Tienoo on viipyvä laajuus

Julkaistu 21.05.2018.

Aloittelevat hallintotieteilijät kohtaavat syksyisin tukuittain uusia käsitteitä, joita määritellään professorien ja lehtorien tuttavallisella opastuksella. Oman alan terminologia on kuin työkalupakki. Työkalujen sujuva käyttö mahdollistaa kommunikaation sekä tieteenalan kehittymisen. Monet itsestään selvinä näyttäytyvät sanat käyttäytyvät kummallisesti, kun niitä maistelee tarkemmin. Aluetieteessä tieteenalan ytimen ulkokehällä olevia sanoja ovat esimerkiksi ’seutu’ ja ’tienoo’.

Aikanaan niin kutsutut seutukaavaliitot olivat lakisääteisiä kuntayhtymiä, joiden toimenkuvaan kuului aluesuunnittelu. Sittemmin seutukaavaliittojen tehtävät siirtyivät maakunnille (1993) ja seutukaavoista tuli maakuntakaavoja. Yhäkin ’seutu’ esiintyy osana seutukunnan käsitettä. Seutukunnat ovat muutaman kunnan muodostamia kokonaisuuksia saman maakunnan sisällä. Niillä on siten virallinen status aluepoliittisten tukialueiden perusyksikkönä sekä osana Euroopan unionin aluejakotasoa LAU 1.

Parhaiten tunnettu seutujohdannainen on tietenkin Vantaan Seutula (Sjöskog). Irwin Goodman (1966) nosti sen osaksi kansallisesti merkittävää paikannimistöä laulaessaan, well, autolla Kanarian saarille eli Seutulan lentokenttätyömaalle.

Mutta mitä ihminen tarkoittaa, kun hän kertoo olevansa kotoisin Rauman seudulta tai pääkaupunkiseudulta? Onko hän silloin enemmän kuin raumalainen? Tai häpeääkö joku mahdollisesti espoolaisuuttaan?

Harva ilmoittaa olevansa kotoisin Vaasan tienoolta.

Niin seutu kuin tienookin ovat aluetta huomattavasti huokoisempia käsitteitä. Ne ovat sympaattisesti rustiikkisen utuisia. Joukkoliikenne seutuliikenteenä viittaa siihen, että matka vie kaupungin rajoille ja vielä pidemmällekin.

Nykysuomen sanakirjan mukaan ’tienoo’ on seutu, seutukunta, lähistö tai jokin paikka lähiympäristöineen. Etymologisessa sanakirjassa puolestaan arvellaan, että tienoolla viitataan tien oheiseen maisemallisuuteen.

Tienoo on siis maantieteellisesti epätäsmällinen, vailla tarkkaa sijaintia tai nimistöllisiä kiinnikkeitä. Tienoo avartaa, antaa vapauksia ja tuoksuu pientareiden maitohorsmalle. Siinä on myös hyvänlaisesti filosofista klangia.

Martin Heidegger rakentaa opettajan, tutkijan ja oppineen välisen dialogin. Edellä mainitut kävelevät pimenevässä maisemassa ja keskustelevat, kuinka tienoo (saks. Gegnet, eng. that-which-regions) on mietiskelevän ajattelun tapahtumahorisontti, joka asettuu tienoota tarkastelevan olemukseen.

Tie ei tässä yhteydessä ole suora reitti päämäärään, vaan edustaa ajattelun kehystä, jonka peltotietä reunustama avaruus kulkijalle tarjoaa. Oleminen on pakotonta ja maaseudun kohtaavaa seesteistä avoimuutta. Pian opettaja sanookin, että ”tienoo on viipyvä laajuus, joka avautuu kooten kaiken yhteen niin, että avoimuus on siinä pitänyt ja kestänyt antaen kaiken tulla näkyviin tyyneydessään”.

Kommentit:

Tienoo on riskillä ruma

Kirjoittanut Arto Isosaari 23.05.2018 09:34:23

Valitset erään suomen kielen kauneimmista sanoista lähempään tarkasteluun ja käytät upeaa kieltämme jälleen kerran häikäisevällä tavalla sen merkityksien valottamiseen. Loistavaa!

Tienoo on suojaisa mukavuusalue, josta löytyy kaikki tarpeellinen. Se on harsoinen ja siinä on kasvuvaraa mutta ei liiaksi. Tienoo pitää sisällään olennaisen, kietoo arjen ja juhlan. Tienoo on huvialue, johon jokainen saa syntyessään rannekkeen, jolla avautuu pääsy kaikkiin laitteisiin.

Tienoo myös ensimmäisenä yhdistää meissä teorian ja käytännön, totuttaa pohtimaan ja toimimaan. Ehkä tienoo heijastelee meihin itseään, ja toisaalta tienooseen palautuu ja projisoituu palanen jokaisen sielunmaisemaa.

Arto, kiitän palautteesta

Kirjoittanut Ilkka Luoto 23.05.2018 10:06:48

Sellainen yksityiskohta tässä juolahti mieleen, että kirjahyllyssäni seisoo järkälemäinen kolmiosainen Raahen tienoon historia. Eli termiä 'tienoo' käytetään tai on ainakin käytetty vaihtelevasti monissakin yhteyksissä.

Jatkan ettei keskustelu hyydy

Kirjoittanut Esa Hyyryläinen 31.05.2018 13:55:44

Liedon, Maarian, Paattisten,Ruskon ja Vahdon paikallislehti on nimeltään Turuntienoo. Se siis tarkoittaa siinä yhteydessä paikkaa, joka on lähellä Turkua mutta ei kuitenkaan varsinaisesti Turussa. -EH-

Oivallinen lisäys

Kirjoittanut Ilkka Luoto 31.05.2018 15:00:18

Moi Esa, oivallinen näkökulmalisäys. Eli tässä tavallaan tienoo erotetaan Turusta määrittelemällä 'Turun tienoo' historialliseksi alueeksi, joka ei sinänsä ole Turkua. Tokikin Maaria ja Paattinen ovat osa nykyistä Turkua myös virallisesti kuntaliitoksien johdosta.

Kommentoi:

Tämä on Captcha-kuva (http://en.wikipedia.org/wiki/Captcha). Sen näyttämiseen tarvitaan graafinen selain.
Tämä on Captcha. Sinun täytyy syöttää kuvassa näkyvät merkit ottaen isot ja pienet kirjaimet huomioon.
*Pakollinen kenttä

Takaisin

Päivitetty 21.05.2018 - Verkkotoimitus
Login