Paikkoja neljässä ulottuvuudessa

Julkaistu 13.02.2019.

Aika on lahjomaton, vai onko sittenkään?

Hahmotamme kaupungin syrjäisimpiäkin nurkkia osana miellekarttana tiedostettavaa suurempaa kokonaisuutta. Tämä taito ei ole suoranaisesti sisäsyntyistä, vaan ahkeran harjoituksen tulosta. Ehkä kaikki eivät enään lapsuudestaan muista, miten hankalaa oli karttaharjoitusten alkutaipaleella, kun sateen hapertama paperin pala kädessä mentiin kirjaimellisesti metsään.

Harjaantumattomalle kaksiulotteisen kartan vertaaminen kolmiulotteiseen maastoon on yllättävän haastava tehtävä. Nykyisin apuna ovat paikannusteknologiat. Käytämme mobiililaitteita ikään kuin vapautuaksemme paikkamaailman kahleista, mutta samojen laitteiden avulla löydämme tarkasti sinne, minne olemme matkalla.

Aika on liian usein unohdettu neljäs ulottuvuus.

Tavallaan aikakin on tilaulottuvuus, koska tila ja aika muodostavat ilmeistäkin ilmeisemmän kohtalonyhteyden. Aika on tärkeä siksikin, koska Einstein osoitti sen suhteellisuuden ja oudon käyttäytymisen suurissa nopeuksissa ja painovoimakentässä.

Kun kuljemme metsässä sammaleen tuoksua hengittäen ajan kulua ei välttämättä edes huomaa. Aistit täyttävät kokemuksellisen eksistentiaalisen ajan. Sen sijaan mitattava sopimuksellinen aika on kehys, jonka tahdistamana yhteiskunta tanssahtelee. Kello rytmittää elämää, mutta samalla se lahjomattomasti mittaa, millaisien mittakaavojen puitteissa toimiminen on järkevää.

Ennen kansainvälisten aikavyöhykkeiden muodostamista 1880-luvulla kylät ja kaupungit elivät omaa koordinoimatonta paikallisaikaansa. Matkustamisen yleistyessä tämä ei ollut erityisen käytännöllistä esimerkiksi juna-aikatauluja laadittaessa.

Paikat kytkeytyvät toisiin paikkoihin, kyliin ja kaupunkeihin. Yhdistyvyys näyttäytyy erilaisten teknologioiden historiallisena sarjana: aluksi kuljettiin hevosilla ja purjealuksilla. Vähän myöhemmin rautateitse, sitten lentokoneella ja lopulta valonnopeudella bittien muodossa.

Liikenneväylät, energiaverkko, tietoliikenneyhteydet, vesi- ja viemäriverkosto muodostavat teknisen perustan, jonka liitoksissa yhdyskunnat kehittävät erityisyyttään houkuttelevina alueina sekä globaaleina toimijoina. Infrastruktuuri määrittää paikkoja osana laajempia toimija‑, tuotanto- ja suhdeverkostoja. Mikäli infran annetaan rapautua, se lisää kitkaa, eristyneisyyden tuntua sekä heikentää saavutettavuutta.

Sisäinen insinööri on saanut tässä tekstissä liikaa näppäimistöaikaa, joten päästämme lopuksi vauhtiin malttamattomana odottavan humanistin.

Maan kattavan tieverkon rakentamisen aikoihin 1930-1960 luvuilla tuskin osattiin ennustaa, kuinka silloinen tiestö liittyisi tulevaisuudessa postin, rahtiliikenteen tai logistiikkayritysten palvelujärjestelmiin ja tietoliikenneverkkoon 2020-luvulla. Laajakaista risteytyy aktiivisesti muiden palvelujärjestelmien sekä muiden verkostojen kanssa.

Bittien vallankumous tekee paikoista ja eri infratasoista toisiinsa kytkeytyviä. Paul Virilio kirjoitti enteellisesti jo 1990-luvun puolivälissä, että olemme saapumassa teletopian (kreik. topos = paikka) aikakaudelle, missä kaikki todellakin saapuu ilman, että varsinaisesti täytyisi lähteä mihinkään. Virilion mukaan osana tätä kehitystä etäisyyksien tyrannia luovuttaa vähitellen sijaa reaaliajan tyrannialle.

Totta vie, mitattava digiaika saa meidät ahdistumaan tiivistämällä tässä olemisen heterotopiaa; sillä paradoksaalisesti nykyihminen on yhtä aikaa tässä mutta toisaalla.

Kulttuurin historiallisuus ei ole yksiselitteisesti mitattavissa. Onneksi paikat myös hidastavat aikaa säilömällä sitä fyysisten symbolien muodossa. Vaikka aika ajaisikin ohi nopeiden kulku- ja kuituväylien muodossa sivuuttamalla uinuvia kaupunkeja ja kyliä, ihmisten valmistamat rakennukset, muistomerkit, sillat ja kirkot vastustavat herkeämättä aikaa, ne seisovat etuvartiossa muistuttamassa eri aikakausille ominaisista ja tärkeistä asioista.

Paikat eivät ole muuttumattomia muualla kuin käyttäjiensä muistoissa, nostalgisessa ajassa. Elämän kiertokulussa paikan tapahtumallisuus uusii itseään säilömällä ja kerrostamalla mennyttä aikaa muodostaen samalla henkisesti ja kulttuurisesti tärkeitä risteysasemia, joiden varaan uudet toiminnot ja tulevaisuus rakentuvat.

