Puuvillatehtaan puntari

14.jpg

28.11.2019 2 comments.

Automaattinen päätöksenteko algoritmien voimin edellyttäisi lakia

Verohallinto on kehittänyt voimakkaasti tietotekniikan käyttöä verotuksen toteutuksessa. Aina kehitystyö ei etene kivuttomasti. Julkiseen toimijaan kohdistetaan oikeutetusti vaatimuksia, joita yksityiset yritykset kohtaavat vain harvoin, jos koskaan, ikävä kyllä. Mutta mitä laki ja lain tulkitsijat sanovat?

14.jpg

19.02.2019 2 comments.

Ennusteen juridinen merkitys

Ennustaminen ei ole helppoa eikä varsinkaan tulevaisuuden, mutta silti ennusteella voi olla ratkaiseva juridinen merkitys. Ihme juttu? Yleensä juridiikassa tarkastellaan tosiasioita ja menneitä tapahtumia.

6.jpg

27.09.2018 1 comments.

Oikeusvaltion dynamiikka

Viranomainen joutuu mielenkiintoisten tehtävien eteen. Esimerkiksi joskus viranomaisen on määriteltävä ovatko ulkokengät päällysvaatteita vai ei. En halua irvailla asialla, sillä nämä tehtävät tulevat viranomaiselle oikeusvaltioon uskovien kansalaisten halusta ja toimeksiannosta ja asiat ovat yksilöille tärkeitä.

3.jpg

05.09.2018 0 comments.

Valtio, oikeus, markkinat

Olen tutkinut hiljattain markkinoiden määrittelyä oikeudessa ja siinä yhteydessä voimassa olevan kansallisen ja euroopalaisen lainsäädännön merkitystä valtiolle, kunnille ja yrityksille sekä markkinoille. Suurimmat kipupisteet näyttävät olevan sekä Euroopassa että kansallisesti siinä, mitä julkinen valta saa tehdä. Näkemykset jakautuvat.

8.jpg

21.03.2018 0 comments.

Onko digitalous pettävällä pohjalla?

Digitalouden kehitys ja toiminta perustuu pääasiassa ilmaisen resurssin eli ilmaisen tiedon hyödyntämiseen. Miten käy jos tiedon omistaja pyytääkin siitä käyvän hinnan?

7.jpg

27.02.2018 2 comments.

Huonot juridiset käsitteet ja johtaminen

Opiskelijatöiden arvioinnin ja opetuksen suunnittelun ym. tehtävien välissä kaivelin esiin Euroopan yleisen tuomioistuimen päätöksen asiassa T—216/15 (annettu 5.2.2018), jota on käytetty nyt SOTE- ja maakuntareformin kaatamisen välineenä. Ottamatta kantaa reformeihin kehotan lukemaan tuomioistuimen päätöksen, jonka perusteluissa on mielestäni kummallista tekstiä ja ihmeellisiä ajatuksia.

24.jpg

21.09.2017 2 comments.

Yksityisen ja julkisen organisaation eroista

Yliopiston rakenneuudistukset innoittavat ajattelemaan laajempia kokonaisuuksia ja uusia näkökulmia omalta alalta ja sen ulkopuoleltakin. Esimerkiksi mitkä ovat julkisen ja yksityisen toiminnan keskeiset erot organisaatioiden tasolla ja konkreettisesti. Lähtökohtana on nyt oikeuden ja yhteiskunnan tutkimus.

2.jpg

09.05.2017 2 comments.

Vaalitarkkailua ja vaalirikoksia

Kuntavaalit vuonna 2017 menivät varsin mallikkaasti. Kaikesta päätelleen pohjoismaisessa kulttuurissa äänestäminen lakiin perustuvissa, toistuvissa ja avoimissa vaaleissa on vakiinnuttanut paikkansa osana yhteiskuntaa. Kipupisteitä on kuitenkin esimerkiksi ehdokasasettelussa.