Oman elämänsä Uber-yrittäjä

Julkaistu 02.01.2020.

Fernando Pessoan muotokuva vuodelta 1914

Ihmisyksilö on geenien ja ympäristön vuorovaikutuksesta syntynyt alustayritys.

Elannostaan huolestunut Uber-yrittäjän kuljettaa matkustajia paikasta toiseen. Kyydissä ovat Tunne, Muisto, Ajatus, Havainto ja Kokemus. Toisilla niistä matka on lyhyt kuin lapsella paita ja toisilla matka on pitkä kuin nälkävuosi.

Lissabonin eksistentialisti Fernando Pessoa (1888-1935) luonnehti itseään itselleen vieraaksi kulkuriksi. Hän kirjoitti näin: "Minulla ei ole aavistustakaan itsestäni, ei edes sellaista, joka muodostuu itseäni koskevan idean puutteesta. Olen itsetuntemuksen nomadi."*

Pessoa ei tietenkään tuntenut Uberiä, mutta sen ilmentämä alustatalous sopii, jos anakronismi sallitaan, hänen edustamansa ihmiskäsityksen vertauskuvaksi.

Miten voisi alustatalous, tuo moniongelmainen liiketoimintamalli toimia ihmispersoonan vertauskuvana? Se jakaakin lukijoita voimakkaasti, sillä siinä missä Aada pitää alustakuvaa näköisenään, Berit hylkää sen oikopäätä.

  • Alustatalous tarkoittaa keikkatyöläisenä tai yksityisyrittäjänä toimimista muiden omistaman liikeidean ja nettipalvelun pohjalta. Tällaisia alustoja ovat esimerkiksi Uber, Wolt ja Airbnb.
  • Franchisingyritykset, kuten R-kioskit, Kotipizzat ja Kiinteistömaailmat, ovat alustatalouden esimuotoja. Niissä internetillä ei kuitenkaan ole yhtä suurta roolia kuin varsinaisissa alustayrityksissä.
  • Alustatalous riippuu jakamistalouden käsikynkässä. Niitä yhdistää vajaakäytössä olevien resurssien tehokkaampi hyödyntäminen, siirtyminen omistajuudesta käyttöoikeuksiin sekä vertaistoiminta ja -tuotanto.
  • Alustatalouden työt ovat usein pienipalkkaisia, ja työtä tehdään kieli vyön alla omalla riskillä. Alustan omistajat keräävät suuret voitot omaan taskuunsa.
  • Aihe on päätynyt jo valkokankaallekin: brittiohjaaja Ken Loachin elokuva "Kiitos tilauksestasi" (2019) kuvaa törkeää ristiriitaa alustayrityksen ja keikkatyöläisten välillä.

Beritin mielestä sellaisen henkilön, joka pitää itseään vain muuttuvien ajatusten alustana, pitäisi tutustua itseensä paremmin. Aada vastaa, että syvemmälle ei itseensä tutustumisessa päästä kuin siihen, ettei ydintä löydy.

Aada sanoo: "Olen muuttuvainen kuin hiusmuoti", mihin Berit vastaa: "Identiteettini on pysyvä siinä missä menneisyytenikin." Mikä merkillisintä, nämä käsitykset eivät välttämättä sulje toisiaan pois, vaan yhdistyvät Cecilian käsityksessä:

"Taitoni ja taipumukseni samoin kuin temperamenttinikin ovat suhteellisen pysyviä. Tässä perittyjen ja opittujen ominaisuuksien uomassa kulkee muuttuvien ajatusten ja aikomusten virta: minä, Cecilia."

Vaikka jokaisessa ihmisessä on jotain yksilöllistä ja ainutlaatuista - jäähän jokaisesta lumeenkin omat jälkensä -, alustana on ihmiskunnan yhteinen perintö. Niinpä monet yksilöllisinä pitämämme piirteet ovat yhteisöllisesti jaettuja ja rakentuneita: monilla muilla ihmisillä on samoja ominaisuuksia, tietoja ja taitoja kuin meillä. Juuri siihen perustuu se, että niitä ominaisuuksia on meilläkin. Seisomme jättiläisen - ihmiskunnan - hartioilla.

Persoonan alustamaisuus näkyy myös siinä, että henkilö ei aina tiedä, mitä ajatella sellaisista asioista kuin politiikasta tai ihmiskäsityksestä, jotka sisältävät viittauksen häneen itseensä. Tämä viittaus pukeutuu kysymyksiin, kuten kuka olen ja mikä on paikkani yhteiskunnassa.

