Internetin-ihmiskoe: Uuden tekniikan vaikutukset yhteiskuntaan

Julkaistu 20.08.2015.

Päivän lehdessä (HS 20.8.2015) oli amerikkalaisprofessorin Stephen R. Barleyn haastattelu, jossa käsiteltiin muun muassa uuden viestintäteknologian vaikutuksia työelämässä. Vaikutukset voivat kuulemma olla täysin odottamattomia ja ne tulevat esiin vasta pitkän ajan kuluessa. Mitä on jo näkyvissä?

Hesarin juttu käsitteli yhden suomalaisen kaupungin eli Iisalmen päätöstä kieltää työntekijöiltä Facebookin käyttö töissä. Asia ei tietenkään kiinnosta tai koske itseäni! Sen sijaan olen mediasta huomannut muun muassa, että liike-elämän ja ammatinharjoittajien käyttöön on tullut uusi rahoitusväline, joukkorahoitus. Se näyttää ihan lailliselta Suomessakin, vaikka joukkorahoitusta koskeva laki on tiettävästi vasta valmisteilla. Kotimaisia toimijoita on jo olemassa ja ne löytyvät tietenkin Internetistä. Laki tulee siis tässäkin teknisen kehityksen perässä, sillä lakia ei voi säätää pelkän mielikuvituksen varassa. Toki olemassa olevaa lakia voisi soveltaa uuteenkin tekniikkaan jos vain uskallettaisiin tai osattaisiin. Uuden joukkorahoituksen mahdollistaa aivan selvästi kehittynyt tietojenkäsittely ja uusi informaatioteknologia eli Internet. Toivottavasti lain puuttuminen ei yleisesti estä järkevää ja vastuullista teknistä ja muuta yhteiskunnallista kehitystä.

Tehokas tieto- ja viestintäteknologia mahdollistaa siis inhimillisen toiminnan organisoinnin aivan uudella tavalla. Toinen uuden tekniikan esiin nostama ilmiö näkyy erilaisten rosvojoukkojen toiminnan kehittymisenä. Esimerkkinä käy vaikkapa se porukka, joka kehittää hirmuvaltaa Lähi-itään. Väitän, ettei tuollaisen terroristiorganisaation luominen ja ylläpito olisi mahdollista ilman kehittynyttä sosiaalista mediaa ja toimivaa tieto- ja viestintätekniikkaa.

Nähtäväksi jää mihin tämä Internetin-ihmiskoe johtaa. Ikävä kyllä näyttää selvältä, että lainsäädännöllä ei ole mahdollista estää järjetöntä rikollisorganisaatioita käyttämästä tehokkaita työkaluja, koska se loukkaisi joitakin vapauksia. Sen sijaan lainsäädännöllä voidaan estää järkevä toiminta.

Itse jään mielenkiinnolla seuraamaan tämän ihmiskokeen tulosten paljastumista.

Kristian Siikavirta

TEM Tiedote, 13.3.2014 - Raportti: Joukkorahoitus on tehokas, nopea ja joustava rahoitustapa

Kommentit:

Teknologiakritiikkiä

Kirjoittanut alumnus 21.08.2015 08:24:33

Teknologia- ja rajatummin internet-kritiikki alkaa olla valtavirtaa. Tämä on erinomaista, sillä liian teknologiakeskeinen näkökulma tuppaa usein sivuuttamaan teknologioiden sivuvaitukset -- sen miten uudet teknologiat aina lähes väistämättä muuttavat myös yhteiskuntia.

Innovaattorit, insinöörit ynnä muut teknologioita kehittävät ovat usein kiinnostuneita hyvin tarkkaan rajatusta ongelmasta ja sen ratkaisemisesta teknologian keinoin. Laajempaa yhteiskunnallista perspektiiviä ei näin ollen osata juuri koskaan ottaa huomioon.

Uuden hallituksen iskusanana on "digitalisaatio", ja vaikuttaa, että melko kritiikkittömästi ja näköalattomasti aiheeseen suhtaudutaan. Etujen ohella sietäisi miettiä mm. mitä haittoja vaikkapa koulun/koulutuksen entistä kovammalla tahdilla etenevä digitalisaatio tuo mukanaan. Kärjistetysti: opettaako iPad lasta paremmin kuin ihminen? Vanhustenhoidossa ollaan toisinaan intoiltu robottipehmoleluista, jotka muka tarjoavat vanhuksille seuraa: pehmeän turkin alle kätketty teknologia kuvastaa kuitenkin viimekädessä teknokraattista tehokkuusajattelua, jossa inhimillisyys on vasta toissijaista.

Carr, Nicholas: The Class Cage (automaation/robotisaation(digitalisaation kritiikkiä).

Carr, Nicholas: The Shallows (internet-kritiikkiä)

Lanier, Jaron: You're Not a Gadget, A Manifesto (internet- ja digitalisaatiokritiikkiä)

Keen, Andrew: The Cult of the Amateur (internet-kritiikkiä)

Internetin-ihmiskoe - lisähavaintoja

Kirjoittanut Kristian Siikavirta 01.09.2015 15:54:00

Taas lehdessä (HS 1.9.vai oliko se 31.8.) oli tietoa Internetin ihmeellisestä maailmasta ja sen vaikutuksista ihmisiin. Joku oli tutkimut miten sosiaalisessa mediassa raivoaminen, vihapuhe ja ilkeily vaikuttavat tämän henkilön hyvinvointiin. Tuollainen ikävä käytös vähensi onnellisuuden tunnetta. Siis turhautumien purkaminen ja pelkojen lietsonta verkossa ei auta asiaa, vaan pahentaa sitä. En muista mikä taho tämän tutkimuksen oli tehnyt mutta tarkastakaa lehdestä.

Onko jollakin mielessä havaintoja miten sosiaalinen media lisäisi onnellisuutta? Yhteydenpito ystäviin ja sukulaisiin helpottuu? Vai helpottuuko oikeasti?! Somen avulla yhteydenpito voisi vaihtua arkipäiväisestä juttelusta (esim. puhelimessa) lyhyempiin viesteihin ja kuviin jolloin puheyhteys katkeaa. No korvaako some puhelut? Ehkä ei kuitenkaan. Olisikohan joku tutkinut tätä asiaa.

Kommentoi:

Tämä on Captcha-kuva (http://en.wikipedia.org/wiki/Captcha). Sen näyttämiseen tarvitaan graafinen selain.
Tämä on Captcha. Sinun täytyy syöttää kuvassa näkyvät merkit ottaen isot ja pienet kirjaimet huomioon.
*Pakollinen kenttä

Takaisin

Päivitetty 01.02.2017 - Verkkotoimitus
Login