SOTE-uudistuksen tavoite ei ole ollut keskussairaaloiden lakkauttaminen

Julkaistu 31.01.2013. - Citizen's Voice

Kuten aikaisemmassa blogikirjoituksessani totesin, on ns. sote-uudistuksesta muodostunut lumipallon lailla kasvava pirullinen ongelmavyyhti. Tämä johtuu asian suuriluontoisuudesta ja intressien ristiriitaisuudesta, mutta myös erilaisten kommenttien ja niistä aiheutuneiden jälkikommentointien monitulkintaisuudesta.

Viimeisin sekaannus on syntynyt sairaanhoitopiirien lakkauttamisen tai ei lakkauttamisen kysymyksestä. Asiaa on hämmennetty sellaisella puurokauhalla, että suuri epätietoisuus on vallannut sekä terveydenhuollon ammattilaiset että kansalaiset. Asia on jopa sekoitettu käsitykseen, että jotkut keskussairaalat lakkautettaisiin suoraviivaisesti sairaanhoitopiirien lakkauttamisen yhteydessä.

Tästä ei ole kysymys. Nykyisten sairaanhoitopiirien omistajuus on kuntayhtymillä, kun sote-uudistus tähtää vahvojen peruskuntien tai sote-alueiden omistajuuteen. Tämä kaikki on hallinnollista uudistamista. Minun näkemykseni on, että se miten omistajuus tulevaisuudessa hallinnollisesti järjestetään, ei ole potilaiden kannalta kohtalokas asia. Mutta se, että uudistus epäonnistuu laadukkaiden ja tasapuolisten palvelujen turvaamisessa, toimintatapojen kehittämisessä ja erityisesti perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteistyön ja keskinäisen työnjaon uudistamisessa on potilaiden kannalta erittäin kohtalokasta.

Pirkko Vartiainen

Kommentit:

Taustayhteisölläkin on väliä

Kirjoittanut Esa Hyyryläinen 05.02.2013 10:23:37

Olen vähän eri mieltä tuosta omistajuuskysymyksestä. Omistajuus nimittäin synnyttää aina sitoutumista. Keskussairaalan taustaorganisaatio on tässä mielessä hyvinkin olennainen kysymys. -EH-

Kommentoi:

Tämä on Captcha-kuva (http://en.wikipedia.org/wiki/Captcha). Sen näyttämiseen tarvitaan graafinen selain.
Tämä on Captcha. Sinun täytyy syöttää kuvassa näkyvät merkit ottaen isot ja pienet kirjaimet huomioon.
*Pakollinen kenttä

Takaisin

Päivitetty 31.01.2013 - Verkkotoimitus
Login