Akateeminen charmi

Julkaistu 27.05.2016.

Puhe filosofisen tiedekunnan valmistuville maistereille Vaasan yliopiston publiikissa 27.5.2016

Arvoisat valmistujat, valmistujien läheiset, kollegat, ystävät

Hyvän elämän ja yhteiskunnan menestyksen edellytykset takaa osaaminen ja sivistys, akateeminen charmi. Sen avulla mahdollisuuksista  ja unelmista tulee totta. Opiskelunne Vaasan yliopistossa on ollut valmistautumista edellytyksiä luovan yhteiskuntakehityksen edistäjiksi, toivon tuojiksi. Akateeminen charmi on siivittäjänne.

Akateemisen osaamisen ydintä ovat kyky omaksua uusia tietosisältöjä ja yhdistää asioita uudella tavalla. Yhteiskunta muuttuu ja siinä on oltava mukana. On osattava ratkaista eteen tulevat kysymykset ennakkoluulottamasti, rohkeasti ja yllättävästi. Tätä täällä on opiskeltu. Siitä sikiää akateeminen charmi. Jäykkien rakenteiden aika on ohi. Tulevaisuus on joustavuuteen ja innostaviin ratkaisuihin tähtäävää teorian ja käytännön vuoropuhelua, ilmiöiden välisten yllättävien yhteyksien löytämistä. Aitoa ajattelua vaativaa.

Opiskelijoille tarjotaan, niin haluan asian nähdä,  Vaasan yliopistossa ja erityisesti sen filosofisessa tiedekunnassa laajat valmiudet suunnistaa tulevaisuuden työmarkkinoilla. Tavoitteena ovat uuden ajan osaajat, jotka suhteuttavat oppimansa paikallisiin, maakunnallisiin, kansallisiin ja kansainvälisiin yhteyksiin. Osaatte lukea maailmaa ja toimia oikeudenmukaisesti. Te edustatte yhteiskunnallista humanismia, oleellisen oivaltamista.

Ilman akateemista charmia horisontti kaventuu,  askel hidastuu, näköalat sumenevat ja edellytykset menestyä maailman muutoksissa heikkenevät. Suomen kaltaiselle pienelle kansakunnalle  sivistyspohjainen osaaminen on innostuksen hurman ja pärjäämisen riemun välttämätön edellytys.

Tehtävänne ei ole ei pelkästää kehittää uusia tapoja selviytyä muuttuvissa olosuhteissa. Te ette ole vain sopeutujia. On myös vaikutettava, on näytettävä suuntaa.  Akateemisen charmin tehtävä, oikeus ja velvollisuus on parantaa maailmaa. Siitä on akateemisen charmin lumous tehty, samasta aineesta kuin unelmanne.

Olette mukana paremman tulevaisuuden ja  hyvän elämän edistämisen eturintamassa. Arkiopiskelu ja arjen työ on ollut toisinaan pitkäveteistä, rutiinien kyllästämää ja tahmeaa, vähemmän hohdokasta. Päämäärä on kuitenkin antanut säihkettä: me olemme täällä siksi, ettei yhteiskunnan yksikään tärkeä korsi katkea.

Lopuksi lähtöloitsu valmistuville maistereille:

Alkukesän lumottuna aikana

Seesteen siunaus, hiljentymisen huntu.

Ne eivät petä.

Tyyntykää, iloitkaa, nähkää taivaan merkit, pilvien liike.

Unohtakaa hetkeksi paahtava muutos, ylimittaiset odotukset

Olkaa riittäviä

Itsellenne

Rakkaillenne

Koko maailmalle

Liitäkää, kiitäkää, villitkää

Te teette mahdollisiksi paremman maailman näyt.

Jos muut jättävät kesken, te ette jätä.

Jos muut eivät innostu, te innostutte.

Te uskotte, te toivotte, te rakastatte.

Olkaa ylpeitä tästä yhteisöstä, Vaasan yliopistosta

Omasta yliopistostanne

Siitä, että tässä ja nyt ja aina, olemme me.

Me olemme Vaasan yliopisto.

 

Kommentit:

Ei kommentteja toistaiseksi.

Kommentoi:

Tämä on Captcha-kuva (http://en.wikipedia.org/wiki/Captcha). Sen näyttämiseen tarvitaan graafinen selain.
Tämä on Captcha. Sinun täytyy syöttää kuvassa näkyvät merkit ottaen isot ja pienet kirjaimet huomioon.
*Pakollinen kenttä

Takaisin

Päivitetty 27.05.2016 - Verkkotoimitus
Login