Lapset maksakoot vanhusten laitospaikat

Julkaistu 26.02.2014.

Perheoikeuden professori Urpo Kangas esittää lain muuttamista siten, että lapset olisivat velvollisia huolehtimaan vanhemmistaan, maksamaan myös näiden hoitokustannukset, mikäli eläke ei riitä.

Jos hoitopaikka maksaa 4500 euroa kuukaudessa, ja vanhuksen nettoeläke on 1500 euroa, maksettavaa jää 3000 euroa. jos hoitovuodet ovat ikävuosien 85 ja 95 välillä niin maksettavaa kertyy reilusti yli 300 000 euroa. Sopii toivoa, että lapsia on lukuisia ja että nämä ovat väleissä myös keskenään, jotta homma toimii ilman byrokratiaa.

Keskustelunavaus on tehnyt tehtävänsä. Keskustelu tulisi kuitenkin kääntää oikeaan ongelmaan. on hämmästyttävää, että oikeusvaltiona itseään pitävässä maassa vanhuksia kohdellaan hoidon tarjoamisessa sattumanvaraisesti ilman yhdenvertaisuuden häivääkään. kunta päättää nykyisin täysin itsenäisesti pääseekö vanhus vanhainkotipaikalle, tehostettuun palveluasumiseen vai saako palvelusetelin. näissä eri malleissa kustannukset määräytyvät aivan eri tavoin. Edullisin on yleensä vanhainkotipaikka ( 85 pros. Tuloista), tehostetussa palvelussa maksat kaikesta itse ja huomattavasti enemmän. palveluseteli korvaa murto-osan kustannuksista.  Valinta ei varmaankaan ole asiakkaan.

Oikeusvaltiolta peräänkuulutan yhdenvertaisuutta. Prosessia, jossa voi nähdä, että eri puolilla maata saa samat oikeudet ja että varsinkin kunnan sisällä käytännöt ovat yhdenmukaisia.. Nyt voi epäillä, joskus jopa nähdä, että " vanhusten valikointi" eri palveluvalikoimiin ei toteuta yhdenvertaisuutta.

Poliittisen päätöksenteon paikka on maksuperusteiden asettaminen, mutta yhdenvertaisuus on oikeudellinen vaatimus.

Eija Mäkinen

Kommentit:

miten kehitysvammainen maksaa

Kirjoittanut ronja 20.07.2015 07:26:04

Mulla on yksi kehitysvammainen tytär joka jää sairaseläkkeelle tai työkyvyttömyys eläkkeelle täyttäessään 18v. Miten hän muka voi maksaa mun laitospaikkani kun itsekin asuu laitoksessa????

Vastuu kunnille

Kirjoittanut Hoitaja 20.07.2015 09:13:14

Eri nimikkeillä olevissa hoitopaikoissa hoitoperiaatteiden pitäisi olla monipuolisempia kuin ns. tehostetussa palveluasumisessa. Vanhainkotiasumisessa on kaikista huonokuntoisimmat vanhukset joista suurin osa on jo vuodepotilaita jotka eivät soittele kutsukelloja niinkuin terveemmät vanhukset.maksuluokatkin pitää silloin perustua eri näkökantoihin. Professori elää ihan omassa haavemaailmassa jossa hän kuvittelee, että jälkeläisillä on varaa maksaa omaistensa hoitomaksut. Mistä köyhä maksaa jos ei itselläkään ole tarpeeksi tuloja. Tässä taas huomataan kuinka rikas ei osaa asettua köyhän asemaan. Häpeäisit Urpo kirjoitustasi!

Kommentoi:

Tämä on Captcha-kuva (http://en.wikipedia.org/wiki/Captcha). Sen näyttämiseen tarvitaan graafinen selain.
Tämä on Captcha. Sinun täytyy syöttää kuvassa näkyvät merkit ottaen isot ja pienet kirjaimet huomioon.
*Pakollinen kenttä

Takaisin

Päivitetty 26.02.2014 - Verkkotoimitus
Login