Paikan henki

thumbnail_x-mas141219.jpg

14.12.2019 8 comments.

Outoa taloutta joulupukin maassa

Kehittäminen on helppokäyttöinen sana, sepä sujahtaa luontevasti moneen väliin. Mutta käsitteenä se on äärimmäisen vaikea. Kehittäminen sisältää latauksen edistyksestä. Mutta mitä on edistys ja kuinka se määritellään järkevällä tavalla ja keiden näkökulmaan tukeutuen? Aluekehittäjät joutuvat toisinaan pohtimaan myös kehityksen syvempää olemusta.

thumbnail_siltaoriginal260919.jpg

14.10.2019 0 comments.

”Maantieteelle me emme voi mitään, ettekä te voi sille mitään”

Otsikon mukaisella tunnetulla lausahduksella Stalin opettaa J. K. Paasikivelle geopoliittisia realiteetteja Moskovassa lähes tarkalleen 80 vuotta sitten lokakuussa. Suomen tulevaisuuden ulkopolitiikkaa määrittävän maksiimin sijaan mielenkiintoni kohdistuu sanan ’maantiede’ käyttöyhteyteen. Se aukeaa viuhkamaisesti pitäen sisällään muun muassa kulttuuripiirejä, pakolaisuutta sekä rajan tematiikkaa. Käynnissä olevat Pohjois-Syyrian tapahtumat vaikuttavat ajallisesta...

thumbnail_maa160819.jpg

16.08.2019 4 comments.

Alkava lukuvuosi on toivoa täynnä

Maapallon menneisyyttä tarkasteltaessa on suoranainen ihme, että olemme yhtä täällä. Mielensä pahoittivat nekin liitukauden dinosaurukset, jotka saivat niskaansa tulta ja tappuraa, kun kotiplaneettaamme moukaroi asteroidi. Sittemmin ihmiskuntaa ovat säännöllisesti riivanneet kulkutaudit, sodat ja nälänhätä. Toisen maailmansodan jälkeisinä vuosikymmeninä sienipilvi symboloi ydinsodan jatkuvaa uhkaa.

thumbnail_uuspaikallisuus.jpg

06.06.2019 4 comments.

Uuspaikallisuuden pirullinen paluu

Saasteettomuus, rauhallinen elämänrytmi, luotettavasti toimiva infrastruktuuri ja uniikki luonto muodostavat oivallisen ympäristön esimerkiksi tietotyölle, joustotyölle ja opiskelulle. Vihreiden metsien ja vesistöjen ympäröimät maakuntakeskukset, seutukaupungit, kirkonkylät ja pienemätkin kyläyhteisöt muodostavat omalaatuisen saarekkeisen aluerakenteen. On totuttu puhumaan pitkien etäisyyksien aiheuttamasta sijaintihaitasta, mutta strategisen ajattelun kautta kyseinen seikka on...

thumbnail_luokka.jpg

26.03.2019 4 comments.

Hei, me kokeillaan!

Julkiset toimijat tuskin kykenevät yksin tuottamaan elävää ja tulevaisuusorientoitunutta alue- tai kaupunkikehitystä. Avuksi tarvitaan kansalaisia, arkielämän kokemusasiantuntijoita. Kaikkien panosta siis tarvitaan, koska kansalaiset ovat yhtä kuin kaupunki, kaupunginosa, kylä tai alue.

thumbnail_kello130219.jpg

13.02.2019 8 comments.

Paikkoja neljässä ulottuvuudessa

Hahmotamme kaupungin syrjäisimpiäkin nurkkia osana miellekarttana tiedostettavaa suurempaa kokonaisuutta. Tämä taito ei ole suoranaisesti sisäsyntyistä, vaan ahkeran harjoituksen tulosta. Ehkä kaikki eivät enään lapsuudestaan muista, miten hankalaa oli karttaharjoitusten alkutaipaleella, kun sateen hapertama paperin pala kädessä mentiin kirjaimellisesti metsään.

thumbnail_nasapaita.jpg

08.01.2019 0 comments.

Muodikas avaruus ja ihmisen koti

Avaruus on nyt muodissa. Avaruuden tutkimukseen tai lähiplaneettojen asuttamiseen liittyvät avaukset tuntuvat todellisimmilta kuin vain vuosikymmen takaperin. Nuoriso kulkee näyttävissä NASA-logopaidoissaan ja omassa yliopistossammekin ollaan panostamassa avaruustalouden kehittämiseen. Niinpä vain Seinäjokikin julistautui avaruuden pääkaupungiksi.

15.jpg

23.10.2018 7 comments.

Onko alue olio?

Alue ei ole samanlainen olio kuin vaikkapa postilaatikko, koska alue ei ole käyttötarkoitukseltaan yksiselitteinen materiaalinen kappale, harvemmin se myöskään on aistein hahmotettava äärellinen kohde. Asioilla kuten alueillakin on erilaisia tapoja olla olemassa. Väljästi ottaen olioita ovat hyvinkin kaikki sellaiset asiat, joista voidaan järkevällä tavalla keskustella.