Paikan henki

thumbnail_uuspaikallisuus.jpg

06.06.2019 4 comments.

Uuspaikallisuuden pirullinen paluu

Saasteettomuus, rauhallinen elämänrytmi, luotettavasti toimiva infrastruktuuri ja uniikki luonto muodostavat oivallisen ympäristön esimerkiksi tietotyölle, joustotyölle ja opiskelulle. Vihreiden metsien ja vesistöjen ympäröimät maakuntakeskukset, seutukaupungit, kirkonkylät ja pienemätkin kyläyhteisöt muodostavat omalaatuisen saarekkeisen aluerakenteen. On totuttu puhumaan pitkien etäisyyksien aiheuttamasta sijaintihaitasta, mutta strategisen ajattelun kautta kyseinen seikka on...

thumbnail_luokka.jpg

26.03.2019 4 comments.

Hei, me kokeillaan!

Julkiset toimijat tuskin kykenevät yksin tuottamaan elävää ja tulevaisuusorientoitunutta alue- tai kaupunkikehitystä. Avuksi tarvitaan kansalaisia, arkielämän kokemusasiantuntijoita. Kaikkien panosta siis tarvitaan, koska kansalaiset ovat yhtä kuin kaupunki, kaupunginosa, kylä tai alue.

thumbnail_kello130219.jpg

13.02.2019 8 comments.

Paikkoja neljässä ulottuvuudessa

Hahmotamme kaupungin syrjäisimpiäkin nurkkia osana miellekarttana tiedostettavaa suurempaa kokonaisuutta. Tämä taito ei ole suoranaisesti sisäsyntyistä, vaan ahkeran harjoituksen tulosta. Ehkä kaikki eivät enään lapsuudestaan muista, miten hankalaa oli karttaharjoitusten alkutaipaleella, kun sateen hapertama paperin pala kädessä mentiin kirjaimellisesti metsään.

thumbnail_nasapaita.jpg

08.01.2019 0 comments.

Muodikas avaruus ja ihmisen koti

Avaruus on nyt muodissa. Avaruuden tutkimukseen tai lähiplaneettojen asuttamiseen liittyvät avaukset tuntuvat todellisimmilta kuin vain vuosikymmen takaperin. Nuoriso kulkee näyttävissä NASA-logopaidoissaan ja omassa yliopistossammekin ollaan panostamassa avaruustalouden kehittämiseen. Niinpä vain Seinäjokikin julistautui avaruuden pääkaupungiksi.

1.jpg

23.10.2018 7 comments.

Onko alue olio?

Alue ei ole samanlainen olio kuin vaikkapa postilaatikko, koska alue ei ole käyttötarkoitukseltaan yksiselitteinen materiaalinen kappale, harvemmin se myöskään on aistein hahmotettava äärellinen kohde. Asioilla kuten alueillakin on erilaisia tapoja olla olemassa. Väljästi ottaen olioita ovat hyvinkin kaikki sellaiset asiat, joista voidaan järkevällä tavalla keskustella.

4.jpg

17.08.2018 0 comments.

Vihreää hoivaa

Menneen kesän helteet koettelivat heitä, jotka olivat kahlittuja työskentelemään sisätiloissa vailla mahdollisuutta loikoiluun omenapuun varjossa. Kaupungistunut ihminen homo urbanus on tottunut kautta historian karistamaan liikenteen pölyt takinliepeistään paetessaan saasteita, melua ja pakkotahtisuutta maaseudulle.

2.jpg

21.05.2018 4 comments.

Tienoo on viipyvä laajuus

Aloittelevat hallintotieteilijät kohtaavat syksyisin tukuittain uusia käsitteitä, joita määritellään professorien ja lehtorien tuttavallisella opastuksella. Oman alan terminologia on kuin työkalupakki. Työkalujen sujuva käyttö mahdollistaa kommunikaation sekä tieteenalan kehittymisen. Monet itsestään selvinä näyttäytyvät sanat käyttäytyvät kummallisesti, kun niitä maistelee tarkemmin. Aluetieteessä tieteenalan ytimen ulkokehällä olevia sanoja ovat esimerkiksi...

2.jpg

04.04.2018 9 comments.

The X-Files – maaseudun laajennettu merkitystodellisuus

Suomalainen maaseutukeskustelu on kuin paranormaali ilmiö: puhetta, arvailua ja näkökulmia riittää, mutta ei oikeastaan tiedetä mistä tarkasti ottaen puhutaan. Kulttimainetta niittäneen Salaiset kansiot tv-sarjan henkilöhahmo Dana Scully saattaisi hyvinkin todeta, että maaseutu ei ole kuin kani, jonka voi nostaa korvista pöydälle lähemmin tarkasteltavaksi.