Puheesi on kärpäsen surinaa korvissani

Julkaistu 22.05.2017.

Kärpänen.jpg

Muistuipa mieleen otsikossa mainittu sitaatti, kun katselin Vaasan sairaanhoitopiiriä koskevan kansalaisaloitteen lähetekeskustelua 18.5.2017. Kyseinen sitaatti on Sinuhe Egyptiläisestä ja kuvaa tilannetta, jossa toisen ihmisen puheella ei ole mitään merkitystä kuulijalle tai toisen sanoma halutaan mitätöidä ihan täydellisesti.

Lähetekeskustelu antaa kuvan, että kansalaisen ääni on kärpäsen surinaa, vaikka tuossa esimerkkitapauksessa kärpäsiä on runsas 67 000. Tilanne on ristiriitainen, sillä poliittisissa ja hallinnollisissa julkilausumissa korostetaan varauksetta tavallisten ihmisten mahdollisuutta vaikuttaa yhteiskunnalliseen päätöksentekoon. Halutaan, että ihmiset eivät olisi pelkästään äänestäjiä tai palvelujen käyttäjiä, vaan aktiivisia osallistujia.

Jos todella halutaan vahvistaa suomalaista kansalaisyhteiskuntaa, ei ihmisille saa antaa sellaista viestiä, että heidän aloitteensa ja todelliseen huoleen perustuva kannanottonsa mitätöidään. Tällaisen tilanteen välttäminen ei vaadi paljon, vain sen, että keskustellaan asiasta, argumentoidaan puolesta ja vastaan sekä perustellaan argumentit mahdollisimman selkeästi. Ihmisten on vaikea ymmärtää sitä, että päätöksenteko tapahtuu kameroiden ulkopuolella, he näkevät tyhjän salin.

Pelkään pahaa, että meille on syntymässä kulttuuri, jossa ollaan vastaanottavaisia vain sellaisille mielipiteille, jotka vahvistavat kunkin omaa maailmankuvaa.  Viittasin tähän jo some-raivoa koskevassa blokissani.

Kommentit:

Niinpä, niinpä

Kirjoittanut Esa Hyyryläinen 22.05.2017 19:30:44

Puheiden ja tekojen suhde on hankalaa myös politiikassa. Ehkä jopa erityisen hankalaa juuri siellä. Kansalaisen ääni on kyllä tärkeä juhlavissa puheissa, mutta teoissa ei kai sitten. Ainahan voi "kostaa" äänestämällä jotain toista valtaan, mutta muuttaako se sitten mitään, on toinen kysymys. Minun uskoni politiikkaan on kyllä aika huonoissa kantimissa. Tämän lähetekeskustelun jälkeen vielä huonommissa kuin aikaisemmin. Valitettavasti. -EH-

Yhdellä lauseella voi olla merkitystä

Kirjoittanut Pirkko Vartiainen 23.05.2017 13:06:24

Luulisi, että politiikan konkarit haluaisivat edes näytellä, että kansalaisaloitteilla on merkitystä. Vai onko sittenkin niin, että halutaan osoittaa, että juuri niillä ei ole mitään merkitystä. Tiedä hantä.

Jatkan vieläkin

Kirjoittanut Esa Hyyryläinen 24.05.2017 12:11:39

Päivystyksen järjestäminen Vaasan sijasta vankasti keskustalaiselle Seinäjoelle, juuri silloin kun RKP on pitkästä pitkästä aikaa poissa hallituksesta tällaista estämässä, on sinänä hyvin toteutettu poliittinen projekti. Sen puolustamisessa vaan tulee kiusallisesti esille ettei politiikka pohjimmiltaan (aina?) perustu kansalaisten etuun, vaan äänien ja asemien laskemiseen. Jos olisin itse ollut asiasta vastaavia poliitikkoja, en ehkä itsekään olisi jäänyt ratkaisuani julkisesti puolustamaan.

Onneksi en ole, joten voin heristää sormea etäämmältä, ja valua astetta paria syvemmälle negatiiviseen politiikkakäsitykseen. Järjestelmälle olen mitätön. Ehkä jossain on silti toivon kipinä. Siispä, jatkukoon kansalaisten kapina niin kauan, että kärpäsen surinasta tulee korvia viiltävää mekkalaa. -EH-

Kommentoi:

Tämä on Captcha-kuva (http://en.wikipedia.org/wiki/Captcha). Sen näyttämiseen tarvitaan graafinen selain.
Tämä on Captcha. Sinun täytyy syöttää kuvassa näkyvät merkit ottaen isot ja pienet kirjaimet huomioon.
*Pakollinen kenttä

Takaisin

X

Lähetä palautetta tästä sivusta

Nimesi

Sähköpostiosoitteesi

Palautteesi

 
Päivitetty 22.05.2017 - Verkkotoimitus
Login