Johtaminen ja johtajuus liittyvät johtajissa yhteen, mutta eivät silti ole yksi yhteen

Julkaistu 29.04.2019.

Tällä kertaa Hallinnon tutkija yrittää tuoda yhteen sellaista mitä ihmiset ovat turhaan toisistaan erottaneet.

Kotimaisessa kirjallisuudessa, opinnäytteissä ja vaikkapa lukuisilla nettisivuilla elää kiusallisen sitkeästi ajatus, että organisaatioissa johtaminen (management) olisi asioiden johtamista ja johtajuus (leadership) ihmisten johtamista. Se ei ole järkevä erottelu. Kaikki johtaminen on lopulta ihmisten johtamista, sillä ilman ihmisiä organisaatioissa ei tapahdu mitään. Organisaatio muodostuu ihmisistä, mutta on toki monella tapaa enemmän kuin vain sen muodostavat ihmiset. Organisaatio ilman ihmisiä olisi kuitenkin tyhjä.

Se mitä varten ihmiset organisaatioissa ovat, liittyy asioihin, joita varten organisaatio on olemassa ja kuinka se on järjestäytynyt organisaatioksi. Johtajuudella ei siksi ole organisaatioissa oikeastaan mitään merkitystä ilman kytkentää johonkin asiaan (tuotteeseen, prosessiin, rahoitukseen, tulokseen, työtehtävään jne).

Usein asioiden ja ihmisten johtamisen erottamiseen liittyy myös näkyvä tai piilevä oletus, että ”liiderit” ja ”managerit” olisivat organisaatiossa erikseen. Tämä erottelu johtaa helposti joutavanpäiväiseen viisasteluun tyyliin ”managerit tekevät asiat oikein, liiderit tekevät oikeita asioita”. Johtamisen tai johtajuuden tutkimus ei siitä juuri edisty. Pikemminkin tulee lähinnä ”kustua reviiriä” jollakin joka on jo harhautunut asian ytimestä. Erottelun sijaan onkin hedelmällisempää nähdä johtaminen ja johtajuus kolikon kahtena puolena, jotka liittyvät kaikissa johtajissa yhteen, mutta eivät silti ole yksi yhteen.

Johtaminen on pohjimmiltaan organisatorinen funktio, jonka toteuttavat organisaation eri tasoilla johtajat vuorovaikutuksessa työntekijöidensä kanssa. Vaikka mielenkiintoisia itseohjautuvuuskokeiluja raportoidaan sieltä ja täältä, peruskuvio on toistaiseksi kohtuullisen murtumaton. Johtajan määrittää tässä pohjimmiltaan työ, jota hän tekee organisaation hyväksi. Johtamisessa realisoituva vuorovaikutus työntekijöiden kanssa - asymmetrinen, hierarkkinen ja monella tavalla niin mutkikas ja herkkä – on tässä olennaisessa asemassa. Siihen suhteeseen palauttaisin myös johtajuuden.

Mitäpä jos ajatellaan niin, että johtajuus on resurssi, jonka varassa johtaminen käy päinsä? Kun sen tekee hyvin, johtajuus luultavasti lisääntyy. Tämä ei ole kuitenkaan varmaa, sillä oikeasti johtajuuden muodostuminen ja hyödyntäminen johtamisessa on aika mutkikas kysymys, jota tarkastellessa pitää ottaa aikamoinen liuta asiaan mahdollisesti vaikuttavia tekijöitä huomioon.

Esa Hyyryläinen

Kommentit:

Johtamisen eri ulottuvuudet

Kirjoittanut Tommi Lehtonen 03.05.2019 08:17:05

Onko asioiden ja ihmisten johtamisen erottelu sittenkään redundantti? Voi olla, että sopivasta näkökulmasta katsottuna kaikki johtaminen on lopulta ihmisten johtamista ja että organisaatioissa ei tapahdu mitään ilman ihmisiä. Silti johtamiseen kuuluu toimintoja ja tasoja, joissa ei - ainakaan välittömästi - johdeta ihmisiä, vaan tehdään esimerkiksi strategiaa ja tulevaisuutta koskevia käsitteellisiä (= abstrakteja ja yleisluonteisia) päätöksiä. Tästä joku voisi vetää sellaisen johtopäätöksen, että strategioiden ja tavoiteohjelmien perusriskinä on ihmisen unohtaminen. Voi myös olla, että tulevaisuudessa nähdään pitkälle automatisoitu Kelan toimisto, jonka ainoa ihminen, toimistopäällikkö, johtaa vain asioita ja pitää pyörät/robotit pyörimässä.

Lyhyt huomautus

Kirjoittanut Esa Hyyryläinen 03.05.2019 10:47:00

Läksin tarkoituksella kärjistyksen tielle, koska minusta johtamisen latistaminen asioihin ja johtajuuden ihmisiin ei vaan toimi. Käsittääkseni se on aika tavalla suomenkielisissä teksteissä ilmenevä piirre. Sitä en osaa sanoa miksi se täällä on noussut niin isoon rooliin. –EH-

Kommentoi:

Tämä on Captcha-kuva (http://en.wikipedia.org/wiki/Captcha). Sen näyttämiseen tarvitaan graafinen selain.
Tämä on Captcha. Sinun täytyy syöttää kuvassa näkyvät merkit ottaen isot ja pienet kirjaimet huomioon.
*Pakollinen kenttä

Takaisin

Päivitetty 29.04.2019 - Verkkotoimitus
Login