Niihin vastaamisen vaikeus voi johtua asian abstraktiudesta tai näkökulmien moninaisuudesta ja päällekkäisyydestä. Pessoan mukaan perimmäinen syy on kuitenkin paljon järisyttävämpi: persoonalla ei ole todellista, saati pysyvää ydintä.

Maapallon ytimen ulko-osa on sulaa rautaa, mutta sen sisällä on Kuun kokoinen kiinteä rautapallo. Pessoa ei tunnistanut itsessään kiinteää ydintä, vaan muutosta ja hytkymistä kuin Uberillä ajettaessa.

 

* Bloggaajan laatima suomennos perustuu Edwin Honigin englanninkieliseen käännökseen teoksessa Fernando Pessoa, Always Astonished: Selected Prose, City Lights Books, San Francisco, 1988, s. 117.

Kommentit:

Kieli alustaboosterina

Kirjoittanut Ilkka Luoto 03.01.2020 11:59:20

Kiitos Tommi! Yksityiset ajatuksemme liittyvät historiallisuuteen kielen kautta. Sisäinen äänemme yrittää ratkaista olemisen mysteeriä siinä koskaan onnistumatta. Tekstisi loppuhuipentumaa soveltaen: ydintä ympäröivä sula rauta kiertää ja kaartaa, piirittää sitä, mitä ei voi nähdä, eikä sitä voi myöskään ääneen sanoa. Siksi kaiketi alati kommunikoimme ja etsimme alustoja, joiden varaan sanoitamme olemistamme ja pyrkimyksiämme.

Persoonan transsendentaalinen ydin

Kirjoittanut Tommi Lehtonen 03.01.2020 14:24:42

Kiinnostavaa! En tullut itse ajatelleeksikaan, että maan ydintä voisi käyttää vertauskuvana sille, että minuuden hämäryydestä (ytimen ulko-osan hyllyvyydestä) huolimatta persoonalla voi olla ydin (kiinteä sisäosa) - ainakin siinä merkityksessä, että persoonia koskevassa puheessa sellainen ydin saatetaan olettaa. Yksi osoitus persoonan ydintä koskevasta oletuksesta voi olla se, että emme välttämättä nikottele, vaikka joku kysyisi: Kuka sä pohjimmiltasi olet? Toisaalta emme välttämättä nikottele sillekään, jos toinen vastaa: En tiedä, kuka mä pohjimmiltani olen.

Pessoa

Kirjoittanut Esa Hyyryläinen 03.01.2020 15:13:43

Huomasin tuohon Pessoaan tutustuessani lähinnä kotimaisen googlailtavan nojalla, että portugalin "pessoa" on kaverille hyvin sopiva nimi. Näyttää tarkoittavan ihmistä ja persoonaa. Käytännössä niitä oli hänessa neljä, sillä oman nimensä ohella hän näyttää kirjoittaneen kolmella muullakin nimellä. Siitä voisi päätellä, ettei hän ole itsetuntemuksen nomadi, vaan pikemmin mestari. Tuntee jotenkin itsensä neljän persoonan kautta näet. Sama ydin kaikilla vai ei, siinäpä vasta kysymys? -EH-

Nomen est omen

Kirjoittanut Tommi Lehtonen 03.01.2020 15:35:28

No jopas jotakin! Nimi on näköjään enne tässäkin tapauksessa. Enpä ollut ennen törmännyt tuohon, että portugalin pessoa merkitsee henkilöä ja ihmisyksilöä. Ja totta sekin, että erilaisten kuvitteellisten kirjoittajahahmojen käytön voisi ajatella pikemmin vahvistavan kuin heikentävän kirjailijan itseymmärrystä.

Kommentoi:

Tämä on Captcha-kuva (http://en.wikipedia.org/wiki/Captcha). Sen näyttämiseen tarvitaan graafinen selain.
Tämä on Captcha. Sinun täytyy syöttää kuvassa näkyvät merkit ottaen isot ja pienet kirjaimet huomioon.
*Pakollinen kenttä

Takaisin

X

Lähetä palautetta tästä sivusta

Nimesi

Sähköpostiosoitteesi

Palautteesi

 
Päivitetty 02.01.2020 - Verkkotoimitus
Login