Kesytetäänkö SOTE-uudistus väestöpohjaa kuvaavilla numeroilla?

Julkaistu 25.01.2013. - Citizen's Voice

Suomessa on meneillään suuri määrä erilaisia järjestelmien, organisaatioiden ja toimintatapojen uudistuksia. Yksi näistä on viimeaikoina paljon keskustelua herättänyt sote-uudistus, jota voidaan pitää pirullisten ongelmien kouluesimerkkinä.

Mikä sitten on tehnyt sote-uudistuksesta pirullisen? Vastaus piilee kyseisen uudistuksen luonteessa. Uudistus on valtavan laaja, monitulkintainen ja erilaista ajattelua, osaamista ja työtä vaativa. Lisäksi uudistusta on vaikea hahmottaa kokonaisuutena ja siihen kohdistuu paljon erilaisia ja eri vaikuttimista kumpuavia intressejä. Sote-uudistuksen yhteydessä onkin käynyt niin, että ratkaisujen löytymisen pitkittyessä asia on entisestään laajentunut ja muodostunut ongelmavyyhdiksi. Vyyhdiksi, jonka purkaminen näyttäytyy aika-ajoin jopa mahdottomalta.

Pirullisien ongelmien käsittelyn vastakohta on ongelman kesyttäminen. Kesyttäminen tapahtuu siten, että tartutaan kokonaisuuden sijasta pieniin, helposti hallittaviin yksityiskohtiin, joita käsitellään mahdollisimman konkreettisesti. Silmiin pistävää sote-uudistuksessa on numeerinen kesyttäminen. Tarkoitan tällä uudistuksen vahvaa kiinnittämistä väestöpohjaa koskevaan kysymykseen, joka pahimmassa tapauksessa kesyttää sote-uudistuksen tekniseksi karttaharjoitukseksi ja peittää sen perimmäiset tavoitteet. Voimme jopa ajatella, että päättämällä väestöpohjasta ratakaistaan koko sote-uudistus, kun pitäisi ajatella, miten tulevaisuudessa taataan laadukkaiden, tehokkaiden ja tasapuolisten sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottaminen kaikille suomalaisille.

Huomatkaa, että en väitä ettei väestöpohjan koolla olisi merkitystä itse palvelutuotannon järkevälle kehittämiselle. Ilman muuta suurempi väestöpohja antaa perusteet monipuolisten hyvinvointipalvelujen järjestämiselle. Väitän kuitenkin, että erilaisten väestölukujen jatkuva esiin nostaminen vesittää uudistuksen kokonaisvaltaisuuden ja loppujen lopuksi hämärtää palvelujen ja palvelujärjestelmän kehittämistarpeet. Väestömäärän pitäisi toimia kontekstina, jonka puitteissa palveluja uudistetaan, nyt väestömäärä menettää välineellisen arvonsa ja näyttäytyy monille uudistuksen päätarkoituksena. Jos ja kun näin käy, tulemme kesyttäneeksi vaativan ja sisällöltään monipuolisen ongelman, vaikka se ei olisikaan tarkoitus.

 

Pirkko Vartiainen

Kommentit:

Niinpä

Kirjoittanut Esa Hyyryläinen 31.01.2013 08:33:50

Allekirjoitan Pirkon tulkinnan. Sote-uudistuksen kohdalla tilannetta mutkistaa se, että se pitäisi ajatella yhdessä kuntarakenteen uudistamisen kanssa. Pitkällehän tässä puhutaan nyt siitä kuka tekee jatkossa mitä ja millaisissa rakenteissa. Tilannetta seuranneelle on kuitenkin tullut käsitys, että esimerkiksi ministereiden reviirinvalvonnan takia näitä asioita viedäänkin eteenpäin erillisinä kysymyksinä. Ehkä se on tietoista ongelman kesyttämistä? Toivottavasti se on sitä, sillä jos kyseessä on lähinnä ammattipoliitikkojen jäsentenvälinen, ovat kyllä tässä valinneet turhan tärkeitä kysymyksiä taistelukentäkseen. -EH-

Kommentoi:

Tämä on Captcha-kuva (http://en.wikipedia.org/wiki/Captcha). Sen näyttämiseen tarvitaan graafinen selain.
Tämä on Captcha. Sinun täytyy syöttää kuvassa näkyvät merkit ottaen isot ja pienet kirjaimet huomioon.
*Pakollinen kenttä

Takaisin

Päivitetty 25.01.2013 - Verkkotoimitus
Login