Ryhmässä on voimaa – lokkikin sen ymmärtää

Julkaistu 15.08.2017.

Kuva: Satu Nieminen

Kesä on kääntymässä syksyyn ja tutkimuksen, opetuksen ja opiskelun motivaatio pitäisi saada täyteen lentoon. Työelämässä ja opiskelussa vannotaan ryhmien ja ryhmätyön nimeen. Olen havainnut, että välillä tämä ryhmäräpätys ottaa aivoon ja tuntuu ajanhukalta yhdestä sun toisesta. Todellisuudessa ryhmänä toimiminen on kuitenkin yleensä tehokkaampaa ja palkitsevampaa kuin yksin toimiminen.

Sain tästä taas muistutuksen kesäisellä mökkiterassilla. Lokkien kirkuna yltyi tavanomaista voimakkaammaksi ja selvisihän se syykin. Iloksemme ruskosuohaukaksi ajateltu kaveri on ahkerasti kierrellyt alueella, jossa mökkimme sijaitsee.  Taitaapa asustella aivan lähimaastoissa.

Yhtenä iltana haukka kävi kuitenkin liian tunkeilevaksi, vesilinnut kun ovat sen herkkua, ja ryhtyi häiritsemään lokkiparvea. Nämäpä eivät olleet asiasta moksiskaan, vaan ryhtyivät yhdessä häätämään haukkaa matkoihinsa. Noin 15 lokin parvi lensi kirkuen kohti ja ympäri, jotkut erittäin läheltä haukan nokkaa ja kynsiä. Tätä kesti hyvän tovin, eikä haukan auttanut muu kuin lentää tiehensä. Sitkeänä saalistajana se palasi kuitenkin pian takaisin, ja taas lokkien ryhmätyö onnistui. Haukka sai lähteä etsimään rauhallisempia apajia.

Lokkikin näyttää siis ymmärtävän, että ryhmässä on voimaa. Näin se on myös ihmiselämän eri aloilla. Nykyisin yhteiskuntatieteissä(kin) vannotaan ryhmissä tehtävän tutkimuksen nimeen, samoin ryhmätoiminta on tavallista kaikissa organisaatioissa ja opiskelussa. Aina ryhmätyöskentely ei kuitenkaan tahdo sujua. Keskeisimpiä epäonnistumisen syitä taitavat olla vuorovaikutuksen ja avoimen informaation puute sekä vähäinen mahdollisuus itseohjautuvuuteen.

Olemme sote-oppiaineessa tutkineet itseohjautuvuutta ja mahdollistavaa johtamista kompleksisuustieteiden näkökulmasta. On selvää, että paras mahdollistavan johtajan työkalu on se, että hän luovuttaa ryhmille mahdollisuuden organisoida toimintansa sekä käyttää aikaa ongelmien tunnistamiseen ja ratkomiseen. Väitän myös, että ryhmät tai tiimit eivät tarvitse nimettyä johtajaa, yhteisjohtajuus toimii ryhmässä vallan mainiosti, jos sille annetaan mahdollisuus.

Ellette usko minua, niin uskokaa viisaampia. Monen muun ohella Marion & Uhl-Bien (2001) suosittelevat mahdollistavaa johtamistapaa kompleksisten ilmiöiden ratkaisemiseksi ja tiimien onnistuneen työskentelyn takaamiseksi:

…. an alternative focus on leadership where leaders enable rather than control, where power derives from the leaders’ ability “to allow” rather than to direct, and where people in the organization remain engaged and connected.

Kommentit:

Harland Cleveland rulettaa

Kirjoittanut Esa Hyyryläinen 15.08.2017 13:10:14

Vetoan myös viisaampiin. Harland Cleveland ennakoi tuollaisen johtamis- ja organisoimistavan jo 1972: ”The organizations that gets things done will no longer be hierarchical pyramids with most of real control at the top. They will be systems – interlaced webs of tension in which control is loose, power diffused, and centers of decision plural.” -EH-

Käytönnössäkin pitäisi edetä

Kirjoittanut Pirkko Vartiainen 15.08.2017 14:42:36

Näinpä, uskomattoman vaikeata on hierarkkioiden vähentäminen. En ajattele, että kaikista ja kaikessa olisi päästävä täydelliseen hierarkkisuuden poistamiseen, mutta paljon voitaisiin lisätä itseorganisoitumista ja -ohjautuvuutta.

Projektipäällikön tärkein homma oli

Kirjoittanut Jouko Suvanto 17.08.2017 12:29:09

aikoinaan 90-luvun alussa keittää yrityksen huippuluokan ohjelmoijille kahvia. Ja silloin, kun aikaansaannoksena oli hyvin toimivaa ja testauksen läpäisevää koodia, sai hakea vielä pullaakin kaupasta. Toinen tärkeä tehtävä oli eristää nämä ammattilaiset yhtiön johdon mikromanageroinnilta, jota aika ajoin tuli tuutin täydeltä. Huono päällikkö antaa projektiin kohdistetun paineen mennä suoraan työntekijöille sen sijaan, että itse ottaisi sen vastaan ja antaisi projektin työtekijöiden keskittyä olennaiseen.

Kukin oman osaamisensa ytimessä

Kirjoittanut Pirkko Vartiainen 22.08.2017 10:14:28

Mahdollistavassa johtamisessa tavoitellaan kunkin osaamisen potentiaalin tunnistamista. Tuossa esimerkissä se tarkoittaisi, että ohjelmoijat ratkovat ohjelmointiin liittyviä ilmiöitä ja projektin johto projektin hallintaan liittyviä ilmiöitä.

Kommentoi:

Tämä on Captcha-kuva (http://en.wikipedia.org/wiki/Captcha). Sen näyttämiseen tarvitaan graafinen selain.
Tämä on Captcha. Sinun täytyy syöttää kuvassa näkyvät merkit ottaen isot ja pienet kirjaimet huomioon.
*Pakollinen kenttä

Takaisin

Päivitetty 15.08.2017 - Verkkotoimitus
Login