Länsi-Suomen korkeakoulualue

Julkaistu 11.02.2016.

Sirpaleet on sommiteltava vahvaksi korkeakouluyhteisöksi

Suomen korkeakoulupolitiikka voisi pohjautua alueperustaisuuteen. Tätä on esittänyt esimerkiksi Helsingin yliopiston rehtori Jukka Kola. Hän on puhunut kuudesta korkeakoulualueesta. Idea on pohtimisen arvoinen. Alueiden lukumäärä ei ole tässä vaiheessa tärkeä.

Parhaillaan on muotoutumassa sekava yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen yhteistyövyyhdistö, jonka maantieteellinen ja muu toiminnallisuus saattaa osoittautua hankalaksi. Liikkeellä on myös yhteistyöasetelmien pakonomaista ja itsetarkoituksellista solmimista. Asiat yritetään saada näyttämään oikeilta. Sisällöt ovat sivuseikka. Eteneminen alueperustaisuuden kautta voisi olla luontevampaa ja sujuvampaa.

Voitaisiin perustaa  esimerkiksi Länsi-Suomen korkeakoulualue. Sen  muodostaisivat  Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Satakunnan maakunnat. Väestöpohja olisi yli 600 000.  Alueella on viisi ammattikorkeakoulua, yksi itsenäinen yliopisto, kolme yliopistokeskusta  ja noin  kymmenen muualla sijaitsevien yliopistojen toimipistettä. Tästä kokonaisuudesta syntyisi kiinnostava ja monipuolinen korkeakouluyhteisö.  Opetuksessa ja tutkimuksessa olisi mahdollisuus vahvoihin erikoistumisen suuntiin. Saataisin monipuolisia opintopolkuja.

Länsi-Suomen korkeakoulu olisi tietyiltä osin keskitettty, mutta suurelta osin itseohjautuvien akateemisten yhteisöjen kokonaisuus. Se olisi uudenlainen korkeakoulu, joka huolehtisi koordinoidusti oman alueensa ylimmästä opetuksesta ja tutkimuksen edellytyksistä. Hallintoa voitaisiin keskittää ja virtaviivaistaa. Yliopisto- ja ammattikorkeakoulututkintojen ero säilysi. Duaalimalli rikastuisi.

Uuden opetusteknologian soveltaminen yhtenäisin perustein synnyttäisi kiinnostavia digitaalisen oppimisen ympäristöjä. Pienen volyymin koulutus voitaisiin keskittää yhdessä sovitulla tavalla. Nykyään kansallisesti tärkeitä, mutta pieniä opetuskokonaisuuksia ja tieteenaloja uhkaa lopettaminen. Riittävä laajassa alueperustaisessa korkeakouluyhteisössä tämä vältettäisiin.

Idea alueperustaisesta korkeakouluyhteisöstä on helppoo torjua mahdottomana. Toinen tie on, että pienet maakuntakorkeakoulut yrittävät sinnitellä erillisesti ja näpertävät pienimuotoisia yhteistyöasetelmia. Jokainen yrittää hyötyä ja on kiinnostunut ainoastaan omasta menestyksestään. Kun jokainen haluaa taivaaseen, mutta kukaan ei halua kuolla, on pienten korkeakoulujen kimppuun helppo käydä yksi kerrallaan. Tämä on nykyisten maakuntakorkeakoulujen suurin uhka. Alueperustainen, yhtenäinen korkeakouluyhteisö olisi kokonaisuus, joka on huomattavasti vahvempi kuin erillisten korkeakoulujen saaristo.

Ei ole myöskään järkevää ajatella, että esimerkiksi Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan,  Etelä-Pohjanmaan ja Satakunnan maakunnat toteuttavat jatkossa erillistä korkeakoulupolitiikkaa. Tällainen näprääminen johtaa kaikkien häviöön. Ainoastaan riittävän vahvan ja yhtenäisen korkeakoulualueen kautta Länsi-Suomen ylin opetus  ja monipuolinen tutkimus voidaan turvata. Sirpaleet on sommiteltava vahvaksi koknaisuudeksi.

Hannu Katajamäki

Kommentit:

Vanhassa vara parempi

Kirjoittanut Vesa 19.02.2016 18:09:44

Suuruuden ekonomia ei toteudu ainakaan yliopistomaailmassa. Vaasan kauppakorkeakoulu 1970-luvulla oli varmasti maan tehokkain yliopistotason yksikkö. Meillä oli viisi-kuusi muuta kuin opetus- ja tutkimusvirkaa. Tutkintojen valmistumisprosentti oli paljon parempi kuin myöhemmin. Oikeastaan vain tutkimuksen apuvirkoja olisi tarvittu; tutkimusapulaiset, laitossihteerit. Vielä 19080-luvulla maisrereita valmistui esim. johtamisesta n. 20-30/professori/vuosi. Nykyään n. 6/vuosi. Gradut olivat aiemmin parempia. Toki 'kammioartikkeleita syntyi vähemmän. 1990-luvulta lähtien kehitys on ollut lähinnä kielteistä. Viimeiset 16 vuotta olivat organisaation ja johtamisen kehittämisen kannalta katastrofaaliset.

Kommentoi:

Tämä on Captcha-kuva (http://en.wikipedia.org/wiki/Captcha). Sen näyttämiseen tarvitaan graafinen selain.
Tämä on Captcha. Sinun täytyy syöttää kuvassa näkyvät merkit ottaen isot ja pienet kirjaimet huomioon.
*Pakollinen kenttä

Takaisin

Päivitetty 11.02.2016 - Verkkotoimitus
Login