Katseet Savonlinnaan

Julkaistu 12.05.2016.

Pienet yliopistoyhteisöt ovat tärkeitä

Itä-Suomen yliopisto on päättänyt lopettaa Savonlinnan opettajakoulutuksen. Onneksi on hulmahtanut vahva paikallinen vastarinta.  Entiset opiskelijat, monet poliitikot ja opettajien ammattijärjestö OAJ tukevat Savonlinnaa. Kumu on kiirinyt hallitukseen asti. Juha Sipilä käynnisti pikavauhtia selvityksen lakkauttamisen vaikutuksista. Se valmistuu lähiaikoina.

Tutkimattakin on selvää, että vaikutukset ovat pienelle paikkakunnalle julman suuria. Näin koulutusleikkaukset todellistuvat: yliopistot keskittävät toimintojaan pääkampuksilleen. Pääministerin puheet hajauttamisesta, koko Suomen potentiaalin käyttämisestä eivät tällä tavoin toteudu. Puheiden ja tekojen ristiriita huutaa Savonlinnasta tänne länsirannikolle asti. Vetoaminen yliopiston autonomiaan on välttelyä. On myös erikoista, että Savonlinnan kaltaisen pienten sivistysyhteisöjen puolustaminen leimataan aluepolitiikaksi, mutta keskittäminen kansallisen edun ajamiseksi. Säälittävää sumutusta.

Toivon, että Savonlinnan tapaus  ravistelee kunnolla. Tällä tavoinko Suomen sivistys ja kilpailukyky turvataan: karsimalla, viemällä mahdollisuuksia. On löydettävä keino Savonlinnan kampuksen säilyttämiseksi. Se olisi voitto snelmanilaiselle sivistysperinteelle. Yhä räikeämpiä muotoja saava sivistyksen rujoottaminen avatkoon silmät. Jo riittää.

Hannu Katajamäki

Kommentit:

Jatkan tätä

Kirjoittanut Esa Hyyryläinen 13.05.2016 10:23:37

Koska olen alunperin Mikkelistä, Savonlinna on tavallaan meidän Seinäjoki sillä suunnalla. Se siis on se kaupunki mihin monet omaansa vertaavat. Tämä opettajakoulutus on ollut Savonlinnalle tärkeä elinvoimakysymys. Se itseasiassa on ollut asioita, jotka pitävät kaupungin elossa silloinkin kun kulttuuriväki ei sinne ryntää suurin joukoin oopperan merkeissä.

Opettajakoulutuksen siirtäminen muualle on iso isku, josta kaupungin kestää pitkään toipua. Monia ongelmia on ratkottavana. Kukaan ei varmaan osaa sanoa mihin nyt tarvitaan esim. sinne rakennetut opiskelija-asunnot. Jos siellä olisi asuntopula, ongelmaa ei olisi. Siellä ei ole. Pula taitaa pikemmin olla veronmaksajista nyt kun perheet pakotetaan miettimään mitä tehdään jatkossa. Maisemat ovat huikeat, mutta kaupungin asema maailmantaloudessa tai edes Suomessa ei ole.

Jos olisin Itä-Suomen yliopiston johtavissa tehtävissä, tekisin edellä sanotusta huolimatta silti varmaan samalla tavalla. Taloustilanteeseen ja sen tulevaisuudennäkymiin varautuminen edellyttää kyllä koviakin päätöksiä. Niin hullulta kuin se kuulostaankin, ei ole Itä-Suomen yliopiston asia pitää Savonlinnaa elinvoimaisena. Sen on pikemminkin turvattava omat toimintaedellytyksensä. Pallo on valtiolla ja hallituksella. Hallituksen pitäisi nyt ainakin kehittää jotain korvaavaa Savonlinnan kehityksen elävöittämiseksi. -EH-

Kommentoi:

Tämä on Captcha-kuva (http://en.wikipedia.org/wiki/Captcha). Sen näyttämiseen tarvitaan graafinen selain.
Tämä on Captcha. Sinun täytyy syöttää kuvassa näkyvät merkit ottaen isot ja pienet kirjaimet huomioon.
*Pakollinen kenttä

Takaisin

Päivitetty 12.05.2016 - Verkkotoimitus
Login