Muutoksen tuulia

Julkaistu 05.08.2016.

Uusi lukuvuosi on alkamassa. Vaasan yliopiston kieliaineiden tutkijoille ja opettajille tämä vuosi alkaa hämmentyneissä tunnelmissa, ilmoitettiinhan meille juuri ennen kesälomakautta että tämä on viimeinen lukuvuotemme Vaasan yliopistossa. Kielten tutkintoon johtava opetus ja tutkimus siirtyvät liikkeenluovutuksena Jyväskylän yliopistoon syksyllä 2017. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa esimerkiksi kielikylvyn tai monikielisen erikoisalaviestinnän koulutukselle ja tutkimukselle tai yhteishankkeillemme eri tiedekuntien, kaupungissa sijaitsevien eri yliopistojen, Vaasan kaupungin ja muiden ulkopuolisten toimijoiden kanssa on vielä avoinna. Samoin se, mitä tämä käytännössä tarkoittaa yksittäisille tutkijoille ja opettajille, joiden joukossa Vaasassa niin kuin muissakin yliopistoissa on suuri osa määräaikaisilla työsuhteilla työskenteleviä.

Itse tulin Vaasaan 16 vuotta sitten opiskelemaan ruotsin kieltä yliopistossa. Opiskelupaikaksi valikoitui Vaasa, koska ajattelin kaksikielisen ympäristön tarjoavan parhaat mahdollisuudet kielen monipuoliseen oppimiseen ja käyttämiseen. Pian paljastui myös, miten paljon täällä on panostettu uusien kieltenoppimisen menetelmien tutkimuspohjaiseen kehittämiseen. Itse osallistuin ensimmäisenä lukuvuotenani dialogipedagogiikan kokeiluun, josta sittemmin tuli vakiintunut osa ruotsin kielen pääaineopetusta. Sittemmin olen itse saanut olla mukana kehittämässä muun muassa tandempedagogiikkaa. Näitä menetelmiä, kuten myös tunnetuinta Vaasassa kehitettyä kieltenopetuksen avausta eli kielikylpyä, on kehitetty tiiviissä yhteistyössä kaksikielisen ympäristön, Vaasan kaupungin ja alueen muiden toimijoiden kanssa. Suomessa ei ole toista yliopistokaupunkia, jossa kaksikielisyys olisi yhtä vahvasti ja tasapainoisesti osa jokapäiväistä elämää. Tämä ympäristö on inspiroinut ja mahdollistanut nämä ja monet muut uudet avaukset kaksi- ja monikielisyyden tutkimuksessa ja opetuksessa.

Jyväskylän yliopistossa on vahvat perinteet ja vankkaa osaamista kielten ja monikielisyyden opetuksessa ja tutkimuksessa, johon siellä on panostettu paljon. Sekä Jyväskylässä että Vaasassa on työympäristöinä erittäin kauniit ja viihtyisät kampukset. Osaamisemme ja erikoisalamme täydentävät toisiaan ja onkin mielenkiintoista nähdä, minkälaisia uusia mahdollisuuksia ja tutkimus- ja kehittämishankkeita tästä kombinaatiosta syntyy. Kaksikielisyyden tutkijalle ja opettajalle Vaasa on kuitenkin ollut ainutlaatuinen mahdollisuus todella elää niin kuin opettaa.

Kommentit:

Rakentavaa pohdintaa

Kirjoittanut Jari Kuusisto 05.08.2016 14:06:34

Lämmin kiitos Katrille rakentavasta puheenvuorosta. Syksyn ja tulevan vuoden aikana Vaasan yliopistolla kehitetään monia uusia asioita. Kielten alalla yhteistyö Jyväskylän yliopiston kanssa tulee konkretisoitumaan ja se varmasti osaltaan hälventää epätietoisuutta ja hämmmennystä, jota vielä voi olla ilmassa.

Kommentoi:

Tämä on Captcha-kuva (http://en.wikipedia.org/wiki/Captcha). Sen näyttämiseen tarvitaan graafinen selain.
Tämä on Captcha. Sinun täytyy syöttää kuvassa näkyvät merkit ottaen isot ja pienet kirjaimet huomioon.
*Pakollinen kenttä

Takaisin

Päivitetty 05.08.2016 - Verkkotoimitus
Login