Kun arvot kuolivat sänkyyn

Julkaistu 06.02.2019. - Ajatusyhteys

Liinamaan talo Törnävän museoalueella Seinäjoella (kuva: Kotivalo, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.en)

Esperi Care toimi vastoin omia arvojaan, paitsi tuloksellisuuden arvoa.

Markkinaliberalisti voisi todeta, ettei siinä mitään ihmeellistä ole: yritystoiminnassa ratkaisee se, mitä jää viivan alle.

Esperi on esimerkki siitä, että taloudellinen tulos ei kuitenkaan yksin riitä. Tai riittää niin pitkälle kuin arvojen ylenkatsomista voi sietää. Nyt tuli sietokyvyn raja vastaan vanhusten hoivapalveluissa.

Kuvittele kaksfooninkinen pohjalaistalo. Pohjakerroksessa ovat teoissamme ja toiminnassamme näkyvät arvot. Yläkerrassa ovat arvot, joita emme välttämättä ole vielä saavuttaneet niin kuin toivoisimme. Kerrosten välille tarvitaan portaat, joita pitkin arvot pääsevät alas tupaan.

Monet johtamisen tutkijat, kuten Ken Blanchard ja Michael O'Connor, Geert ja Gert Hofstede, Henry Mintzberg ja Peter Pruzan, puhuvat arvoista kauniisti ja kunnioittavasti. Heidän mukaansa arvot ovat yritysten ja muiden organisaatioiden voimavara, suunnannäyttäjä ja johtamisen väline.

MBA-kurssien kouluttajana olen kuullut myös toisenlaisia näkemyksiä: Eri organisaatioiden arvot ovat hyvin samanlaisia, ja arvojen päätehtävä on esittää organisaatiota myönteisessä valossa asiakkaille ja kumppaneille. Kaikki johto- ja esimiestehtävissä toimivat eivät tietenkään ole näin kyynisiä, vaan myös kentällä nähdään arvoilla olevan muitakin tehtäviä kuin myynti ja kaunistelu.

Olen tutkinut Suomen suurimpien työnantajien arvoja. Työnantajat mainitsevat eniten osaamis- sekä laatu- ja tehokkuusarvoja. Niitä ovat luovuus ja innovatiivisuus, tehokkuus ja asiakaslähtöisyys. Myös yleisiä eettisiä arvoja kuten ihmisarvoa, luotettavuutta ja yhdenvertaisuutta muistetaan. Asiakaslähtöisyys ja yhteistyökyky ovat useimmin mainitut arvot.

Sosiaali- ja terveysalan valvontaa hoitava Valvira ilmoitti keskeyttävänsä Esperi Caren hoivakodin toiminnan Kristiinankaupungissa, kun yhden potilaan epäiltiin kuolleen hoitovirheen takia. Tapahtumien johdosta Esperin toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohanni irtisanoutui tehtävästään.

Yhtiön julkaisemassa tiedotteessa Aarnio-Isohanni kertoo näin: "Pääpaino on työssäni ollut kasvussa ja kannattavuudessa, ja henkilöstöasiat ovat jääneet liian vähälle huomiolle. Tästä kärsii nyt koko yritys ja kaikki sen työntekijät. Olen erittäin pahoillani siitä, ja kannan vastuuni tästä virheestäni."

Esperi Care on nimennyt arvoikseen lämminhenkisyyden, luotettavuuden, avoimuuden, asiakaskeskeisyyden ja tuloksellisuuden. Tuloksellisuudesta kerrotaan näin: "Haluamme, että toimintamme kasvaa ja on kannattavaa." Ex-toimitusjohtajan itsearvioinnin perusteella yrityksen toiminta on ollut kannattavaa ja kasvu-uralla siinä määrin, että se on tehokkaasti estänyt muiden arvojen toteutumista ja pääsyä alas tupaan.

Esperin hallituksen puheenjohtaja Harri-Pekka Kaukonen sanoo puolestaan sen, minkä hänen on pakko sanoa: "Haluamme, että asiakkaamme ja heidän omaisensa voivat luottaa siihen, että Esperi Caresta saa hyvää ja laadukasta hoivaa. Emme ole nyt onnistuneet olemaan tuon luottamuksen arvoisia ja ymmärrämme sen." Hyvä, että ymmärrätte! Todellisuudentaju onkin vähintä, mitä voidaan toivoa, kun arvot ovat kuolleet sänkyyn.

Kommentit:

...eikä perunkirjoituksessa löydetty jaettavaa

Kirjoittanut Arto Isosaari 06.02.2019 14:19:06

Kilpailuohjautuva markkinatalous toimii kehnoiten siellä, missä palvelun tai tuotteen saaja, loppukäyttäjä, ei ole sen hankkija ja kokonaan maksava.  Varsinkin lasten, vanhusten ja sairaiden kohdalla näin on liki poikkeuksetta. Tämä mahdollistaa mustat, tai ainakin harmaat, alueet, joissa tietämättömyys, ymmärtämättömyys, epäselvät vastuualueet, kiinnostuksen puute ja vajavainen valvonta jättävät isoille porsaille isoja reikiä.

Frank McKinney Hubbard totesi: "Kun joku sanoo 'kysymys ei ole rahasta vaan periaattesta', kysymys on rahasta." Samoin on resurssien laita, kysymys on rahasta. Verekseltään puhutaan myös hetkonen arvoista ja arvostuksista, jos on jääty kiinni rahastuksista.

Julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuus?

Kirjoittanut Tommi Lehtonen 06.02.2019 21:27:01

Hei Arto! Noin se juuri on niin kuin kuvaat. Tuo Hubbardin letkautus on aika karu, mahdollisesti myös tarkkanäköinen.

Jatkan keskustelua

Kirjoittanut Esa Hyyryläinen 08.02.2019 11:10:17

Ongelma on vieläkin pahempi, sillä portaiden arvojen viemiseen käytäntöön piti olla olemassa eli Esperi Carella on sertifikaatti, joka takaa että yrityksen ja sen yksiköiden laatujärjestelmä on kunnossa. Ei tainnut olla kuitenkaan? Tässä voisi olla hyvä paikka avata keskustelu näiden sertifikaattien mielekkyydestä. Mistä me tiedämme mitkä niistä on syytä ottaa tosissaan? -EH-

Auditointi- ja sertifiointipalvelut suurennuslasin alle

Kirjoittanut Tommi Lehtonen 09.02.2019 18:28:22

Tämä tapaus tosiaan asettaa laatusertifikaatin ja sen myöntäneen yrityksen toiminnan kyseenalaiseksi, eivätkä auditointi- ja sertifiointipalvelut kokonaisuutenakaan tästä mainetta niitä: https://www.esperi.fi/tietoa-meista/ajankohtaista-esperissa/laatusertifikaatti-osoitus-laadukkaasta-ja-tehokkaasta-toiminnasta-esperille-myonnetty-uusi-iso-90012015-laatusertifikaatti

Kommentoi:

Tämä on Captcha-kuva (http://en.wikipedia.org/wiki/Captcha). Sen näyttämiseen tarvitaan graafinen selain.
Tämä on Captcha. Sinun täytyy syöttää kuvassa näkyvät merkit ottaen isot ja pienet kirjaimet huomioon.
*Pakollinen kenttä

Takaisin

Päivitetty 06.02.2019 - Verkkotoimitus
Login