimpinä opetuksina jäi luennolta mieleen se, että ensimmäinen askel onnistuneeseen suoriutumiseen on se, että siihen uskoo itse. On mahdotonta saada muitakaan uskomaan uhkarohkeaan suunnitelmaan tai uudenlaisiin innovaatioihin mikäli epäröi itsekin sitä, kannattaako projektiin lähteä. Tässä vaiheessa tarvitaan mukaan myös rutkasti kärsivällisyyttä: mihin tahansa ei kannata rynnätä suinpäin vaan tehdä aluksi kattavaa valmistelua, jolloin perustelutkin vahvistuvat matkan varrella.

Itseluottamuksen lisäksi pitää toki ajatella sitä, mikä tuntuu itselle tärkeältä ja ”omalta” jutulta. Vaikka maailman ympäri purjehtiminen kuulostaa hienolta ja vaatii asenteen lisäksi suurta rohkeutta, se ei ole kaikkien unelma. Harkimo muistuttikin siitä, että mikäli sängystä nouseminen tuntuu joka aamu nihkeältä, on ehkä hyvä miettiä syytä tähän. Kaikkien päivien ei tarvitse olla niitä elämän parhaita päiviä, ja joskus on tehtävä sellaisiakin asioita, mitkä eivät itselle ole niin mieluisia. Jos arjesta suoriutuminen tuntuu kuitenkin päivästä toiseen vastenmieliseltä ja ylitsepääsemättömän vaikealta, kannattaa miettiä uudelleen omia odotuksia ja toiveita, ja senhetkistä todellisuutta. Mikäli omat tavoitteet ja odotukset ovat täysin realistisia, mutta arki ei vain kohtaa niiden kanssa, voi olla aihetta jonkinasteiseen muutokseen. Oli se sitten uusi, haastavampi työ, kokonaan uusi ala tai jopa muutto toiselle paikkakunnalle.

Kirjoittelin viimeksi aikataulutuksen merkityksestä tänä syksynä, kun koulutehtäviä on aiempia vuosia enemmän. Sen lisäksi että tehtäville on tullut varata tarpeeksi aikaa, tarvitaan itsenäisesti puurrettaviin töihin myös itsekuria ja sitä kuuluisaa tekemisen meininkiä, jotta hommat valmistuvat ajoissa. Tänä syksynä agendalla olevan kandin prosessointi on oiva esimerkki tästä: vaatii muutenkin rutkasti itsekuria viettää kymmeniä tunteja etsien tietoa, kirjoittaa sitä ylös, muokata, pyyhkiä pois ja kirjoittaa uudestaan. Mikäli aihe ei ole itselle täysin mieluisa eikä itsessään motivoi tekemään kirjoitusurakkaa, ei projektin loppuunsaattaminenkaan tule varmasti olemaan kovin helppoa.

Ripaus onneakaan ei koskaan ole pahitteeksi omia päämääriä tavoitellessa. Koska nelilehtisiä apiloita ei aina tunnu kuitenkaan löytyvän jokaiselta nurkalta ja elämä potkii toisinaan päähän, tärkeää on säilyttää positiivinen asenne ja usko omaan tekemiseen. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, mutta vahvan neljäsosan muodostaa oma päätös selviytyä ja saada valmista. Se on ensimmäinen askel menestykseen.

-Sanna

Kommentit:

Ei kommentteja toistaiseksi.

Kommentoi:

Tämä on Captcha-kuva (http://en.wikipedia.org/wiki/Captcha). Sen näyttämiseen tarvitaan graafinen selain.
Tämä on Captcha. Sinun täytyy syöttää kuvassa näkyvät merkit ottaen isot ja pienet kirjaimet huomioon.
*Pakollinen kenttä

Takaisin

Päivitetty 28.10.2015 - Verkkotoimitus
Login