Tällaista aluekehityskeskustelua

Julkaistu 18.08.2016.

Paljastava episodi

Antti Ervasti julkaisi Oulussa ilmestyvässä Kalevassa 15.8.2016 kolumnin ”Pidetään koko Suomi asuttuna”. Siinä hän ironisoi pääkaupunkiseudun  lähiöiden viihtyisyyttä ja puhuu lähiöhelveteistä. Ervasti myös kyseenalaistaa liiallisen keskittymisen järkevyyden, koska sen seurauksena voi olla huonojen asuinympäristöjen yleistyminen. Luultavasti Ervasti on sisuuntunut valtamedioiden jatkuvasta  tulituksesta, jossa keskittyminen  tarjotaan ainoana vaihtoehtona eikä Suomen laajan maantieteen tarjoamia mahdollisuuksia osata tunnistaa.

Ervastin kirjoitus synnytti hellyyttävän vastareation. Twitteriin  alkoi tulvia kuvia toinen toistaan seesteisemmistä ympäristöistä, joita pääkaupunkiseutu on tulvillaan.  Kiinnostava yksityiskohta on,  että kampanjan aloitti yleisradion pääkaupunkiseudulla vaikuttava toimittaja. Mistä asti yleisradion valtakunnallisen toimituksen tehtäviin on kuulunut pääkaupunkiseudun edunvalvonta maan muita alueita vastaan ?

Johonkin yllättävään kohtaan Ervasti osui, koska loukkaantumisen hyöky nousi näinkin korkeaksi. Ei puhettakaan, että käytäisiin keskustelua hajautetusta kilpailukyvystä ja kansalaisten oikeudenmukaisesta kohtelusta maan eri osissa. Nyt jaetaan tarkasti rajattuja kiiltokuvia ja ollaan tuohtuneita: ”Kuinka joku julkeaa?”

Ervastin nostama häly kertoo suomalaisen keskustelun nykyluonteesta. Kun tarjotaan täkyjä, joihin voi tarttua ilman tietopohjaa, mennään niiden mukaan. Ervasti tarjosi hopealautasella lähiöhelvetin ja siihen tartuttiin kuin Rapalan vieheeseen.

Hannu Katajamäki

Takaisin

Päivitetty 18.08.2016 - Verkkotoimitus
Login