Kommentit:

Suunnistamisesta ja paikoista

Kirjoittanut Esa Hyyryläinen 14.02.2019 08:38:33

Paradoksi nykylaitteiden varassa liikkumisessa on sekin, että pääset mihin vaan, mutta vain jos tiedät tipitarkkaan mihin olet menemässä. Tarkalla osoitteella on aikaisempaa suurempi merkitys. Haahuilulle, jossa voi löytää odottamassa olevia hienoja juttuja sattumalta, on ehkä siksi myös vähemmän tilaa. -EH-

Boxin sisällä

Kirjoittanut Ilkka Luoto 14.02.2019 10:24:52

Hassua kyllä, mutta tässähän on vähän samaa teemaa, kun teikäläisen edellisessä blogissa. Nimittäin jos suunnistaa vain boxin sisällä eli navigaattoriin tukeutuen, niin ei tunnista todellista positiotaan tässä mahdollisuuksia täynnä olevassa maailmassa. Eli navigaattori kiinni ja vapaata suuntien hakemista välillä myös boxin ulkopuolella.

Haahuilusta vielä

Kirjoittanut Esa Hyyryläinen 14.02.2019 10:40:43

Nostetaanpa haahuilu kunniaan, sillä suunnitelmallisuudella on aina katvealueensa.-EH-

Aika ja paikka

Kirjoittanut Arto Isosaari 14.02.2019 16:23:27

Kello käy, mutta mitä jos Hakulista ja elämää ei näy? Mitä pitäisi tehdä, ettei aika valu käsistä? Kuinka osata olla, elää ja millä paikalla, ettei kaduttavaa tai moitteen sijaan jäisi?

Neljäntenä ulottuvuutena ajalla on paikkansa. Tiedetymmin kuin paikalla aikansa. Kaikki tapahtuu ajan funktiona, taipuu aikaa vasten, mutta onko kaikkea välttämätöntä kellottaa vaikka kuvata olisikin?

Ajattomasti olisi vain tekoja. Ajan henkeen taipuen niistä tulee suorituksia. Ja joka ikinen aika ja paikka voi ihmisestä riippuen olla suorituspaikka.

Kuitenkin aika on puolellamme eikä meitä vastaan. Äänettömänä ja näkymättömänä dimensiona se antaa mahdollisuuksia, mutta ei tarjoile aktiivisesti vaihtoehtoja, saati priorisoi puolestamme. Hallittu tai hallitsematon haahuilu jää siis omalle vastuullemme ;)

Haahuilua ajassa

Kirjoittanut Ilkka Luoto 14.02.2019 17:16:46

Arto hyvä! Kryptinen, runollinen, jos kohta myös kaikinpuolin kiinnostavakin kommenttisi saa minut pohtimaan erästä kulinarismin alaan kuuluvaa kysymystä. Nimittäin, ei kaiketi ole ollenkaan poissuljettua, että jompikumpi meistä on syönyt luultavasti vahingossa keittonsa seassa niitä nurmella kasvavia vaaleita suippolakkisia sieniä. Mutta en todellakaan osaa sanoa, kumpi se meistä sitten on.

Aika parantaa

Kirjoittanut Arto Isosaari 14.02.2019 19:29:03

Hyvää ystävänpäivää, Ilkka! Trehaloosi-intolerantikkona en valitettavasti voi nauttia sienistä. Se ei kuitenkaan estä ajatuksia harhaantumasta. Tarkemmin ajatellen myönnänkin, että mietteitä herättänyt hyvä tekstisi olisi ansainnut paljon paremman kommentin.

Ajan ja avaruuden eroista

Kirjoittanut Tommi Lehtonen 18.02.2019 08:19:08

Hienoa että aika ja avaruus kirvoittavat tällaista keskustelua! Lisää avaruutta eli tilaa voi saada muun muassa liikkumalla, ostamalla ja rakentamalla. Lisäaikaa voi saada siirtämällä takarajaa myöhemmäksi, ostamalla käyttö- tai palveluaikaa ja pysymällä terveenä. Mikä erikoisinta, lisäaikaa voi saada myös myöhästymällä - toisaalta silloin myös menettää aikaa. On käynyt selväksi, että ajalla ja avaruudella on monta merkitystä.

Venäläiset puunuket

Kirjoittanut Ilkka Luoto 18.02.2019 11:22:54

Näin on Tommi! Mielenkiintoistahan tuo on pohtia, kuinka aika-tila lomittuu. Siten on ajateltavissa, että yksi paikka/tila sisältää tavallaan monia mahdollisia aika-avaruuksia: sen pitkästyneen odottajan bussipysäkkiajan, myöskin viereisessä rakennuksessa työskentelevän pankinjohtajan stressintäyteisen kiireajan tai kadulla maisemia katselevan turistin loma-ajan. Kaikki tyynni samassa tilassa, mutta eri ajoissa. Näin loppukevennyksenä totean, että ihan oma hämmästyttävä lukunsa on tietenkin kolmituntista tenttiä valvovan kokemus ajan radikaalista hidastumisesta.

Kommentoi:

Tämä on Captcha-kuva (http://en.wikipedia.org/wiki/Captcha). Sen näyttämiseen tarvitaan graafinen selain.
Tämä on Captcha. Sinun täytyy syöttää kuvassa näkyvät merkit ottaen isot ja pienet kirjaimet huomioon.
*Pakollinen kenttä

Takaisin

Päivitetty 13.02.2019 - Verkkotoimitus
Login