Osallistava Vaasan yliopisto – esimerkkinä yliopistoraati

Julkaistu 29.11.2012. - Citizen's Voice

Yliopistoraadin asiantuntijoita ja raatilaisia

Ensimmäinen yliopistoraati järjestettiin Vaasan yliopistolla 25.9., 26.9. ja 3.10.2012. Yliopiston henkilökunnasta ja opiskelijoista muodostunut raati keskusteli asiantuntijoita kuultuaan maisterin ja kandidaatin opintojen sujuvoittamisesta, päätyen listaan kehitysehdotuksia.

Korkeakoulujen arviointineuvoston laatuauditointien myötä esille nousi kysymys opiskelijoiden ottamisesta mukaan yliopiston laadunvarmistukseen nykyistä voimakkaammin. Samaan aikaan väitöskirjatyössäni oli ajankohtaista teoreettisesti pohtimani muutostyökalun testaaminen elävässä elämässä. Rehtorin kanssa käydyissä keskusteluissa tuli idea yhdistää laatuarvioinneissa ilmenneet kehityskohteet muutostyökaluni testaukseen.

Toukokuussa 2012 ryhdyimme laatupäällikön kanssa hahmottelemaan raadin ohjausryhmää ja aloitimme lokakuussa päättyneen raatiprojektin. Ohjausryhmä päätti raadin teemaksi maisterin ja kandidaatin opintojen sujuvoittamisen ja yliopistoa pienoiskoossa edustava raati kasattiin  pohtimaan teemaa.

Ensimmäistä kertaa yliopiston historiassa henkilökunta ja opiskelijat ideoivat tiedekuntien rajat ylittävästi yhdessä. Keskusteluasetelma osoitti toimivuutensa ja yhteisymmärrystä raadin teemaan löytyi. Ilokseni voin todeta, että asioiden käsittely ei jäänyt pinnalliseksi myöntelyksi, vaan asioista oltiin aika ajoin aidosti eri mieltä ja osaan asioista ei yhteisymmärrystä edes löytynyt. Raportissa esitettävät toimenpide-ehdotukset raatilaiset kuitenkin voivat yhdessä hyväksyä.

Raatiprosessi oli opettavainen kokemus, mistä seuraavaan kertaan jäi myös parannettavaa. Raatilaiset ovat työskennelleet ja pallo siirtyy yliopiston päättäjille, joilla on vastuu hyödyntää raadin toimenpide-ehdotuksia yliopiston kehitystyössä ja edelleen muokata niitä omiin yhteyksiinsä sopiviksi. On ollut kannustavaa kuulla, että näin on eräiden ehdotusten kohdalla jo käynyt. Lopuksi haluan vielä muistuttaa, että käsitelty opintojen sujuvoittamisen teema on aidosti haastava kysymys, jota ei varmasti yhden raadin avulla ratkaista, vaan se vaatii jatkuvaa huomioimista ja ratkaisujen uudelleenmuokkausta nyt ja tulevaisuudessa.

Yliopistoraadin loppuraporttia pääset lukemaan tästä.

Juha Lindell

Hankkeen vastuuhenkilö, projektitutkija

Sosiaali- ja terveyshallintotiede

juha.lindell@uwasa.fi

Kommentit:

Linkki raporttiin?

Kirjoittanut Kari Rossi 20.09.2013 12:30:36

Miltähän sivulta tuo raportti nykyään oikein löytyy, kun ei tunnu löytyvän mistään? Linkit johtavat blogeihin, muttei sieltä mitään löydy.

Kommentoi:

Tämä on Captcha-kuva (http://en.wikipedia.org/wiki/Captcha). Sen näyttämiseen tarvitaan graafinen selain.
Tämä on Captcha. Sinun täytyy syöttää kuvassa näkyvät merkit ottaen isot ja pienet kirjaimet huomioon.
*Pakollinen kenttä

Takaisin

Päivitetty 17.01.2013 - Verkkotoimitus
Login