Ihmisen ääni

thumbnail_leipa.jpg

04.06.2019 3 comments.

Hyvinvointivaltion käsite – jälleen hallitusohjelmassa

Pohdin pari viikkoa sitten pitämässäni esitelmässä hyvinvointivaltion tämän päivän tutkimuksellista ja käytännöllistä tilannetta. Totesin tuolloin, että on melko outoa, että hyvinvointivaltion käsite ei esiinny nykyisen tai edellisen hallituksen ohjelmassa ollenkaan.

thumbnail_888c288f-7db9-4725-86b9-6f9da608fd78.jpeg

07.02.2019 6 comments.

Vanhus ja tunnekylmyyden meri

Tämän hetken vanhuskeskustelua pohtiessani nousi mieleen Hemingwayn teos ”Vanhus ja meri”, jossa erityisesti ihmisen elämän ja sen päättymisen yhteenkietoutuminen on voimakkaasti läsnä.

thumbnail_sote_tarvitsee_alypahkaa_ei_tylypahkaa.jpg

09.03.2018 4 comments.

Kuinka paljon epävarmuutta Sote sietää?

Miksi siis kukaan haluaa heikkoa maakuntaa? Miksi kukaan haluaa uudistusta, jonka rahoitus ja rahoituksen vaikutukset ovat epävarmoja? Entä, miksi kukaan haluaa uudistusta, jossa perustyötä tekevät ihmiset on jätetty aivan liian vähälle huomiolle? Mistä sitten kiikastaa? Väitän, että aivan liiasta politiikasta.

thumbnail_mielekasta.jpg

20.02.2018 4 comments.

Mielekkyyttä ja mielettömyyttä työssä

Viime vuoden valtakunnallinen työolobarometri sai minut laatimaan yllä olevan otsikon, sillä barometrin sisältö näyttää, että työ on monesti mielekästä, mutta joskus se voi olla myös mieletöntä. Mielekkyyden lisääntymiseen vaikuttavat monet positiiviset asiat. Sen sijaan mielettömyydeksi nimeämäni ilmiön olemassa oloon vaikuttavat pääasiassa toiset ihmiset; työtoverit, esimiehet tai asiakkaat.

thumbnail_enska.jpg

30.01.2018 3 comments.

Kunnanjohtaja vai pormestari?

Tällä kertaa puutun kuntajohtamiseen. Jokin tovi sitten uutisoitiin, että Kärkölä muutti johtamismalliaan kesken vaalikauden siirtymällä valtuuston valitsemaan pormestariin. Kiinnostava tapaus, sillä pormestarivetoisia kuntia on suomessa kourallinen, vaikka mahdollisuus tähän avattiin jo vuoden 2006 kuntalailla. Täytyi oikein ryhtyä miettimään pormestarin ja kunnanjohtajan eroja ja sitä, miten tulevien kuntien johtaminen kannattaisi järjestää.

thumbnail_fullsizerender-7.jpg

15.08.2017 4 comments.

Ryhmässä on voimaa – lokkikin sen ymmärtää

Kesä on kääntymässä syksyyn ja tutkimuksen, opetuksen ja opiskelun motivaatio pitäisi saada täyteen lentoon. Työelämässä ja opiskelussa vannotaan ryhmien ja ryhmätyön nimeen. Olen havainnut, että välillä tämä ryhmäräpätys ottaa aivoon ja tuntuu ajanhukalta yhdestä sun toisesta. Todellisuudessa ryhmänä toimiminen on kuitenkin yleensä tehokkaampaa ja palkitsevampaa kuin yksin toimiminen.

thumbnail_susi.jpg

29.06.2017 1 comments.

Eipä aikaakaan niin kauhistus – voi sotea

Näin kesäaikaan luetaan yleensä romaaneja. Agatha Christien yksi monista suomennoksista on nimeltään ”Eipä aikaakaan niin voi kauhistus”. Kirja on ihan tyypillistä Agathaa, joskin jutun pääselvittäjinä eivät ole neiti Marple tai Poirot, vaan Tommy ja Tuppence. Sote-järjestelmän ja johtamisen tutkijan ei nyt tarvitse tukeutua Agathaan, kun sote-uudistus tuottaa tuhansia sivuja monimutkaisia juonenkäänteitä ja poliittista peliä sisältäviä tekstejä. Harmillista on...

thumbnail_karpanen.jpg

22.05.2017 3 comments.

Puheesi on kärpäsen surinaa korvissani

Muistuipa mieleen otsikossa mainittu sitaatti, kun katselin Vaasan sairaanhoitopiiriä koskevan kansalaisaloitteen lähetekeskustelua 18.5.2017. Kyseinen sitaatti on Sinuhe Egyptiläisestä ja kuvaa tilannetta, jossa toisen ihmisen puheella ei ole mitään merkitystä kuulijalle tai toisen sanoma halutaan mitätöidä ihan täydellisesti.

X

Lähetä palautetta tästä sivusta

Nimesi

Sähköpostiosoitteesi

Palautteesi