Onnellisten Vaasan seutu – Nuorten näkökulmia seudun kehittämiseen

Julkaistu 11.03.2013. - Citizen's Voice

Raatilaiset esittelemässä raadin julkilausumaa Vaasan kaupungin valtuustosalissa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa

"Vaasan seudun nuoret ovat kyllästyneet loputtomiin riitoihin ja useiden päättäjien omaa napaa tuijottaviin asenteisiin". Vaasan seudun nuorten kansalaisraadin loppuraportti on julkaistu.

Loppuraportti on saatavilla sekä suomeksi että ruotsiksi.

---------------------------------

Vaasan seudun tulevaisuudesta on jo vuosien ajan käyty ymmärrettävistä syistä vilkasta, joskus jopa rajua keskustelua. Kotiseudun tulevaisuuden turvaaminen ja siihen kohdistuvien ongelmien torjuminen koskettaa meitä kaikkia. Keskusteluun ovat kuitenkin lähinnä osallistuneet puoluepolitiikan aktiivit ja paikallislehtien pääkirjoitustoimitukset, joiden ajattelu ja mielipiteet pyörivät usein vain oman kotikunnan edun ajamisessa. Tästä syystä laaja ja rakentava keskustelu maakunnan tulevaisuudesta on jäänyt pelkäksi haaveeksi, monien paikkakuntalaisten harmiksi.

Vaasan seudun nuoret ovat kyllästyneet loputtomiin riitoihin ja useiden päättäjien omaa napaa tuijottaviin asenteisiin. Mielestämme Vaasan seudun tulevaisuus ja sen asukkaiden hyvinvointi ovat liian tärkeitä asioita sellaiseen keskusteluilmapiiriin, jota ei juuri voi kuvailla sanoilla rakentava, innostava ja edistävä.

Mutta, lokakuussa 2012 joukko nuoria kokoontui yhteen, tarkoituksena hyvässä hengessä pohtia ja hahmottaa rakkaan kotiseutumme huomispäivää. Tilaisuuden takana olivat Vaasan nuorisovaltuusto, Vaasan yliopiston filosofinen tiedekunta, VASEK, Pohjanmaan liitto ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Nuoret olivat kotoisin koko Vaasan seudun alueelta, ja joukko oli muutenkin varsin heterogeeninen. Tämä takasi sen, että tilaisuudessa tuli suomen- sekä ruotsinkielisen näkökulman lisäksi esille myös maahanmuuttajien näkemys seutumme tulevaisuudesta. Monta päivää kestäneen keskustelun lopuksi oli tarkoituksena koota keskustelun antimista ja näkökulmista julkilausuma, joka toimitettaisiin suuren yleisön tietoisuuteen.

Voimmekin sanoa, että ”mission accomplished”. Itse paikalla olleina voimme vakuuttaa keskustelun olleen koko ajan asiallista, rikasta ja luovaa. Vaikka emme missään nimessä olleet etukäteen vähätelleet nuorten tietämystä ja paatosta, olimme yllättyneitä sen laajuudesta. Kansalaisraati oli meillekin mahtava kokemus, kiitos osallistujien. Jos Pohjanmaan tulevaisuus on heidän käsissään, voimme kaikki nukkua yömme hyvin. Paitsi että kansalaisraati on nuorten näkökulma Vaasan seudun tulevaisuudesta, ja jo siten painava puheenvuoro, se on myös esimerkki vanhemmille keskusteluun osallistuville. Tulevaisuutta voi hahmottaa myös ymmärryksen ja konstruktiivisuuden merkeissä.

Calle Koskela, puheenjohtaja, Vaasan kaupungin nuorisovaltuusto
Ville Myllyaho, kansalaisraatityöryhmän puheenjohtaja, Vaasan kaupungin nuorisovaltuusto

Kommentit:

Ei kommentteja toistaiseksi.

Kommentoi:

Tämä on Captcha-kuva (http://en.wikipedia.org/wiki/Captcha). Sen näyttämiseen tarvitaan graafinen selain.
Tämä on Captcha. Sinun täytyy syöttää kuvassa näkyvät merkit ottaen isot ja pienet kirjaimet huomioon.
*Pakollinen kenttä

Takaisin

Päivitetty 03.12.2013 - Verkkotoimitus
Login